»

AMD-jevi gonilniki pregrevajo grafične kartice

AnandTech - Redko se zgodi, da bi programska oprema fizično uničila strojno opremo (če seveda ne gre za kakšne nasilne viruse, ki prepisujejo firmware), a vseeno nam jo lahko hroščati gonilniki pošteno zagodejo. AMD-jevi novi gonilniki Crimson, s katerimi so prejšnji teden presekali z zgodovino in nadomestili znameniti Catalyst Control Center, povzročajo nemalo težav, saj številnim uporabnikom pregrevajo kartice. AMD je napako priznal in že pripravlja popravek, obstaja pa tudi neuradni obvoz težave.

Težavo povzroča hlajenje
, saj se po namestitvi novih gonilnikov ventilator na grafični kartici zatakne na 20 odstotkih nazivne moči, in to ne glede na trenutno obremenitev. Poganjanje kartice s polno obremenitvijo ob pomanjkljivem hlajenju pa nikoli ni dobra...

85 komentarjev

AMD odprtokodni linux gonilnik dobil podporo za varčevanje z energijo

Phoronix - AMD je včeraj prijetno presenetil z izdajo kompleta 165 obližev za svoj odprtokodni gonilnik za grafične kartice za operacijski sistem Linux . Spremembe prinašajo podporo za varčevanje s porabo pri manjši obremenitvi grafične kartice (APM in ASPM), ki je v zaprtem gonilniku Catalyst sicer na voljo že nekaj časa. Skupaj z aprila dodano podporo za strojno dekodiranje videa (UVD) bi to znalo opazno zvišati avtonomijo prenosnikov z AMD-jevimi grafičnimi čipi.

Oboje je na voljo za vse modele od R600 (Radeon HD 2000 ali več, cca 2008) naprej. Obenem so izboljšali gonilnik za sveže Sea Islands (HD 8000) čipe, o čemer smo prvič pisali letos februarja. To je nasploh dobra novica, ker kaže, da si želi AMD v prihodnje bolj ažurno...

6 komentarjev

AMD izdal kodo najnovejših gonilnikov

Slo-Tech - AMD je že dalj časa kazal namero, da bi se dokončno odprl odprtokodnim rešitvam, vendar tega iz različnih vzrokov niso mogli dokončati čez noč.

Rešiti je bilo treba kup problemov, od logističnih (zbiranje podatkov po različnih oddelkih) in finančnih (alokacija zaposlenih, ki se bodo ukvarjali z odpiranjem) do strateških (iz programov je bilo potrebno odstraniti "občutljive" komentarje o bodočih izdelkih, itd.), poslovnih (prepričevanje vodij oddelkov in dobiti njihovo dovoljenje za odpiranje) in obenem poskrbeti za avtomatizacijo vseh rešitev za prihodnje izdaje.

Projekt so začeli z najmanj občutljivimi verzijami svojih gonilnikov, s tistimi, ki so namenjeni že rahlo zastareli opremi, tako pa so poskusili uvesti rutino, ki bi jim omogočala hitrejše in lažje opravilo tudi na novejših verzijah, kar je seveda končni cilj.

Vse, kar manjka sedaj, so odprti gonilniki za grafične čipe in z njimi povezani GPGPU gonilniki za t.i. ATI Stream. Skupaj z njimi pa načrtujejo odprtje tudi vseh...

22 komentarjev

AMD GPU kot pospeševalnik za obdelavo videa in slike

Tom's Hardware - Naslednja različica AMD Catalyst gonilnikov za Radeone 48xx bo omogočala pospeševanje operacij, kot sta obdelava videa in slike. Testirali so MPEG4 pretvorbo z najmočnejšim Intelovim Core 2 CPU-jem (QX9650). Če mu z novimi gonilniki pomaga še HD4870, je pospešek več kot 15-kraten!

Več o noro hitrih pretvorbah si preberite tu.

Izgleda bomo že v bližnji prihodnosti vse pogosteje namesto nadgrajevanja CPU-jev raje (do)kupovali grafične kartice. Tudi če ne igramo igric.

10 komentarjev

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Phenom X3 - trijedrnik

shema Phenom X3

vir: AnandTech
AnandTech - Pred dnevi je AMD predstavil dolgo pričakovano okleščeno različico znanega jedra Phenom. Gre za prvi tri jedrni procesor tega podjetja. Najpočasnejši bije pri 2.1 GHz (8450), najhitrejši pa zaenkrat pri 2.4 GHz. Vsa jedra so iz B3 serije, tako da težav s TLB napako ni.



Kako se novinec odreže? Po testu na Anandtech sodeč, se v aplikacijah, ki znajo uporabiti štiri jedra, pozna tretje jedro (aplikacije za 3D in obdelavo videa) in nasprotno. Logično, mar ne? Tudi navije se na zavidljivih 3.1 GHz, kot je to uspelo fantom na XBitlabs, z modelom X3 8750, zračno seveda.

Pri bližnjih sosedih želijo za različico X3...

8 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

Strojno pospeševanje dekodiranja H.264 vsebin na Geforcih

Obremenitev pred in po vklopu strojne pospešitve dekodiranja

vir: AnandTech
Slo-Tech - ATi je skupaj s predstavitvijo zadnje družine kartic X1000 (jedro R520), demonstriral tudi strojno pospeševanje H.264 dekodiranja. Vse od te predstavitve nVidia trdi, da bo to možno tudi na njihovih grafičnih karticah.

Dokaz smo dobili na letošnjem CES, kjer je nVidia prikazala, kako uspešen je lahko GPU pri razbremenjevanju dela glavnega procesorja. Za demonstracijo so uporabili izredno uspešen in dokaj poceni GPU, v tem trenutku spodnjega-srednjega razreda, Geforce 6600 GT. Do vklopa strojne pospešitve sta bili obe jedri procesorja (Pentium D 830) 100% obremenjeni, po vklopu pa je obremenitev CPU-ja padla na približno 50%, kar je lepo vidno na spodnji sliki. Nvidia poudarja, da bo razbremenitev večja, če bo uporabljen...

29 komentarjev

HAIP v Kiberpipi se preveša proti koncu

Kiberpipa - V kiberpipi se festival HAIP počasi preveša v drugo polovico. Do sedaj smo videli veliko, od postavljanja piratskih video postaj v medijsko hiperkontrolirani Italiji (CandidaTV), preko manipulacije video- in info-materiala kjerkoli, kadarkoli (španska Hackitektura, čigar mobilni VJ terminali nonstop tečejo s polno paro; sinergija virtualne in realne komponente plesa Daniela Fisherja), do predavanj in delavnic o odprtih orodjih in licencah (hrvaška Mama, francoski LaMenagerie). Če ste vse to zamudili, povzetek lahko doživite danes zvečer v K4, kjer se bodo vsi sodelujoči predstavili s svojimi deli, tako audio DJi kot VJi. Še vedno pa lahko jutri pridete na Gandalfarjevo predavanje o...

11 komentarjev

Delavnica v Kiberpipi: Obdelava in montaža videa v Linuxu

Kiberpipa - Drugi ponedeljek v aprilu (12.4.) se bo v Kiberpipi začela delavnica prostega programa Cinelerra. Cinelerra ponuja pestro paleto možnosti obdelave in urejanja videa pod operacijskim sistemom Linux. Poleg podpore velikim barvnim globinam, velikim ločljivostim, ki šele prihajajo (HD), in izkoriščanju tako imenovanih render-farm , vsebuje Cinelerra že popoln nabor orodij za obdelavo videa v najrazličnejše namene.

Na delavnici si boste lahko razjasnili osnovne pojme o digitalnem videu, se seznanili z zgodovino...

3 komentarji

Danes v forumu

Slo-Tech - [-GanJA-] se je zelo potrudil ter v svoje ohišje vložil dosti truda ter dela, tako da se splača pogledati temo z njegovo modifikacijo. Nato se splača pogledati, kaj narediti v primeru, da kupite novo grafično, nje procesor pa ob prvem vnosu dobesedno razžene. V oddelku neračunalniških debat se razpravlja o nekih incidentih tam nekje pri meji :). Se sprašujete, kakšen računalnik kupiti za obdelavo videa? Vse to in še več ter še 20 tem o tem, kako hiter je/bo/bi bil lahko ADSL, na našem mega forumu [:D].

0 komentarjev

Personal Cinema iz Nvidije

Nvidia - NVIDIA je danes predstavila nov produkt za digitalno obdelavo videa, ki se imenuje Personal Cinema. Samo napravico dobimo kot eksterno enoto v plastični preobleki (iMac look). Samo napravico povežemo (potem ko nanjo namestimo TV kabel) z grafično kartico. Vendar pa lahko napravico uporabljamo samo z GeForce2 MX/GTS/Pro/Ultra in GeForce3 grafičnimi karticami. V sami napravi pa je skrit TV tuner s katerim lahko potem gledamo ali digitalno posnamemo kar pač hočemo ter to dokončno obdelamo po naši želji. Seveda pa ima naprava tudi priključek za kamero. Vse skupaj pa si lahko po obdelavi ogledamo tudi na TV zaslonu. Zraven pa dobimo tudi daljinski upravljalnik, ki nam omogoča lažje upravljanje z samo napravo. Kakšna je cena naprave pa se še ne ve. Ogled naj bi bil možen tukaj vendar meni link ni deloval. Lahko je bilo kaj narobe z strežnikom, saj tudi nisem prišel na Nvidiino stran.

1 komentar