»

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

OpenOfficeMouse

engadget - Uradni glodalec brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.Org je nedvomno voda na mlin vsem, ki odprtokodne skupnosti ne marajo preveč in ji predvsem očitajo zapletenost pri uporabi. Miška, ki je plod sodelovanja razvijalcev paketa OpenOffice in podjetja WarMouse, ima kar 18 popolnoma programabilnih gumbov, ki lahko različne ukaze shranjujejo za en sam oz. za dvojni klik, ima kolešček (ki ga je prav tako mogoče klikniti) ter dodaten joystick v stilu Xbox360. Tudi tega je mogoče programirati, kjer bodo bližnjice posnemale 4, 8 oz. 16 pritiskov gumbov z le enim premikom paličice. Da vam slučajno ne bi zmanjkalo možnih kombinacij poskrbi pol megabajta vgrajenega pomnilnika, kamor se shranjujejo različni profili - do 63...

28 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Ali bo Longhorn pustil vrata odprta?

Neowin - Neowin.net omenja v eni od svojih novic tudi vnos v dnevniku nekega razvijalca, ki se sprašuje ali bo Longorn še vedno dopuščal takšno stopnjo sprememb zunanjim razvijalcem, kot jih današnja Okna XP. Svojo tezo razvije iz dejstva, da so pri Microsoftu že večkrat izrazili nejevoljo ob dejstvu, da je skoraj polovica sesutij, o katerih dobijo poročila, posledica slabega programiranja neodvisnih podjetij. Kot tako bi bilo morda smiselno bolj omejiti dostop razvijalcem do internega delovanja sistema.

Poleg preganjavice pa je na njegovi strani mogoče videti tudi nekaj lepih posnetkov zaslona iz trenutnega Longhorn okolja.

22 komentarjev