»

USB-ključ, ki fizično uniči računalnik

Slo-Tech - Navadili smo se že, da USB-ključev ni dobro vtikati v računalnik (in tudi ostale naprave), ker s tem tvegamo okužbo računalnik. Če logično pomislimo, pa nič ne preprečuje izdelati "USB-ključa", ki bi ob priključitvi v sistem spražil elektroniko v notranjosti s prenapetostnim sunkom. In smo ga dobili.

Pravzaprav je treba priznati, da je bilo že pred tem znano, da lahko USB-ključi računalnik nepovratno okužijo, kar ima enak rezultat - zamenjati ga je treba. Nemški parlament je staknil tak virus, videli pa smo tudi že primerke, ki okužijo firmware in se ne pustijo izbrisati. Razlika je v prikritosti, saj so ti virusi poizkusili svoj obstoj zakamuflirati, da so lahko prestrezali podatke, medtem ko ubijalski USB-ključ takoj naredi škode,...

31 komentarjev

Ruski rootkit Uroburos

Slo-Tech - Nemško podjetje G-Data je odkrilo kos zlonamerne programske opreme za prestrezanje podatkov, ki so ga najverjetneje napisali v ruskih obveščevalnih agencijah. Imenuje se Uroburos in neopaženo deluje že vsaj tri leta.

Kot je razvidno iz podrobnega poročila, gre za zelo dovršen kos programske opreme oziroma rootkit, ki ga sestavljata gonilnik in šifriran virtualni datotečni sistem. Ime je dobil po besedi, ki se pojavlja v njegovi kodi, in pomeni kačo, ki grize lasten rep.

Uroburos je sposoben okužiti računalnike, na katerih teče kakšna izmed različic sistema Windows. Ko ga okuži, začne...

13 komentarjev

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

CNet - Pentagon je navadno molčečen o uspelih hekerskih napadih na njihove računalniške sisteme, tako da še za tiste, ki vseeno pridejo na dan, izvemo dokaj pozno. To pot je en tovrsten napad orisal William J. Lynn III, namestnik ameriškega obrambnega ministra. Najhujši primer se je zgodil leta 2008 na Bližnjem vzhodu, piše CNet.

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli. Za zajezitev uhajanja podatkov je Pentagon organiziral posebno operacijo Buckshot Yankee, ki je predstavljala premik v ameriški strategiji kiberzaščite. Pri tem poudarimo, da se...

18 komentarjev

Pentagon dovolil rabo socialnih omrežij

CNN - Ameriški Pentagon je v petek objavil spremembo politike glede uporabe socialnih omrežij. Po novem namreč svojemu osebju dovoljujejo uporabo strani, kot so Facebook, Twitter in tudi YouTube. Strani so bile na službenih računalnikih od leta 2007 dalje blokirane, odslej pa bodo z netajnih računalnikov prosto dostopne. Pomočnik obrambnega ministra William J. Lynn III pojasnjuje, da vojska prepoznava pomembnost tehnologij 21. stoletja in želi z njihovo pomočjo doseči čim širši krog ljudi.

Vojaki bodo lahko tako javnost informirali o misijah, ki se opravljajo, kot tudi ostajali v stikih z družinami. Uporaba socialnih omrežij bo združevala promocijsko dejavnost in...

2 komentarja

USB priključki že v zidu

Vtičnici domače izdelave levo, FastMacova desno

engadget - Dandanes vedno več (prenosnih) naprav za polnjenje uporablja kar enega izmed pomanjšanih USB priključkov oz., npr. iPodi in iPhoni, poseben priključek, ki ima na drugem koncu kabla vseeno USB priključek. Ker je z iskanjem založenih polnilcev vedno težavno, je logično, da USB priključke vgradimo kar v zid in naprave polnimo neposredno, brez adapterja z omrežne napetosti na USB. Sprva se je, sicer za Američane, na strani Instructables znašlo navodilo, kako običajno (dvojno) vtičnico predelati v dvojno USB vtičnico, zdaj pa (ponovno zaenkrat le Američani) takšne vtičnice lahko kupijo kar na spletu. Za razliko od domačih navodil vtičnica, ki jo za 10 dolarjev ponujajo pri FastMac, vseeno obdrži svojo prvotno nalogo, saj se USB priključka nahajata ob običajnih (v tem primeru 110 V) omrežnih priključkih. Dobra novica je tudi, da v primeru, ko na...

23 komentarjev

Pentagon prepovedal in zaplenil USB-ključe

Daily Tech - V Pentagonu, obrambnem ministrstvu in vojaških bazah ZDA so do nadaljnjega prepovedali uporabo zunanjih podatkovnih nosilcev, kamor sodijo tudi USB-ključi, iPodi in MP3-predvajalniki, zatem ko se je "globalni virus", kasneje prepoznan kot črv Agent.btz, na tak način razširil po omrežjih SIPRNet in NIPRNet. Razumljivo so pristojni skopi in še vedno ne dajejo izjav, čeprav se je to zgodilo že pred tednom dni. Omenimo, da v Pentagonu deluje sedem milijonov računalnikov, ki jih zdaj intenzivno pregledujejo in razkužujejo. Za zdaj so tudi zaplenili vse USB-ključe, ali jih bodo na koncu preiskave vrnili lastnikom, pa še preudarjajo.

25 komentarjev

Je hekerski napad na Pentagon plačala kitajska vlada?

Kitajski hekerji so po več tednih prepričevanja sestali s CNN-ovim novinarjem ter si zagotovili, da ta domov ni odnesel nobenih dokazov za njihove trditve

vir: CNN.com
CNN.com - Napad na Pentagon junija 2007 naj bi imel, po poročanju Arstehnice, mnogo večje posledice, kot so jih javnosti predstavili v sami organizaciji.

Ko so vzdrževalci informacijskih tehnologij vdor v sistem odkrili, je ta potekal že dva meseca z izkoriščanjem znane Windows napake. Kraja podatkov naj bi se dogajala s pomočjo črva v elektronski pošti, ki se je širil preko na videz verodostojne elektronske pošte in pobiral uporabniška imena ter gesla.




Dokazi, ki bi spodbijali trditev ameriškega ministra za obrambo, Roberta Gatesa, da je sistem za zaupno e-pošto ostal nedotaknjen, ne obstajajo. Kljub temu pa Pentagonov CIO, Dennis Clem, priznava, da so hekerji uspeli priti do določenih...

4 komentarji

Vdor v bankomat z MP3-predvajalnikom

The Register - 41-letni britanski državljan Maxwell Parsons je bil obsojen na triletno zaporno kazen, ker je z zlorabo bančnih kartic povzročil njihovim lastnikom 200.000 funtov (71 milijonov tolarjev) škode, poroča The Register. Pri vsem tem je najbolj zanimiv način, kako je svoje početje izpeljal.

Pri nečednih poslih si je pomagal z MP3-predvajalnikom, ki ga je priključil na samostoječe bankomate v trgovinah in barih (na vzidne to ni mogoče) in tako prisluškoval podatkom o transakcijah, ki jih bankomati prek telefonske povezave pošljejo banki. Kasneje je pridobljene podatke uporabil za izdelavo kloniranih kartic. Zanimivo je, da je britanska policija Parsonsa aretirala po naključju, saj ga je ustavila patrulja zaradi prometnega prekrška in odkrila ponarejeno bančno kartico. Njegovih pomagačev še niso odkrili.

31 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Dodatni sateliti za ameriško vojsko

Space Imaging Inc.

vir: Washingtonpost
Washingtonpost -

V zadnjih mesecih in tednih je Pentagon uspel prestaviti prek 200.000 čet, tisoč letal in več ducatov vojaških ladij v okolico Iraka, a si še vedno prizadeva nabrati dovolj kapacitet satelitov za uspešno komuniciranje z njimi, saj njihovi vojaški sateliti ne zadoščajo.

Viri poročajo, da Pentagon kupuje celo zmogljivosti komercialnih satelitov za vojaške namene v tej informacijski vojni. Različni uradniki poročajo, da Pentagon v tem času porablja do desetkratne kapacitete kot so jih v Zalivski vojni. Predstavnik Satellite Industry Association pravi še, da Pentagon trenutno neprenehoma zaseda...

13 komentarjev