»

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Apache servira dve tretjini spleta

Slashdot - Oktober je za nami in ponovno je čas za Netcraftovo mesečno poročilo o tem, kaj in kdo servira spletne strani nadobudnim spletnim uporabnikom. Bralci spletnih strani namreč pogosto niti ne razmišljamo, kaj skrbi za to, da do nas pride spletna stran oz. pri katerem ponudniku gostuje. Zanimata nas samo odzivnost in predvsem vsebina.

Za administratorje in razvijalce pa je podatek o uporabi spletnih strežnikov lahko zelo zanimiv. Kaže namreč trend, ki lahko pozornemu opazovalcu svetuje, da morda določeni strežnik ni več najbolj pametna odločitev in hkrati pove, kateri strežniki so najbolj podprti in za katere bo zaradi zahtev trga vedno na voljo veliko poceni in kvalitetne podpore. Razvijalci se prav tako lahko odločijo, da bodo razvijali za platformo, ki ima večinsko pokritost in s tem dosežejo največjo količino uprabnikov.

V tokratnem poročilu je bilo zajetih 44.946.965 spletnih strani. Tokratni rezultati kažejo na vedno večji trend poseganja po odprtokodnih rešitvah, saj po zadnjih...

15 komentarjev

Varnostna luknja v Microsoft Script Engine

Microsoft - Microsoft je objavil novico o novi varnostni luknji, ki se nahaja v Microsoftovemu Skriptnem Stroju™, ki operacijskemu sistemu omogoča izvajanje skriptne kode napisane v raznih jezikih, kot sta na primer Visual Basic Script in JScript. Napadalec lahko izvede poljubno kodo z uporabnikovimi privilegiji, če uporabnik obišče primerno ustvarjeno spletno stran. Taka stran je lahko gostovana na web strežniku ali celo direktno poslana nič hudega slutečemu uporabniku po elektronski pošti.

Luknja se nahaja v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih od vključno Windows 98 naprej.

Popravek se že nahaja na Windows Update. Več informacij.

2 komentarja

Netcraft Web Survey za avgust

The Register - Kot za vsak mesec, nam je Netcraft tudi za avgust pripravil poročilo o najbolj uporabljanem strežniškem softveru. Priznati moram, da se položaj na tem področju ni kaj preveč spremenil, saj še vedno vodi Apache s 60 %, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil dobro polovico odstotka, sledi Microsoft, ki trenutno drži tam okrog 28 % deleža, ter iPlanet (bivši Netscape) in Zeus z 2 odstotkoma. Ocene so bolj grobe, zato za bolj natančne podatke skočite na The Register.

0 komentarjev

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si...

6 komentarjev

Apache 1.3.20

Apache - Prejšnji mesec je največjo rast internetnih strežnikov zabeležil Microsoftov IIS. Ta mesec pa ima največjo rast Apache web strežnik. Trenutno stanje med web strežniki je takšno: 62.55% Apache, 20.64% Microsoft IIS in 6.27% Sun-Netscape iPlanet. Apache pa je danes izdal novo verzijo Apache web strežnika, ki nosi oznako 1.3.20 in popravlja nekatere največje hrošče in mu dodaja nekaj novih zmožnosti.

9 komentarjev