»

Nove pocenitve Radeonov HD 4800

X-Bit Labs - Ta teden je AMD napovedal, da bo še tretjič znižal cene svojih grafičnih kartic serije Radeon HD 4800. Kot so dejali, ne gre za dramatičen spust, a upajo, da bo zadosten, da bo izboljšal njihov konkurenčnost na trgu. Radeon HD 4850 512 MB bo po novem stal 109 dolarjev, gigabajtna različica 119 dolarjev, Radeon HD 4870 512 MB med 125 in 175 dolarji, Radeon HD 4870 1 GB od 159 dolarjev, medtem ko se bo cena za Radeon HD 4790 1 GB pričela pri 220 dolarjih. Radeon HD 4830, 4870 X2 in 4850 X2 za zdaj nimata najavljenih pocenitev. V ZDA se nove cene pri spletnih proizvajalcih že poznajo, medtem ko jih v Evropi pričakujemo s standardnim zamikom nekaj tednov.

46 komentarjev

GeForce 295 GTX na eni tiskanini

Expreview.com - Govorice, da bomo na Computexu ugledali GeForce GTX 295 na le eni tiskanini, so se uresničile. Prav takšne modele so namreč do sedaj predstavili že štirje proizvajalci, Galaxy, Inno3D ter MSI, zdaj pa še popolnoma neznan proizvajalec, Colorful. Z le eno tiskanino nVidia sledi trendu ATIjevih dvojedrnih kartic, a ima drugačno razporeditev elementov na tiskanini. Ker sta jedri vsaka na svojem koncu, sta popolnoma ločena tudi hladilnika, med katerima sedi ventilator, ki vpihuje svež zrak. Vroč zrak se skozi zadnji del ohišja tako izpihuje le prek enega hladilnika, pred drugega pa se vrača nazaj v ohišje. Specifikacije kartice so enake sendvič različici, saj je v paketu še vedno po dvakrat 896 MB GDDR3 pomnilnika, ki ga jedro s podatki oskrbuje prek...

8 komentarjev

AMD izdal 40 nm-grafične procesorje

Extremetech - AMD-jeva grafična divizija ATI je napovedala dva nova Radeona iz serije 4000, ki bosta prva primerka, zgrajena v 40 nm-tehnologiji. Podpirala bosta pomnilnik DDR3, GDDR3 in novi GDDR5 na 128-bitnem vodilu. Gre za ATI Mobility Radeon HD 4830 in Radeon HD 4860, ki sta zasnovana na čipu s kodnim imenom M97/RV740 in namenjena trgu prenosnih računalnikov. Grafična procesorja bosta imela 640 stream procesorjev (55 nm-Radeoni so jih imeli 800), sestavljena pa bosta iz 826 milijonov tranzistorjev. Radeon HD 4860 bo tiktakal s 650 MHz, HD 4830 pa s 550 ali 600 MHz, odvisno od uporabljenega pomnilnika. Konkurentka Nvidia obljublja...

20 komentarjev

Radeon HD 4890 prihaja aprila

VR - Zone - O novih Radeonih na RV790 jedru smo že govorili in pred kratkim tudi povedali, da bodo izšli marca, kar pa se je izkazalo za rahlo zgrešeno napoved. Luč sveta naj bi tako AMDjev Radeon HD 4890 ugledal v sredini aprila, konec aprila pa bo sledila še navita, HD 4890 OC različica.

V primerjavi z Radeoni HD 4870 se bo novinec, poleg novega, RV790XT jedra (na HD 4870 počiva RV770 jedro), ponašal še z višjimi frekvencami. Glede na format izvorne novice je moč predvidevati, da sledeči podatki veljajo za standardno različico, na kateri bo jedro teklo pri 850 MHz, kar je 100 MHz več od RD770, napajalo pa se bo z 1,3 V. Pomnilnik ostaja podoben, GDDR5, a ima prav tako dvignjeno frekvenco, z 900 na 975 MHz. S to novico je tudi potrjeno, da novinec ostaja član HD 4800 družine, kot nepravilne pa so se izkazale napovedi, da bo poimenovan HD 4970. Omenjeno je še, da bo OC različica imela en gigabajt pomnilnika, od HD 4870 Radeona pa naj bi bila hitrejša 25-30 %. Ob izidu naj bi bila cena čez...

53 komentarjev

Tudi AMD ceni procesorje

X-Bit Labs - AMD se je hitro odzval na Intelove pocenitve procesorjev, o katerih smo poročali, in to z enakim zdravilom. Phenom II X4 920 po novem velja 195 dolarjev, medtem ko je X4 940 Black Edition vreden 225 dolarjev, kar je približno 20 odstotkov manj, kot so zanju zahtevali ob izidu v začetku tega meseca. Razlog za znižanje cene tako kmalu po izidu je poleg Intelovega izzivanja tudi recesija; z znižanjem ceni želi AMD kljubovati pešanju povpraševanja. Zdi se, da je AMD-ju res močno zaškripalo, saj tako kmalu po izidu niso še nikoli spustili cene. Kdaj se bodo znižanja odrazila pri nas, seveda ostaja drugo vprašanje.

44 komentarjev

AMD pocenil Radeon HD 4870 X2

X-Bit Labs - AMD oz. njegov grafični del ATI je pretekli teden objavil dobrodošlo novico, da bo znižal priporočeno maloprodajno ceno za Radeon HD 4870 X2. Stara cena je znašala 549 dolarjev, AMD pa jo je velikodušno spustil za okroglih 100 dolarjev. X-Bit Labs poroča, da nekateri AMD-jevi partnerji ponujajo celo dodatni 50-dolarski rabat, tako da kartica efektivno stane 400 dolarjev. Razlog za te poteze gre bržkone iskati pri tekmecu, saj naj bil Nvidiin GeForce GTX 295 prekosil AMD-jev model. AMD je že ob predstavitvi zadnjih poslovnih rezultatov napovedal, da je njegov cilj ponovno osvojiti 50-odstotni tržni delež, in takšne akcije so ena izmed poti do cilja. Žal se je bati, da to ne bo dovolj, saj je trg za še vedno razmeroma drago dvojedrno kartico z ogromno porabo prostora in elektrike plitev.

13 komentarjev

AMD načrtuje superračunalnik iz 1000 GPU-jev

AMD - Na CES-u je AMD razkril, da namerava izdelati superračunalnik, ki bo sestavljen iz več kot tisoč Radeonov HD 4870, ki jih bodo usmerjali AMD-jevi Phenomi II na 790 matičnih ploščah. Po načrtih naj bi ta zmogel več kot petaflop računske moči, ki bo na voljo vsakomur, od igralcev iger do izdelovalcev 3D-animacij. AMD pravi, da je njihov cilj omogočiti poganjanje videoiger in drugih grafično zahtevnih aplikacij s pomočjo internetnega oblaka na vsaki prenosni napravi, ki ima internetni brskalnik. Fusion Render Cloud, kot se superračunalnik imenuje, bo opravil vso težaško delo, uporabnikova napravica pa bo morala zgolj predvajati rezultat, kar bo blagodejno vplivalo tudi na avtonomijo baterij. V projektu, ki bo dokončan pred drugo polovico letošnjega leta, sodelujejo mnogi znani partnerji, med drugimi EA, HP in Dell.

18 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

Prvi neuradni testi ATI Radeon 4870 X2

Vsemogočni 4870 X2. Je to konec GTX 280?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Z novo serijo Radeon HD 4870 X2, ki trka na naša vrata, se je nekaj popularnih spletnih strani, ki se ukvarjajo s strojno opremo, dokopalo do prvih primerkov novega pretepača v višji kategoriji. Kartico so neuradno testirali in nam s tem pokazali, kaj nas čaka naslednji mesec.

Do sedaj so benchmarke najprej izvedli na straneh AnandTech in [H]ard|OCP, tudi PC Perspective in The Tech Report sta sledili kmalu zatem. Za primerjavo so v teste vključili tako GeForce 280 GTX (tudi v SLI), kot tudi nekaj drugih popularnih grafičnih kartic v SLI ali CrossFire načinu.

Glede na to, da je napovedana cena 499 dolarjev (kar je približno 330 evrov), bi se znalo zgoditi, da smo dobili novega zmagovalca.

17 komentarjev

ATI Radeon 4870 pod drobnogledom

ATi Radeon 4780

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - Glede na Xtreme Systems so se pri Expreview dokopali do prihajajočega Radeon 4870 in ga dali pod izvijač. Iz slik vidimo, da ima hladilno jedro dve toplotni cevki, specifikacije ventilatorja pa razkrijejo 12 V napetosti in 1 A toka. Pri porabi 12 W bi se dalo sklepati, da bo ventilator zelo glasen, a dandanes to ni več problem, saj imajo grafične kartice sposobnost prilagajanja obratov glede na temperaturo, s tem pa je maksimalna hitrost le redko dosežena. Za napajanje skrbi digitalni napajalni sistem s tremi fazami za grafično jedro in z dvema za pomnilnik, na zunaj pa se kar precej razlikuje od starejšega brata, Radeon 3870 (za razliko od 3750/4750), kar pa smo že omenili.




Enako kartico pa so dobili tudi v...

47 komentarjev

Informacije o prihajajočih grafičnih karticah

Slo-Tech - Minulih nekaj dni je bilo vsaj z vidika prihajajočih grafičnih kartic izjemno pestrih. Najprej so prihod novih AMD-jevih grafičnih kartic napovedali za 18. junij, nakar so za isti teden (nekateri viri govorijo celo o istem dnevu) napovedali prihod prvih GeForcov nove generacije, poleg tega pa razkrili nova imena prihajajočih nVidiinih grafičnih kartic. Kot vse kaže bo nVidia prekinila s sedanjo prakso poimenovanja grafičnih kartic in ubrala nekoliko drugačno pot: novi GeForci bodo namreč nosili oznake GeForce GTX 200. Grafična kartica, ki so jo napovedovali kot GeForce 9900 GTX bo tako nosila ime GeForce GTX 280.

Očitno pa AMD-ju ne diši predstavitev nove generacije grafičnih kartic na isti dan kot konkurenca, zaradi česar so datum predstavitve prestavili za dva dni, tako naj bi bila Radeon HD 4850 in 4870 uradno predstavljena šestnajstega junija. Kljub temu bo po predstavitvi dobavljiva le različica 4850, kajti z GDDR5 pomnilnikom opremlejen 4870 bo zaradi težav pri dobavi...

46 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev

AMD v rdečih

Vnunet - Na kratko: AMD je oznanil izgubo v tretjem četrtletju: poleg padca prodaje flash čipov v višini 30 % so se mu namreč dohodki zmanjšali za 15 %.

Kot se v poslu to spodobi, je krivdo naprtil svojemu največjemu tekmecu - Intelu, ki je zadnji čas noro zniževal cene procesorjev. Roko na srce, z nekaterimi AMD-jevimi trditvami se popolnoma strinjam: primerjanje zmogljivosti procesorjev na podlagi 'cikličnosti' ni več objektivno. Ha! A pred Athlonom je pa bilo?

0 komentarjev