»

E-Ink pokazal novosti na sejmu IFA

Geek - Na berlinskem sejmu IFA je tudi E-Ink, ki je poznan po svojih odličnih zaslonih v Amazonovem Kindlu, predstavil trenutno tehnologijo in obete za prihodnost. Predstavili so proizvodnjo zaslonov, ki se proizvajajo v dolgih rolah - dolžine enega kilometra in širine dobrega metra. Šele nato jih razrežejo na ustrezno velikost in dodajo krmilno vezje. To je tudi razlog, da Amazon nima težav z zagotavljanjem dobavljivosti Kindla, saj lahko E-Ink izdela ogromne količine zaslonov v kratkem času.

Pojasnili so tudi, da zmore njihov zaslon prikazati precej večje ločljivosti od tistih, ki so trenutno v uporabi. Kindle namreč deluje s SVGA (800 x 600, 167 dpi), medtem ko E-Ink zmore do dvanajstkrat več. Ozko grlo je krmilna elektronika in ne sam zaslon. E-Ink zato z Epsonom...

2 komentarja

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja

Amazon prevzel Touchco

Fleksibilni zasloni

The New York Times - Amazon je prevzel mlado newyorško podjetje Touchco, ki se ukvarja s tehnologijo zaslonov na dotik, kar lahko razumemo kot indic, da se Kindlu morebiti le obeta ta tehnologija. Doslej se je Amazon upiral uporabi zaslonov, ki so občutljivi na dotik, ker naj bi ti kvarili berljivost. Touchco razvija tehnologijo IFSR (interpolating force-sensitive resistance), ki uporablja upornike za zaznavanje različnih močnih pritiskov, porablja le malo energije in stane približno 100 dolarjev na kvadratni meter. Tako lahko zazna poljubno število hkratnih dotikov, hkrati pa razlikuje med konico pisala in prsti.

Kindle ima trenutno zaslon E Ink, ki je povsem...

0 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev

Tanki kabli

CPU Tweak - Vas motijo kabli, ki so pod mizo ali pa jih ne morete spraviti skozi tanke reže, ker so predebeli. Podjetje DeCorp je predstavilo 3 vrste kot papir tankih žic. Ene so za zvočnike in podobno, druge za elektriko (15 - 20A) ter tretje za televizijske kable. Zelo uporabno za tiste, ki nočete gledati kablov. Več o njih tu.

3 komentarji