»

Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Slo-Tech - Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale,...

34 komentarjev

V Googlu se nadaljujejo odpuščanja

Slo-Tech - V Googlu delijo usodo drugih tehnoloških velikanov, ki so lani začeli odločneje odpuščati zaradi negotovih gospodarskih razmer. V minulem letu so odpustili 12.000 zaposlenih, trend pa se nadaljuje tudi letos. V dobrem tednu so najavili reze na oddelku za Google Assistant in za Google Ads, sedaj pa je na vrsti tudi YouTube. To pot govorijo o sto zaposlenih, skupno pa je to že deseti krog odpuščanj v zadnjih dvanajstih mesecih.

Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim že 10. januarja letos poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril na težko leto, ki prihaja. Ob tem je dodal, da bo to pomenilo tudi krčenje števila zaposlenih v nekaterih skupinah. Situacija sicer nikoli ni tako drastična, kot se bere v medijih, se poročamo zgolj o odpuščanjih, manj pa o zaposlovanju. Google ima trenutno okoli 182.000 zaposlenih, kar je petino več kot pred dvema letoma. Četudi so lani odpustili 12.000 ljudi, se je število zaposlenih skrčilo le za 4.000 - zapustili so namreč številne druge ljudi.

...

14 komentarjev

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Samsung bo zaradi padajočega dobička odpuščal

CNet - Samsung je z 21-odstotnim tržnim deležem še vedno največji proizvajalec pametnih telefonov, a se v zadnjem času sooča z negativnimi trendi. Njegov tržni delež je v zadnjih treh letih upadel za skoraj 10 odstotnih točk, prav tako se je dobiček zadnjih sedem četrtletij zapovrstjo zniževal. V drugem letošnjem četrtletju so zabeležili 5,2 milijardi dolarjev dobička, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Južnokorejski velikan se bo, kot poročajo korejski časniki, odzval z odpuščanjem in nižanjem stroškov dela.

Odpustili naj bi 10 odstotkov zaposlenih, kar pomeni približno 50.000 ljudi. Najprej bodo odslovili zaposlene v podpornih službah, torej v finančno-računovodski službi, kadrovski službi in pisarnah za odnose z javnostmi. Čim več mest bodo...

30 komentarjev

IBM začenja odpuščati

Slo-Tech - IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA....

36 komentarjev

Google se proti odhodom bori s povišico

The Wall Street Journal - Google je že vrsto let v samem vrhu na seznamu najboljših zaposlovalcev v ZDA - tudi letos so odlični četrti - a zadnje čase poteka pretok ljudi tudi v smeri, ki je v Mountain Viewu niso vajeni. Da bi trend zaustavili, se je Google odločil vsem svojim zaposlenim po svetu povišati plače za 10 odstotkov.

S prvim januarjem bo 23 tisoč zaposlenih po vsem svetu imelo osnovno plačo za deset odstotkov višjo, poroča The Wall Street Journal. Povod za to širokogrudno potezo je bržkone Facebook, ki je začel uspešno snubiti Googlove zaposlene do te mere, da je v Facebooku deset odstotkov zaposlenih iz vrst Googla. Izvršni direktor Eric Schmidt je zaposlenim povišico naznanil po elektronski pošti. Dodal je, da so ugotovili, da je plača najpomembnejši del plačila, ki jo zaposleni cenijo bolj od bonusov, delniških opcij in drugih dodatkov.

Poleg tega so eksperimentalno začeli uporabljati matematični model, ki poskuša predvideti, kateri izmed zaposlenih bo zapustil podjetje. Program uporablja...

10 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet...

8 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji

Oktobra več zaposlenih v IT v ZDA

The Register - Dopolnimo pregled od prejšnjega tedna, tokrat s podatki o zaposlovanju v ZDA v oktobru, ki kažejo, da se je število delovnih mest skrčilo za 240.000, kar je več od pričakovanj. Bolj zanimivi so podatki za IT-sektor, ki ga ameriški statistični urad neposrečeno obravnava v treh ločenih skupinah: proizvajalci opreme, informacijska industrija in dizajn računalniških sistemov. Prva skupina je izgubila 2300 delovnih mest, druga 4900, v tretji pa so za razliko dodali 12.100 novih, z čimer je skupni efekt pozitiven. To so seveda podatki za podjetja, ki kot prvenstvno dejavnost deklarirajo tehnologijo; žal ni podatkov o številu vseh IT-delavcev v drugih branžah.

Vzpodbudni rezultati pa ne pomenijo, da velikani ne odpuščajo. Po prvem valu aprila, ko so na cesto poslali 1500 zaposlenih, bodo tokrat v AMD-ju odslovili še dodatnih 500 ljudi ali tri odstotke vseh zaposlenih. Razlog je slab finančni izkaz, saj je AMD-jeva izguba v preteklem četrtletju znašala 67 milijonov dolarjev (v enakem...

0 komentarjev

Recesija je tu

CNet - Ameriški statistiki so se oktobra končno nehali sprenevedati in objavili, da se je v tretjem četrtletju ameriško gospodarstvo na letni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, ter prvič uradno spregovorili besedo recesija. Začetek ekonomskega upočasnjevanja je negativno vplival tudi na računalniško-informacijska podjetja.

Sun je obelodanil izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju. Omenimo, da so prihodki od prodaje znašali 1,76, prihodki od nudenja storitev pa 1,23 milijarde dolarjev. Predstavniki mirijo javnost in investitorje z zagotovili, da ima podjetje še vedno 3,1 milijarde likvidnega kapitala in da ni potrebe po brezglavem odprodajanju premoženja. Krivec za slab položaj je seveda kreditni krč, zaradi katerega naj bi njihovi partnerji manj kupovali.

Odpuščal bo tudi Symantec s 17.500 zaposlenimi, ki namerava s tem stroške oklestiti za 4,5 odstotka. Natančnih informacij koga in kje bodo postavili na cesto, niso razkrili, so pa dejali, da se ne bodo omejili na en...

39 komentarjev

RSI poškodbe stanejo 600 milijonov dolarjev

Pravilno sedenje na pisarniškem stolu

Slashdot - Najnovejša študija, ki jo je izvedel Microsoft je ugotovila da so RSI poškodbe (poškodbe zaradi ponavljajočega preobremenjevanja; nastajajo zaradi redne uporabe računalniške tipkovnice in miške) v porastu in predstavljajo vedno večji strošek za podjetja. Tako je bilo lani za kar 30 odstotkov več primerov RSI poškodb kot leto poprej, skupno naj bi te poškodbe podjetja stale več kot 600 milijonov ameriških dolarjev zaradi izgubljenih delovnih urah.



Povišanje števila poškodb naj bi bilo predvsem povezano s porastom števila t.i....

16 komentarjev

Deklamiraj novice nežno...

Večer - ...bi lahko dejali. Pri časopisnem podjetju Večer, so namreč na svet poslali ptička, po imenu Birdie. Kot pravijo, je Birdie rojen za to, da ga inštalirate in kakopak poženete. Žvau™ se skrije v opravilno vrstico in tam ždi, ter zbira informacije po spletu. Enkrat na uro pa se oglasi za kakšni dve minutki in vam govorno deklamira novice, ki jih je našel. Kot še pravijo ustvarjalci,...

9 komentarjev

Fiorinian Rhapsody

Vnunet - Malce lažja tema: odkar sta HP in Compaq napovedala morebitno združitev podjetij, so obstajala prekrivajoča se področja... posledica tega je in bo odpuščanje. V svojem 'besu' pa so zaposleni spisali nekaj pesmic na račun HPjevega vodstva, predvsem ženskega idola - Carly. Tukaj si lahko preberete eno izmed njih. (Avtorjem bi predlagal, da si ogledajo epske pesnitve našega vrlega aliena .)

0 komentarjev

3Com ima težave

Electic Tech - 3Com je podjetje, ki ga večina uporabnikov pozna po odličnih, a v primerjavi s konkurenco zelo dragih mrežnih karticah in modemih (USRobotics). Zadnje čase je podjetje zašlo v krizo, saj potrebuje denar. Zato podjetje prodaja dele podjetja. Dokaz, da nekaj ni prav je tudi dejstvo, da so pred kratkim odpustili 3000 zaposlenih, kar pomeni 30 % zaposlenih v podjetju. Več tukaj.

6 komentarjev

HP bo odpustil 3000 delavcev

Sharky Extreme - Hmm... tole pa ne kaže dobro. Hewlett Packard je napovedal odpust 3000 delavcev, kar znese približno 3,5% njihove celotne delovne sile. Razlog za odpuščanje je, tako kot drugod, zmanjšanje dobička in slabe napovedi poslovanja. Kljub temu predsednica HPja meni, da jo bo HP odnesel bolje kot druge družbe na področju računalništva, ker kar 56% izdelkov prodajo na drugih trgih in ne na ameriškem.

8 komentarjev