»

Amazonova športna zapestnica Halo analizira glas

Slo-Tech - Amazon je v preizkusno obdobje lansiral Halo, skupek športne zapestnice in povezane aplikacije, katerega samosvoji podrobnosti sta, da skuša z analizo glasu izluščiti uporabnikovo čustveno stanje in s fotografiranjem določiti delež telesne maščobe.

Amazon je na zanimiv način zakorakal v zelje Fitbitu, Applu in ostalim, ki so že vkopani na področju pametnih pomočnikov za fitnes, šport in dobro počutje. V zaenkrat še omejeno rabo je lansiral Halo, ambiciozen združek športne zapestnice in telefonske aplikacije za analizo naše fizične aktivnosti, spanca in počutja. Kot konkurenca, na primer v preteklem tednu napovedana Fitbitova ura Sense, skuša s pomočjo merjenja telesne temperature določati kvaliteto spanca in razbirati vzorce v srčnem utripu, čeprav pri slednjem ne gre tako daleč kot Applovi izdelki zadnjih generacij in Amazon za napravo ni vložil uradne prošnje za status medicinskega pripomočka.

Toda Halo se od druščine loči v dveh zanimivih novostih. Prva je določanje deleža...

12 komentarjev

O identifikaciji internetnih piscev

Aylin Caliskan Islam in Sadia Afroz

vir: SC Magazine
SC Magazine - Še ena z lanskega 29CCC: raziskovalna skupina ameriških univerz Drexel (Pennsylvania) and George Mason (Virginia) je predstavila zaključke svoje študije metod za identifikacijo anonimnih piscev na bolj ali manj nezakonitih spletnih forumih, posebej takih, kjer se združujejo hekerji, kradljivci kreditnih kartic in druga manj slavna imena internetnega podzemlja. Avtorici (na sliki) pravita, da lahko s pomočjo lingvistične analize identificirata 80% avtorjev, jim sledita od foruma do foruma (če uporabljajo različne vzdevke); vse celo če pišejo v tujem jeziku.

Za zanesljivost analize je ključna količina besedila, ki ga mora biti vsaj 5000 besed (še raje 6500 besed), nakar je mogoče dokaj enostavno izluščiti...

27 komentarjev

Sledenje gibanja posameznikov s "pomočjo" pitne vode

Schneier.com - Raziskovalci Lesley A. Chesson, Luciano O. Valenzuela, Shannon P. O’Grady, Thure E. Cerling† in James R. Ehleringer iz University of Utah so v reviji The Journal of Agricultural and Food Chemistry objavili zanimiv članek z naslovom Links between Purchase Location and Stable Isotope Ratios of Bottled Water, Soda, and Beer in the United States

Odkrili so namreč, da je s pomočjo ugotavljanja razmerij med naravno prisotnimi izotopi v pitni vodi mogoče ugotoviti lokacijo vodnega vzorca. Tako so uspešno locirali 33 vodnih vzorcev v različnih ameriških mestih.

Raziskovalci ugotavljajo, da bi bilo s pomočjo metode oziroma s pomočjo analize proteinov v laseh, mogoče odkriti gibanje posameznika. Zaužita voda se namreč v telesu porabi pri tvorbi teh proteinov, analiza pa bi lahko pokazala ali se je določen posameznik v določenem obdobju res gibal na območju z danim razmerjem naravno prisotnih izotopov v pitni vodi.

21 komentarjev

Decaf potegavščina

Slashdot - V začetku tega tedna smo poročali o Microsoftovem orodju za forenzično analizo CAFEE, ki je pobegnilo na splet, kar so izkoristili nadebudni programerji in hitro spisali protistrup z imenom DECAF. Hitro se je namnožil po spletu, danes pa so pisci njegovo delovanje onemogočili. V versko obarvanem in baročno obloženem pojasnilu so zapisali, da je njihov mali projekt DECAF pri kraju. Z njim bi želeli le pokazati, da se vlade ne smejo zanašati le eno forenzično orodje in da potrebujemo boljša.

Kaj pa se lahko iz tega naučijo uporabniki? Predvsem da ne gre slepo verjeti in poganjati vsakega programa, na katerega naletijo na spletu. Delovanje so namreč onemogočili na daljavo, prek spleta. Prav lahko bi (ali pa nemara so) v program podtaknili...

20 komentarjev

Večino ljudi je možno identificirati iz anonimiziranih podatkov

Ars Technica - Anonimiziranje podatkov, ki ga zelo rada izvajajo podjetja v želji kasnejšega izvajanja tako komercialnih kot tudi akademskih raziskav, se izkazuje za vse manj zanesljivo in za vpletene osebe (katerih podatki so seveda dani prostovoljo) vse manj zasebno.

Že v sredini devetdesetih let je Latanyi Sweeney tako uspelo, da je po izdaji anonimiziranih zdravniških kartonov državnih uslužbencev, ki so vključevali vsak bolnišnični obisk le-teh, samo s pomočjo poštne številke, spola in datuma rojstva ugotoviti celotno zdravstveno zgodovino guvernerja zvezne države Massachusetts.

Ne samo to, uspelo ji je tudi dokazati, da je možno z poznavanjem poštne številke, dneva rojstva in spolom identificirati 87 odstotkov američanov, s krajem, dnevom rojstva in spolom približno polovico, z okrožjem, dnevom rojstva in spolom pa približno 18 odstotkov američanov.

Da anonimizacija v resnici ni anonimizacija, ko podatke združite z drugimi podatkovnimi bazami, se na žalost vse pogosteje izkazuje tudi v...

19 komentarjev

Identifikacija s pomočjo glasu je težavna

Slo-Tech - Kot poročajo na Discovery-u je identifikacija posameznikov s pomočjo glasu precej težavna.

Po mnenju Paula Fouklesa iz University of York, ki se ukvarja s forenzično analizo glasu, je v nasprotju s splošnim prepričanjem, ki ga spodbujajo predvsem filmi, s posnetim glasom nemogoče zanesljivo identificirati potencialnega osumljenca. Razlog za to je v tem, da ne obstaja tim. prstni odtis glasu.

Čeprav osumljencev s pomočjo analize glasu ni mogoče identificirati, pa je po njegovem mnenju mogoče s to analizo osumljence izločati. Kakorkoli že - kaže, da samodejni nadzor zvočnih komunikacij le ni tako enostaven, kot bi si nekateri morda želeli...

47 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Zakaj je lovljenje teroristov z množičnim nadzorom matematično nemogoče

Schneier.com - "Zaradi boja proti teroristom je potrebno povečati nadzorovanje. Najbolje, da nadzorujemo kar vse državljane." Tako nekako gre mantra o večji varnosti. In NSA dejansko zbira podatke o telefonskih klicih, bančnih transakcijah, letalskih potnikih, itd. Kaj pa o tem pravi znanost?

Raziskovalno vprašanje: Ali množični nadzor celotne populacije lahko učinkovito odkrije teroriste?

Analizo je opravil prof. Floyd Rudmin.

Kakšna je verjetnost, da je posameznik res terorist, če ga množični nadzor identificira kot terorista? Če je verjetnost enaka 0, potem identificirani posameznik ni terorist. Če je verjetnost enaka 1, potem je vsak odkrit domnevni terorist tudi povsem zagotovo zares terorist. Če je verjetnost 0,5 (50%-50%), potem je nadzor enako učinkovit kot metanje kovanca oz. povsem naključno odločanje o tem ali je nekdo terorist ali ne.

Za izračun na podlagi Bayesovega teorema so potrebne tri ocene:
- delež teroristov v populaciji;
- verjetnost, da bo množični nadzor identificiral...

83 komentarjev