»

Bahrajn zaradi protestov verjetno filtrira internetni promet

ComputerWorld - Protivladni protesti so se iz Tunizije in Egipta prelili po velikem delu arabskega sveta, tako da niso obšli niti majhne otoške državice Bahrajn v Perzijskem zalivu. Ker demonstranti že štiri dni zahtevajo abdikacijo kralja, jih je policija razgnala s silo, borijo pa se tudi z naraščajočo cenzuro interneta.

Podjetje Arbor Networks poroča o zmanjšanju internetnega prometa v Bahrajn in iz njega za okoli petino v primerjavi z ustaljenimi vzorci. Podatki 100 ponudnikov dostopa do interneta po vsem svetu kažejo, da se je v Bahrajnu okrepilo filtriranje prometa. Za razliko od Egipta Bahrajn ni povsem prekinil povezljivosti, a obstojijo močni indici o manipulaciji.

Največji bahrajnski ponudnik dostopa do interneta Batelco je v državni lasti. Objavili so...

0 komentarjev

Internet v Egiptu spet dostopen

BBC - Medtem ko so razmere na egiptovskih ulicah vsak dan bolj kaotične, se na internetu situacija normalizira. Včeraj ob 11.34 uri po lokalnem času so namreč v Egiptu vnovič vzpostavili predhodno prekinjene internetne povezave, tako da so vsi štirje veliki ponudniki dostopa do interneta spet dosegljivi iz mednarodnega naslovnega prostora, hkrati pa imajo tudi prebivalci dostop do interneta. Prav tako so ukinili blokadi Facebooka in Twitterja, s katerima se je omejevanje interneta pred popolno blokado sploh začelo. Dostopne so egiptovska borza, banke, univerze, veleposlaništva, podjetja itn.

Uradnega obvestila ali izjave iz Egipta ni. Mediji špekulirajo, da gre bodisi za ukrep, ki bo...

2 komentarja

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

Yahoo odpušča, Google bo zaposloval

Eric Schmidt, do aprila še na čelu Googla, je včeraj nastopal na Konferenci DLD v Müncnhu.

Slo-Tech - Yahooju se ne obetajo najbolj rožnati časi, saj nova izvršna direktorica reže in reže storitve in število zaposlenih. V letih 2008 in 2009 so odpustili dobrih tri tisoč zaposlenih oziroma slabo petino. Lani so konec leta najavili, da bodo na cesto poslali še okrog 700 zaposlenih in hkrati prekinili razvoj ali vzdrževanje številnih storitev, med njimi najbolj znane Delicious. Kasneje so sicer dejali, da Delicious ne bo umrl, ampak ga bodo prodali. In sedaj se obeta nova serija odpuščanj.

To pot bodo odpustili 140 zaposlenih, kar je približno odstotek vseh zaposlenih. Carol A. Bartz poudarja, da je to del strategije, s katero želi Yahoo znižati stroške poslovanja in ponovno oživiti svoje poslovanje, ki že nekaj časa stagnira.

Google, Yahoojev...

10 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet...

8 komentarjev

Logitech bo odpuščal

Logitech - Švicarski gigant Logitech, ki izdeluje vse vrste periferije za računalnike, je objavil, da bo moral v tem letu odsloviti 15 odstotkov vseh zaposlenih. Gerald Quindlen, izvršni direktor in predsednik podjetja, je dejal, da so že v zadnjem četrtletju imeli obilico težav zaradi padca naročil, v prihodnjih mesecih pa pričakujejo še poslabšanje razmer. Natančne številke bodo objavili 20. januarja skupaj s poslovnimi rezultati za tretje četrtletje. Kljub temu Logitech pomirjujoče zatrjuje, da nimajo težav z likvidnostjo, da nimajo težav z zadolženostjo in da njihov tržni delež ne pada.

3 komentarji

Odpuščanja v Lenovu in Microsoftu

CNet - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je oznanil, da bo odpustil 200 ljudi na sedežu v Pekingu, poroča Reuters. Poleg tega bo četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu za zdaj prenehal zaposlovati in odpustil nekaj pogodbenih sodelavcev, da bi prihranili nekaj denarja. Spomnimo, da je Lenovo leta 2005 prevzel IBM-ov PC del za 1,25 milijarde dolarjev, sedaj pa se spopada s pešajočo prodajo, zaradi česar je že odstopil šef za Japonsko. Prav tako se pričakuje odstop Davida Millerja, ki je v podjetju odgovoren za azijsko-pacifiško regijo, saj naj bi Lenovo zaradi večje gospodarnosti združil divizije, ki se ukvarjajo z azijsko-pacifiškim, ruskim in kitajskim območjem. V tretjem lanskem četrtletju je dobiček podjetja upadel za tri četrtine.

Na spletu se pojavljajo tudi govorice o odpuščanju v Microsoftu, ki jih za zdaj noče potrditi še nihče. Če gre verjeti neimenovanim virom, naj bi Microsoft 15. januarja na cesto poslal 15.000 zaposlenih, kar je šestina vseh delavcev....

18 komentarjev

Sony bo začel varčevati

Sony - Tudi Sony se pridružuje vsesplošnemu krčenju in rezanju stroškov ter ljudi. Tako so danes objavili, da bodo odslovili 8000 duš ali pet odstotkov zaposlenih, zaprli nekaj tovarn in omejili investicije za tretjino, v kar jih je prisilila ekonomska kriza. Vrata bo do leta 2010 zaprlo pet ali šest izmed 57 tovarn, od tega ena v Franciji in nekaj na Japonskem. Poleg tega bodo odložili načrtovane širitve, tako npr. se ne bodo širili v tovarni LCD-televizij v Nitri na Slovaškem, nekaj svoje proizvodnje pa bodo predali zunanjim izvajalcem (outsourcing). Do aprila 2010 nameravajo prihraniti 1,1 milijarde dolarjev. Uradna izjava za javnost je na voljo na njihovih spletnih straneh.

5 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji

Oktobra več zaposlenih v IT v ZDA

The Register - Dopolnimo pregled od prejšnjega tedna, tokrat s podatki o zaposlovanju v ZDA v oktobru, ki kažejo, da se je število delovnih mest skrčilo za 240.000, kar je več od pričakovanj. Bolj zanimivi so podatki za IT-sektor, ki ga ameriški statistični urad neposrečeno obravnava v treh ločenih skupinah: proizvajalci opreme, informacijska industrija in dizajn računalniških sistemov. Prva skupina je izgubila 2300 delovnih mest, druga 4900, v tretji pa so za razliko dodali 12.100 novih, z čimer je skupni efekt pozitiven. To so seveda podatki za podjetja, ki kot prvenstvno dejavnost deklarirajo tehnologijo; žal ni podatkov o številu vseh IT-delavcev v drugih branžah.

Vzpodbudni rezultati pa ne pomenijo, da velikani ne odpuščajo. Po prvem valu aprila, ko so na cesto poslali 1500 zaposlenih, bodo tokrat v AMD-ju odslovili še dodatnih 500 ljudi ali tri odstotke vseh zaposlenih. Razlog je slab finančni izkaz, saj je AMD-jeva izguba v preteklem četrtletju znašala 67 milijonov dolarjev (v enakem...

0 komentarjev

Recesija je tu

CNet - Ameriški statistiki so se oktobra končno nehali sprenevedati in objavili, da se je v tretjem četrtletju ameriško gospodarstvo na letni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, ter prvič uradno spregovorili besedo recesija. Začetek ekonomskega upočasnjevanja je negativno vplival tudi na računalniško-informacijska podjetja.

Sun je obelodanil izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju. Omenimo, da so prihodki od prodaje znašali 1,76, prihodki od nudenja storitev pa 1,23 milijarde dolarjev. Predstavniki mirijo javnost in investitorje z zagotovili, da ima podjetje še vedno 3,1 milijarde likvidnega kapitala in da ni potrebe po brezglavem odprodajanju premoženja. Krivec za slab položaj je seveda kreditni krč, zaradi katerega naj bi njihovi partnerji manj kupovali.

Odpuščal bo tudi Symantec s 17.500 zaposlenimi, ki namerava s tem stroške oklestiti za 4,5 odstotka. Natančnih informacij koga in kje bodo postavili na cesto, niso razkrili, so pa dejali, da se ne bodo omejili na en...

39 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev