»

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Unreal Engine 3 na iPhone in iPod Touch

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub večinoma neoptimiziranim in hroščatim predelavam iger za računalnike, prvotno namenjene konzolam, imamo igralci na osebnih računalnikih še vedno nekatere bisere, kjer razvijalci svoje pogone dejansko dodelajo in omogočijo gladko igranje na širokem spektru konfiguracij. Mednje spadata npr. Valve (s svojim Source pogonom) ter Epic Games, ki stoji za Unreal Engine, trenutno v različici 3. Fleksibilnost slednjega dobro pokaže dejstvo, da je razvijalcem pogon uspelo v delovanje spraviti celo na iPhone 3GS in iPod Touch 3. generacije.



Pogon, ki za delovanje zahteva OpenGL ES 2.0, je zaenkrat zgolj tehnološka demonstracija, ki uporablja nekoliko predelano mapo iz Unreal Tournament. Ubijanje enega sovražnika, ki se nato...

13 komentarjev

Linux na iPhonu

CrunchGear - Rečenica, da z Linuxom lahko poganjamo vse od ure do jedrske podmornice očitno še kako drži. Na CrunchGear poročajo, da je skupina zagrizenih Linuxovcev uspešno presadila Linux z jedrom 2.6 na iPhone 2G, 3G in iPod Touch ter zagnala BusyBox. Cel kup stvari še manjka, med drugim brezžična povezljivost, touchscreen, zvok, akcelerometer in podpora za baseband, tako da je ta različica še bolj eksperimentalne narave. A razvoj poteka dalje in kmalu nameravajo usposobiti...

90 komentarjev

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Gorenjev hladilnik z iPod touch

Gorenjev velikan z iPod touch

Slo-Tech - Na sejmu zabavne elektronike IFA 2008 v Berlinu ste verjetno uzrli produkt slovenskega proizvajalca Gorenje, hladilnik »Made for iPod«. Gorenje in Apple sta podpisala pogodbo, ki omogoča, da Gorenje uporablja Apple tehnologijo.



Hladilnik ne bi bil nič posebnega, če ne bi imel še priklopa za iPod touch, preko katerega se ta lahko tudi polni. Na zvočnikih, ki so vgrajeni vanj lahko poslušamo glasbo ter video vsebine. Uporabnik lahko kuha jedi s pomočjo...

72 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev

Flash tudi za iPhone

MacRumors.com - Potem ko je Apple pred kratkim prišel do zaključka, da še ne bo podprl Flash-a za iPhone in iPod Touch, ker mobilna različica preprosto ne zadošča potrebam uporabnikov, polna različica pa je preveč zahtevna, se je Adobe odločil, da bo ubral Sun-ovo pot. Tako je Adobe-ov izvršni direktor Shantanu Narayen v nagovoru investitorjem dejal, da bi naj Adobe, podobno kot Sun, po preučitvi SDK-ja prišel do zaključka, da morajo ponuditi Flash tudi za iPhone in iPod Touch saj "je Flash sinonim za internetno izkušnjo".

Omembe vredni so tudi domnevni Apple-ovi pogovori z glasbenimi založbami, saj želijo ponuditi uporabnikom paket, pri katerem bi bila celotna cena glasbe vključena že v samo ceno glasbenega predvajalnika - podobno idejo so imeli tudi pri Universalu s svojim Total Music. Natančnejši podatki zaenkrat še niso poznani, ker bi naj še prihajalo do nesporazumov o točni ceni - ko bodo znane podrobnosti, in še posebej, če se lahko nadejamo podobne ponudbe tudi v Evropi pa zaenkrat še ni...

11 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Vsi tekaški copati Nike bodo podpirali iPod-a

Gizmodo - Nike in Apple sta konec maja lani predstavila Nike+iPod, komplet, ki je omogočal souporabo tekaških copat in prenosnega glasbenega predvajalnika prej omenjenih podjetij v namene spremljanja lastnih športnih dosežkov (štetje korakov, pretečena razdalja, porabljene kalorije, itd.). Omejitev pri celi zadevi je bilo dejstvo, da je omenjeno napravo podpiralo le manjše število Nike-ovih copat (vanje je bilo treba vstaviti majhen brezžični akcelerometer, ki je zaznaval premike uporabnika), pa še ti so bili precej dražji od običajnih modelov.

Po novem pa naj bi se stvari premaknile v drugo smer, vietnamski otroci bodo namreč do konca leta morali vrtati luknjice v prav vse tekaške superge, ki jih bo Nike poslal na police trgovin. Vzpodbudna novica za vse, ki se še niso znašli in akcelerometra kako drugače pritrdili na obstoječe copate.

7 komentarjev

Aretirali hekerja, ki je ogrozil pristanišče jedrskih podmornic

CNN - CNN poroča, da so v Španiji aretirali hekerja, ki je vdrl v vojaške računalnike v San Diegu in, kot pravijo obtožbe "resno ogrozil pravilno delovanje in varnost vzdrževalnega doka za jedrske podmornice".

Osemnajstletnika, ki naj bi skupaj s svojo hekersko združbo vdrl v več kot 100 računalniških sistemov in povzročil za več kot pol milijona zelencev škode so izsledili in aretirali tudi na podlagi pričanj štirih prič.

Gre za zdolgočasenega skriptarja (script-kiddie) ali za kiberterorista?

21 komentarjev