»

Hekerji v Dallasu sprožili vse sirene

Slo-Tech - V Dallasu v Texasu so hekerji vdrli v sistem za obveščanje in sprožili vseh 156 siren, ki se uporabljajo za opozarjanje pred izrednimi dogodki, kot so tornadi. Sirene so začele zavijati v petek ob 23.42 uri po lokalnem času in se vsaj desetkrat sprožile, dokler niso inženirji poldrugo uro pozneje ročno odklopili sistema. Ugotavljajo, da je sirene sprožil napadalec, ki je vdrl v računalniški sistem za njihovo krmiljenje, kar se je v Dallasu zgodilo prvič.

...

25 komentarjev

Google Street View se seli s cest

CNet - Googlov Street View je prevozil že praktično vso Ameriko in poslikal vse ceste, sedaj pa želijo svojo bazo posnetkov razširiti še na kotičke, kamor avtomobilisti ne morejo. V ta namen uvajajo Street View Trike. Za izpeljavo tega projekta so posebne tricikle opremili s kamerami in poslali svoje kolesarje na potep. Uporabnike njihovih strani pa vabijo, da glasujejo za najbolj zanimive točke, ki bi se jih splačalo obiskati. Podoben projekt so že izvedli letos maja v Veliki Britaniji.

Stranski projekt Trike je delo inženirja Daniela Ratnerja in je nastal kot otrok projekta 20 odstotkov. Slednji je znani princip podjetja Google, ki svojim zaposlenim dovoli, da en dan v tednu delajo na nalogah, ki ne sodijo v njihov opis zadolžitev. Ta čas...

17 komentarjev

OpenMoko v 'save mode'

engadget - OpenMoko, verjetno najbolj znan proizvajalec mobilnega telefona, na katerem je med prvimi tekel Linux, bo močno zmanjšal obseg svoje operacije. Poleg odpusta polovice delovne sile so odpovedali še izid naslednika modela Neo FreeRunner. Celoten OpenMoko projekt je bil precej nišen, saj je bil namenjen predvsem razvoju aplikacij za mobilno verzijo Linuxa in je bil v realnem svetu, roko na srce, neuporaben, saj je stabilno deloval le GSM modul. Pot bo OpenMoko nadaljeval s plan B, strategijo, ki ne vključuje pametnih telefonov (zasnove in izdelave strojnega dela?). Špekulira se, da se bodo posvetili razvoju za Googlov Android, saj je bil le-ta že prikazan delujoč na Neo 1973, govorice o tej potezi pa so krožile že od takrat naprej.

To je poleg Dash Express, osebne navigacijske naprave, že druga odpovedana Linux naprava, ki jo je izdeloval FIC.

5 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet...

8 komentarjev

Googlova božičnica bo telefon

Neowin - Google je letos že objavil, da bo moral zavoljo varčevanja nekoliko omejiti bonitete zaposlenih in odsloviti nekaj pogodbenih sodelavcev, a to ne pomeni, da se inženirjem ne obeta več noben priboljšek. To pot božičnice ne bodo delili v denarju, temveč jim bodo poklonili smartphone T-Mobile G1, ki so ga letos obilno reklamirali. Na njih bo tekel Googlov Android in ne bo zaklenjen na posamezno omrežje. Logično, saj ima Google zaposlene v mnogo državah sveta, pa še brez SIM-kartic jih bodo poslali. Šlo bo za posebno edicijo za Googlovce, ki bo imela priložen 'droid' na zadnji strani in možnost delovanja kot naprava WiFi.

Priznati je treba, da gre za dobro promocijsko potezo Googla. Poleg tega pa jih nedvomno lahko kmalu pričakujemo tudi na Ebayu.

10 komentarjev

Google ukinja nekatere bonitete

Maximum PC - Svetovna kriza tudi največjim ne priznaša, tako da se je Google poleg že napovednega odpuščanja zatekel tudi h krčenju ugodnosti, ki jih nudijo svojim zaposlenim. Kaj vse bodo storili? Bolj se bodo posvetili projektom, ki prinašajo višje zaslužke, torej prikazovanju oglasov, mobilni integraciji in programski opremi za podjetja, hkrati pa bodo počasi končali izgubarske projekte. Sem sodi tudi YouTube, a za zdaj Google eksplicitno omenja le manjše projekte. Slavno pravilo 20 odstotkov, ki je inženirjem dovoljevalo porabiti petino svojega delovnika na kateremkoli projektu ali razvoju kake nove odpuljene ideje, je postalo zgodovina. Zaprli bodo pisarne v Dallasu in Denverju, hkrati pa bodo povečali obremenitve zaposlenih, saj bo nekdo moral nadoknaditi manko 10.000 odpuščenih.

42 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev

Mulci bodo dobili prenosnike

Slashdot - V Johnsonovi osnovni šoli v Dallasu se bojijo velikega števila vpisanih novih učenecev, ker bodo imeli težave pri oskrbi s knjižnim gradivom. Tako naj bi jim zaradi 20-odstotnega povečanja vpisa avgusta zmanjkalo 600 knjig, čakalna doba pa bi narasla na kar 3 mesece. Američani pa seveda ne bi bili Američani, če ne bi našli elegantne rešitve tudi za tak problem. Vsak vpisani petletnik oz. šestletnik bo ob začetku šolanja prejel IBM-ov ThinkPad z naloženimi ustreznimi učnimi gradivi in 2000 književnimi besedili. Klik!

No, saj zdaj gremo tudi mi v EU in ...

24 komentarjev

Odpuščanje na Japonskem

Slo-Tech - Jah kaj? Novica je spet Žigova:

Zaradi zloglasne recesije, ki je zadela računalniško industrijo v preteklih letih, je (po neuradnih podatkih) 'največji japonski proizvajalec čipov', Hitachi, prisiljen odpustiti 20.000 od 340.000 zaposlenih, saj je očitno, da mu ne bo uspelo doseči finančnih projekcij do marca 2002. Zmanjševanje števila zaposlenih bodo dosegli predvsem z odpuščanjem praktikantov ter predčasnim upokojevanjem
Podobno je pri Toshibi. Kljub napovedi o $500 milijonskem dobičku bo izguba predvidoma $957 milijonov. Število nesrečnikov? - 18.800
Žalostno, žalostno. Po drugi strani imamo v Sloveniji kar 'srečo', da nimamo TAKO velikih podjetij... (kaj res? - slycer)

0 komentarjev