»

Android teče na Palm Pre

Slo-Tech - Na precentral.net poročajo o dosežku svojega člana z vzdevkom k3dar, ki je uspel namestiti delujočo verzijo operacijskega sistema Android na Palmovo napravo Pre, ki sicer poganja webOS. Uporabil je klasični AOSP (Android Open-Source Project) brez vsakršnih dodatkov, ki ga je moral nekoliko prilagoditi. Tako se tipka glasnost povezuje z menijem, medtem ko je E bližnjica do zavihka Domov. Android ne povozi obstoječega programja, ampak se poganja ločeno prek možnosti dual-boot.

Na njihovem forumu je dostopna skripta, ki jo je potrebno prenesti v napravo in zagnati, da lahko nanjo namestimo Android, ter navodila za to početje. Velja biti previden, saj nekateri uporabniki poročajo o težavah na nepodprti strojni opremi (recimo Palm Pre...

0 komentarjev

Acerjevi netbooki bodo imeli Windows in Android

DigiTimes - Acer je na sejmu v tajvanskem Tajpeju napovedal, da bo na nekatere svoje prihodnje netbooke (prvi tak primer bo Acer Aspire One AOD255) naložil tako Windows kot tudi Android. AOD255 bo tako imel 10,1-palčno diagonalo, procesor Atom N450, 1 GB pomnilnika DDR2 in 160 GB velik trdi disk ter naložena Windows XP za aplikacije, kot sta Word in Excel, ter Android za branje e-pošte, brskanje po spletu in druga lahka opravila. Sejemska cena tega modela je 9500 tajvanskih dolarjev (220 evrov), sicer pa bo v redni prodaji stal 11.900 tajvanskih dolarjev (okoli 280 evrov). Ker namestitev Googlovega sistema Android ne stane veliko, bo v prihodnosti večina njihovih netbookov imela nameščena oba, je dejal predsednika Acerja Taiwan Scott Lin. Dodaja, da naj bi Acer letos prodal 30 milijonov prenosnikov in 10 milijonov netbookov.

10 komentarjev

Računalniki se letos ne bodo pocenili

Financial Times - Že šest let zapovrstjo se računalniki brez izjeme ceníjo, predvsem zaradi vztrajnega padanja cen polprevodniških komponent. Od leta 2000 je cena vsako leto povprečno padla za 7,8 odstotka, kar jih je do danes več kot razpolovilo. Letos naj bi bilo drugače, ocenjujejo pri podjetju Gartner. Napovedi kažejo, da se bodo letos računalniki podražili za zmernih 2,8 odstotka, večidel zaradi 23-odstotne rasti cene pomnilnika DRAM. Razlog gre iskati v zmanjšanju proizvodnih kapacitet zaradi recesije, ki je lani prisilila proizvajalce v krčenje proizvodnih programov.

Poleg DRAM-a bodo letos težave tudi z dobavo LCD-jev, ki naj bi se podražili za 20 odstotkov, trdih diskov in optičnih medijev. Novi proizvodni obrati so se zopet pričeli graditi konec lanskega leta, a do polnega zagona jim manjka še leto dni. V tem času torej lahko pričakujemo rahlo rast cen ali pa vsaj stagnacijo. Več o tem.

13 komentarjev

Pogled nazaj: prvi netbooki

Slashdot - Dandanes so netbooki pravcati hit, eden najhitreje rastočih računalniških segmentov. Njihova zgodovina se začenja okrog leta 1996, poroča Slashdot, ko je Toshiba predstavila svoj Libretto 70CT, ki je takrat nosil oznako subnotebook oz. podprenosnik po naše. Šlo je namreč za prvi model, ki bi ustrezal večini današnjih definicij netbookov - imel je povezljivost (IR in kartice PCMCIA), orodja za brskanje po spletu in bil je majhen. Na njem je tekel legendardni Windows 95 OSR2 z Internet Explorerjem 2.0 na celih 16 MB pomnilnika in 120 MHz-procesorju. Dolgo pot smo prehodili od tistih časov.

12 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Debian z grafičnim vmesnikom na T-Mobile G1

LXDE na T-Mobile G1

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je bil Debian že uspešno nameščen na T-Mobile-ov mobilnik G1, je le-ta deloval brez grafičnega vmesnika, saj ni bilo na voljo grafičnega gonilnika. Tokrat pa se je član strani Andorid Fanatic poigral v drugi smeri. Da bi se ognil potrebi po grafičnemu gonilniku, je na Androidu v ozadju pognal Debian, nanj pa se povezal z VNC odjemalcem.



V tem primeru je bil za namizno okolje uporabljen LXDE, saj bi Gnome oz. KDE preveč upočasnila sistem, čeprav bi ju bilo prav tako popolnoma mogoče uporabiti. Ker se je na linux enostavno povezati iz samega Android operacijskega sistema, funkcije mobilnega telefona seveda ostanejo, obenem pa je moč izkoristiti...

1 komentar

Plačljive aplikacije za Android so tu

TG Daily - Google je uresničil svojo obljubo in uporabnikom mobilnih telefonov Android omogočil nakup plačljivih aplikacij za svoje telefone, ki si jih lahko nato po nakupu prenesejo na svoje mobilnike. Doslej je bilo namreč moč dobiti le brezplačne programe. Storitev je sicer za zdaj omejena na ZDA, pričakuje pa se, da bodo z ustrezno podporo kmalu sledili tudi operaterji v drugih državah. Prva naj bi do konca tega meseca sledila Velika Britanija, medtem ko bodo Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Francija, Italija in Španija na svoj lokaliziran Android Market s plačljivi aplikacijami morale počakati do konca marca.

Google piscem ponuja podobno kupčijo kot Apple, tako da dobijo avtorji 70 odstotkov cene programe, preostanek pa gre Googlu, ki nato del distribuira do operaterjev. Apple celotnih 30 odstotkov obdrži zase.

V duhu te poteze poglejmo še rezultate raziskave, ki je v obzir vzela 30 milijonov nakupov aplikacij prek App Stora. Ugotovili so, da manj kot pet odstotkov kupcev program še...

14 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

Google ponuja odklenjen Android

Google - Google nas je znova presenetil in predstavil Android Dev Phone 1, ki ni nič drugega kot popolnoma odklenjen G1, katerega trži T-Mobile. Namenjen je zgolj razvijalcem, deloval pa bo s katerokoli SIM-kartico in poljubno (delovno) verzijo Androida. Žal je omejen na razvijalce, a to ni prehuda zahteva, saj se lahko za 25 dolarjev na spletni strani Android Market registrirate kot eden izmed njih in nato za 399 dolarjev naročite odklejeni G1. Ponudba je za zdaj omejena na ZDA, Nemčijo, VB, Japonsko, Indijo, Kanado, Francijo, Tajvan, Španijo, Avstralijo, Singapur, Švico, Nizozemsko, Švedsko, Finsko, Poljsko in, nam najbliže, Avstrijo ter Madžarsko. Google je...

11 komentarjev

MSI: uporabniki nočejo Linuxa na netbookih

Slashdot - Andy Tung je direktor prodaje podjetja MSI za območje ZDA. Njegovega imena si sicer ni potrebno zapomniti, pomenljiva pa je izjava, ki jo je podal v nedavnem intervjuju za LAPTOP Magazine: po notranjih raziskavah podjetja MSI je pogostost vračil lahkih prenosnikov (netbooks) večja kot pri običajnih, in sicer po zaslugi 4-krat večjega števila vračil modelov z nameščenim Linuxom v primerjavi z modeli, ki imajo nameščen Windows XP. Tung še dodaja, da se uporabniki veselijo prenosnikov za 299 ali 399 dolarev, "vendar se ne zavedajo, kaj bodo dobili, dokler jih ne odprejo."

140 komentarjev

Prihaja Google Android

Slo-Tech - Kot poroča DELO, je mobilni operater T-Mobile včeraj napovedal skorajšnji prihod mobilnega telefona T-Mobile G1, na katerem bo tekel Google Android.

Gre za mobilni aparat Dream podjetja HTC na katerem bo tekel operacijski sistem Android, ki so ga razvili pri Googlu. Android temelji na Linuxu in je odprtokoden, telefon G1 pa podpira povezovanje v GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi in Bluetooth omrežja, omogoča uporabo GPS, predvajanje različnih multimedijskih datotek (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF,...), vsebuje 3 Mpx vgrajeno kamero, zaslon občutljiv na dotik, tipkovnico.

Za razliko od ostalih telefonov je Android že v osnovi razvit tako, da omogoča kar najtesnejše povezovanje mobilnega telefona z Googlovimi storitvami kot na primer Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Včeraj so pri Googlu za razvijalce izdali tudi Google Android SDK 1.0, pri razvoju pa je sicer sodelovalo 30 partnerjev združenih v Open Handset Alliance (med drugim tudi HTC, Motorola, LG in Samsung) ter seveda

61 komentarjev