»

FURS nadaljuje objavljanje odločb na oglasni deski e-Uprave

Slo-Tech - Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) se očitno ni zadovoljila s pojasnili Informacijske pooblaščenke, da pri nadomestnem vročanju ni dovoljeno objaviti kar celih odločb, z imeni, davčnimi številkami, opisi kršitve in vsem ostalim kar gre zraven.

Včeraj sta tako kar dve izpostavi FURS na oglasni deski e-Uprave objavili svoja sklepa o davčni izvršbi zoper isto osebo - Aneliyo E. S., ki je očitno pred časom živela v Slovenski Bistrici. Izpostava v Murski Soboti bi od nje rada 270€ + stroške, Mariborska pa kar 5335€.

Ko FURSovi uradniki pripravljajo objave teh podatkov pogledajo v Zakon o davčnem postopku in Splošno uredbo o varstvu podatkov. Zakon o davčnem postopku v 85. členu določa, da se namesto dokumenta objavi zgolj obvestilo o dokumentu, ki vsebuje osnovne podatke iz dokumenta, brez podatkov, ki se štejejo za davčno tajnost. V obvestilu se navede osebno ime, letnico rojstva, oziroma firmo zavezanca za davek, njegov naslov, opravilno številko in datum...

19 komentarjev

Zdravstveni inšpektorat objavil nekaj svojih COVID-19 odločb

Slo-Tech - Če se sprašujete, kako v praksi izgleda nadzor nad prepovedjo zadrževanja in zbiranja na javnem mestu, je Zdravstveni inšpektorat RS za vas pripravil jagodno-medeni izbor odločb o prekških in jih objavil na oglasni deski eUprave, vključno z vsemi osebnimi podatki od kršiteljev.

Tako lahko najdete primer Mariborčana, ki je popoldne skupaj s še petimi prijatelji sedel na klopi ob bazenu, ki se je nahajal zunaj njegove matične občine. Za to je bil kaznovan z dobrimi 40 evri globe ter 40 evri stoškov postopka.

Ali pa še enega Mariborčana, ki se je spomladi sredi dneva zadrževal na javnem kraju (pred trgovino z oblačili) in dobil isto kazen.

Ali pa tretjega Mariborčana (ali je to vzorec, ali se nam samo zdi?), ki so ga aprila v obdobju dveh tednov ujeli pri petih različnih prekrških, in sicer je prvič kadil in pil kavo, drugič je pil alkohol s kolegi, tretjič in četrtič kadil in si polnil telefon, petič sedel na klopi in kadil in pil pivo, kar mu je v steku prineslo globo 400 EUR.

...

98 komentarjev

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev

Creative razpolovil število zaposlenih

engadget - Navadno poročamo o napovedanih odpuščanjih in reorganizacijah, s katerimi poskušajo podjetja kljubovati krizi in prihraniti kakšen cent, tokrat pa je dejstvo v retrospektivi. Creative Technology je na oglasni deski singapurske borze objavil, da je v preteklem fiskalnem letu odpustil 2700 zaposlenih, kar prevedeno pomeni skoraj vsakega drugega (47 odstotkov). Za težave, ki jih tudi s tem ukrepom rešujejo, krivijo slabo prodajo predvajalnikov Zen, s katerimi ni in ni mogel resneje konkurirati Applovemu iPodu, tako da je napravil 19,7 milijona dolarjev izgube pri 736,8 milijona prometa (podatki so za fiskalno leto, ki se je končalo junija). Slabo poslovanje se je odrazilo tudi na tečaju njihovih delnic, ki je v lanskem letu izgubil tretjino svoje vrednosti.

54 komentarjev

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

X-Bit Labs - Trenutno najbolj znani proizvajalec zvočnih kartic se je odločil, da bo začel sodelovati z zunanjimi izdelovalci, sam pa se bo osredotočil predvsem na razvoj dejanskih procesorjev, kot je sedaj navada na primer v svetu grafičnih kartic. Kljub popularnosti Creative obvladuje relativno majhen del tržišča, saj dandanes praktično ni matične plošče, na kateri ne bi bilo integrirane zvočne kartice, kupci pa so s slednjo večinoma popolnoma zadovoljni. S potezo naj bi se tako borili proti tej dominaciji cenenih rešitev in prinesli več konkurenčnosti v svet računalniškega zvoka.

Izvorna novica.

36 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev