»

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev

Novi rami

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Samsung je razvil novo različico pomnilnika RAMBUS, ki se ponaša z večjo kapaciteto, hitrostjo, ob vsem tem pa tudi opazno nižjo ceno. Novi RAMBUS čipi so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, strežnikom in delovnim postajam. Na samo enem čipu bo na voljo kapaciteta 567 MB kar je krepko več od sedanjih 256 MB. Delovni takt Samsungovega pomnilnika je presegel gigaherčno oznako in se zaustavil na 1.066 MHz. RAMBUS moduli bodo vsebovali 1Gb pomnilnika, na voljo pa so tudi moduli z večjo kapaciteto. Novost bo naprodaj šele naslednje leto, vsekakor pa se lahko nadejamo novega hitrostnega skoka. Samsungov RAMBUS bo namreč kar 8x hitrejši od PCI 133 RAM-a.

1 komentar

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Sound enhancement gadgets

Dan's DATA - Sonund enhancement gadgets je malce bolj "kunštno" ime za nekakšne ojačevalce, ki poizkušajo izboljšati zvočne zmogljivost vaših zvočnikov kolikor se le da. Te stvarce so bile včasih precej razširjene, danes pa jih ni več tako veliko. Dan (iz Dan's Data) se je odločil, da jih nekaj stestira in ugotovi, če je bilo to področje deležno kakšnih izboljšav. Na test je pripeljal dva primerka:1388 Technology Bit88 Universal Sound Enhancer in Evergreen Technologies RumbleFX 3D Sound Amplifier (proizvajalec RumbleFX slušalk). Pri testiranju teh dveh ojačevalcev pa pride zopet do manjšega problema; zvok je namreč stvar, pri kateri ne moremo pognati testirnega programa, da bi nam izpisal kaj je boljše in kaj ne, zato bo izbira takega ojačevalca bolj stvar okusa. Danu ti ojačevalci niso bili všeč, medtem ko so bili nekateri navdušeni. Pač stvar presoje. Čeprav Dan ni bil ravno navdušen, pa je še vedno spisal odlično in podrobno primerjavo, ki jo najdete tukaj. Če si boste tak ojačevalec...

0 komentarjev

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

RAMBUS izgublja

EBN - Kaj naj rečem o podjetju, ki na trgu neslavno propade, nato pa za zadovoljitev toži prav vse proizvajalce po vrsti, češ da so kršili njegove patente? Karkoli bi rekel, bi strogo kršilo moralna pravila naše strani, zato ostanimo samo na reku: "Bes jih plentaj". Resno. Njihov neprofesionalni arogantni odnos jih bo pripeljal samo do ene stvari - propada. Tega se zavedajo tudi v ZDA, saj je okrožni sodnik Robert Payne ovrgel prav vse tožbe RAMBUSA proti podjetju Infineon, razen treh, v isti sapi pa izjavil, da Infineona itak ne bi obtožil kakršnihkoli zlih dejanj. RAMBUS je spet pogorel v celi črti. Živel ameriški sodni sistem ! Klik!

5 komentarjev

Micron proti Rambusu

EBN - Še ena novica, ki prihaja iz sodišča. Micron Technology je včeraj zahteval od zveznega sodnika, da se primer Virginia Rambus Inc. patent proti Infineon Technologies upošteva v njihovem (Micronovem) boju proti Rambusu! Kot kaže, so se izdelovalci pomnilnika uprli Rambusu, saj nočejo več plačevati za licenco SDRAM-a, ki je (za zdaj) v rokah Rambusa. Sodnik je povedal, da Rambusovi SDRAM patenti veljajo le za njegov multiplexed memory bus, ki pa ga SDRAM-i z JEDEC-standardom ne uporabljajo! Ta odločitev bi lahko Rambusu pošteno škodovala, saj je večina SDRAM-ov narejena ravno po JEDEC-standardu. Mogoče se bo sedaj Rambus spametoval in denar raje vložil v razvijanje novih tehnologij, kot pa za tožarjenje po sodiščih! Tnx A.L.T..

1 komentar

Antitrustovsko ravnanje RAMBUSa

EBN - Jah, po vseh tožbah ter pritožbah je to pač naslednji logični korak. Micron ter Hyundai, glavna TOŽENCA iz strani Rambusa sta prosila, naj se to podjetje pregleda zaradi možnih antitrustovskih kršitev. Torej, kot bi rekli naši južni bratje: "Sve se vrača, sve se plača" . To se zgodi, če skačeš drugim v zelje ter se zavzemaš za patente, ki v resnici niso tvoji. Celo zgodbo dobite tukajlele.

0 komentarjev