»

EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla največjo globo v zgodovini zaradi kartelnega dogovarjanja o cenah katodnih cevi za televizorje in računalniške monitorje. Kršitve so se dogajale v letih 1996-2006, ko se je šest podjetij dogovarjalo o cenah, si vnaprej razdelilo tržne deleže, namenoma držalo proizvodnjo na nizkih nivojih in si kupce geografsko razdelilo med seboj. Na ta način so storili najhujša kazniva dejanja s področja nezakonitega omejevanja konkurence, zaradi česar jim je Komisija izrekla globe v skupni višini 1,5 milijarde evrov.

Šlo je za dva ločena kartela, in sicer enega s katodnimi cevmi za monitorje in drugega s katodnimi cevmi za televizorje. Zgolj v slednjem so sodelovali...

52 komentarjev

Sedmerica ameriških IT-velikanov bo tožena zaradi dogovarjanja o plačah

Reuters - Sedem ameriških IT-velikanov se bo prihodnje leto spopadlo s tožbo zaradi nezakonitega dogovarjanja o plačah in pogojih dela svojih zaposlenih, s čimer so krnili konkurenco in zaposlenim onemogočali napredovanja in karierno rast, zaradi česar jih nekdanji inženirji sedaj tožijo. Tako je odločilo sodišče v San Joseju v Kaliforniji, ko so poskušali Apple, Google, Intel, Adobe, Intuit, Pixar in Lucasfilm doseči, da bi sodišče tožbeni zahtevek inženirjev kot neutemeljenega zavrglo. Skupinska tožba, v kateri je trenutno povezanih pet nekdanjih zaposlenih, bo svoj epilog dobila na sodišču junija prihodnje leto. Obe strani ima sedaj čas, da pripravita svoj primer in zbereta čim več dokazov.

Inženirji trdijo, da so se podjetja v...

46 komentarjev

Zetas nadaljujejo boj proti blogerjem

Portal En Vivo poziva meščane, naj policiji in vojski prijavijo vsakršno sumljivo doganjanje in s tem skupaj poskrbijo za varnost v mestu.

vir: En Vivo
Houston Chronicle - Mehiški narko kartel Zetas je v noči na sredo ubil in obglavil še enega blogerja, že četrtega letos. Truplo mlajšega moškega z nadimkom "Rascatripas" (ta, ki praska po trebuhu") so ob zori našli sredi enega večjih križišč v priobalnem mestu Nuevo Laredo, skupaj s napisom "To so mi storili, ker nisem razumel, da ne smem [o dejavnosti kartela] pisati po socialnih omrežjih". Rascatripas je bil eden od administratorjev na lokalnem portalu Nuevo Laredo En Vivo, ki je postal neke vrste oglasna deska za poročanje o dejanjih kartela Zetas v mestu. Člani kartela so namreč s serijo umorov in zastraševanj utišali domala vse časopise, zato domala vse obveščanje o njih poteka na internetu.

Portal En Vivo daje velik poudarek na anonimnem poročanju o aktivnostih kartela in drugih kriminalnih združb. Na strani so...

55 komentarjev

Hitachi in LG kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot

vir: FBI
FBI - Hitachi in LG sta priznala, da sta kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot, zaradi česar morata v ZDA plačati globo v višini 21,2 milijona dolarjev. Hitachi in LG sta se izrekla za kriva v nameščanju cen in dogovarjanju o usklajenem nastopu, kar sta skupaj z ostalimi proizvajalci prek skupnega podjetja Hitachi-LG Data Storage počela od junija 2004 do septembra 2009.

Podjetja so si izmenjevala podatke o prodaji, naročilih in cenah ter s tem dobila možnost postavljati netržne in previsoke cene svojim odjemalcem, med katerimi so HP, Dell in Microsoft. Podjetji sta se v zameno za nižjo kazen - najvišja zagrožena je bila 100 milijonov dolarjev - zavezali, da bosta pravosodnemu ministrstvu pomagali v nadaljnji preiskavi nezakonitega določanja cen na področju optičnih enot.

6 komentarjev

Sharp se z osebnih računalnikov preusmerja na tablične

X-Bit Labs - Sharp je napovedal, da bodo nehali proizvajati osebne računalnike in se bodo v celoti posvetili tabličnim računalnikom. To ni zelo nenavadna odločitev, saj je bil Sharp že doslej najmočneje prisoten v segmentu majhnih in varčnih prenosnikov. Sedaj bodo intenzivno tržili svojo linijo tabličnih računalnikov Galapagos, ki bo izšla decembra, in pilili ponudbo spremljajočih vsebin - e-knjig, glasbe, videa itn. Na ta način želijo povečati dobičkonosnost, saj ne bodo prodajali več zgolj strojne opreme. Ker je Sharp proizvodnjo računalnikov predal podizvajalcem (outsourcing) že lani, večjih kadrovskih sprememb preusmeritev v podjetju ne bo prinesla.

6 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Tudi Hitachi kriv dogovarjanja o cenah

TG Daily - Lani novembra smo poročali, da so se na sojenju zaradi dogovarjanja o cenah LCD-jev in izkoriščanja položaja na trgu LG, Sharp in Chunghwa izrekli za krivi, kar je jih je skupaj stalo več kot pol milijarde dolarjev. Tokrat je krivec še četrti član te naveze iz leta 2001, Hitachi, ki se je prav tako izrekel za krivega. Podjetju so očitali sodelovanje na sestankih v Koreji, na Japonskem in v ZDA, koder so se z ostalimi grešniki dogovarjali, koliko bi za LCD-panele računali med letoma 2001 in 2004, in navijanje cen panelov, ki so jih prodali Dellu za prenosnike.

Hitachi se je uspel pogoditi za daleč najmanjšo globo, ki bo znašala 31 milijonov dolarjev. Pravi drobiž, saj je moral LG odšteti 400 milijonov, Sharp 120 in Chungwa 65 milijonov dolarjev. Pohvalno pa je, da so bili okrcani tudi nekateri šefi podjetja, ki so se takisto izrekli za krive. Njim so naložili globe v višini 20.000 do 50.000 dolarjev.

10 komentarjev

LG z zelo varčnim LCD-jem

Extremetech - LG trdi, da je razvil posebno varčen zaslon iz tekočih kristalov, ki lahko porabi tudi do 75 odstotkov manj energije od klasičnih LCD-jev. Ključ se skriva v tehnologiji, ki so jo poimenovali Backlight Data Signal Switching, in pomeni, da lahko zaslon v hipu preklopi med odbojnim in odsevnim načinom delovanja. Prvi način se uporablja ob slabi zunanji osvetlitvi in je energetsko potratnejši, druga možnost pa pride v poštev le v svetlih prostorih, a porabi občutno manj energije. Kakšne posebne revolucionarnosti v tem ni, saj gre za zelo dobro poznane stvari, a LG zatrjuje, da so prvi naredili zaslon, kjer je preklop praktično trenuten. Gumb mora seveda še vedno pritisniti uporabnik. Uradne predstavitve se nadejamo na CES-u čez slaba dva tedna.

5 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Telefon z mejo (za vinjene)

Akihabaranews - Če ste v okajenem stanju že kdaj klicali naokoli in žalili svoje nadrejene ter posledično izgubili službo, bo najnovejši LG-jev mobilni telefon LP4100 namenjen prav vam. Alternativna možnost je lahko sicer majhen telefon, da ga boste v vinjenem stanju težko uporabili, npr. NEC N908 velikosti kreditne kartice. A bolj pravi bo LG-jev model, z vgrajeno merilno napravo alkoholnih hlapov vašega zadaha. V primeru, da ti presežejo mejo 0,08 promila, telefon blokira možnost klicanja vnaprej določenih telefonskih številk oziroma skupin. Sam telefon oblikovno sicer ni nov, čeprav daje vtis sprednjega dela športnega avtomobila.

Seveda mobilni alko-tester ponuja tudi druge, bolj mobilnikom podobne funkcije.

Telefon bi moral preprečiti tudi plačevanje z njim in nadaljnje nakupe alkoholnih substanc, ter ne dovoliti odklepanja in zagona motorja vašega vozila.

25 komentarjev