»

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Seagate momentus Thin januarja

Shujševalna dieta, na katero bi bile ponosne celo manekenke

engadget - Pred manj kot tednom dni so pri Seagate predstavili znižane, 7 mm trde diske standarda 2,5 palcev, ki so 2,5 mm nižji od običajnih diskov za prenosnike. Nižjo višino so dosegli z uporabo le ene podatkovne plošče (500 in 640 gigabajtni diski imajo dve), zaradi česar je bilo mogoče tudi špekulirati o največji kapaciteti v kateri bo pogon ponujen. Kot že znano bo Seagate javnosti pogone predstavil na januarskem lasvegaškem CES, sprva pa bosta naprodaj pogona s 160 oz. 250 gigabajti prostora. Pri Seagateu so razkrili tudi ostale specifikacije tankih diskov, tako da zdaj vemo, da se bo povezoval prek standarda SATA II, da se bo plošča vrtela s 5400 obrati na minuto ter da se bodo podatki pretakali skozi 8 MB...

1 komentar

Bodo Dellovi uporabniki pričeli pogosteje uporabljati Linux?

OSNews - Dell je pred kratkim prestavil nov prenosnik Latitude Z600, ki vsebuje tehnologijo "instant-on". Gre za posebno različico operacijskega sistema OpenSuse, ki teče na ARM procesorju in se je sposoben zelo hitro naložiti. Vsebuje podporo za uporabo omrežja ter programje za brskanje po spletu, neposredno sporočanje ter preverjanje koledarja. S tem uporabnikom ni treba nalagati primarnega operacijskega sistema (npr. Windows) in lahko prenosnik za kakšna kratka in nezahtevna opravila hitro uporabijo. Odveč je seveda pripomniti, da je zaradi majhne porabe električne energije "instant-on" okolje lahko aktivno tudi več dni.

Kot poročajo na OSNews, je Dell je med svojimi uporabniki že izvedel krajšo raziskavo in ugotovil, da nekateri uporabniki uporabljajo "instant-on" okolje tudi do 70% časa uporabe računalnika.

Nova priložnost za Linux?

10 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Mnogo rabljenih diskov z eBaya vsebuje zaupne podatke

ComputerWorld - Podjetje Kessler International je zadnjih šest mesecev izvajalo zanimivo raziskavo, v kateri so odkrivali, kako vestni so prodajalci rabljenih trdih diskov pri njihovem čiščenju. V ta namen so prek eBaya kupili sto različnih rabljenih diskov (izognili so se samo diskom, ki so bili posebej oglaševani kot izbrisani) in pogledali, kaj je na njih najti. K nekaterim je bilo potrebno pristopiti s posebnimi forenzičnimi orodji, medtem ko so bili drugi samo izbrisani ali pa še to ne. Skupno so tako na štiridesetih diskih odkrili razne podatke, denimo finančne informacije, osebne dokumente, slike itn. Natančnejša statistika pokaže, da so bile na 36 odstotkih diskov finančne informacije, 21 odstotkov jih je imelo elektronsko pošto, 13 odstotkov fotografije in 11 odstotkov poslovne dokumente. Našlo se je seveda tudi kaj sočnejšega, na primer fetiš na noge s slikovnimi dokazili in popolnimi osebnimi podatki lastnika nekega trdega diska.

Da se tudi vam pri prodaji starega trdega diska ne bi...

14 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

Computerworld - Tako vsaj kaže, glede na sodelovanje Intela in Della, ki bosta mobilnim uporabnikom ponudila dve zelo uporabni tehnologiji.

Prva, Dell Latitude ON, omogoča hiter zagon v sistem, podoben UMPCjem, ki uporablja močno predelano verzijo Linuxa, ponuja pa pregledovanje interneta, elektronske pošte in podobne osnovne funkcije. Kodno ime, BlackTop, je nastalo iz imena BlackBerry in LapTop, namen pa je ponuditi zmogljivost mobilnih telefonov Blackberry z udobnostjo prenosnikove tipkvonice in ekrana. Uporaba sistema naj bi omogočala nekaj dnevno delovanje na bateriji, to pa doseže z nizko-napetostnim ARM procesorjem, nekaj flash pomnilnika za shranjevanje podatkov, SuSE Linux Enterprise Desktop 10, in modificiranim Firefoxom, podpira pa tudi branje Office in Adobe PDF datotek. Poleg hitrega zagona pri Dellu še tudi obljubljajo par dnevno trajanje baterije.
Podobno rešitev je sicer Dell že uporabljal pri določenih prenosnikih (Dell MediaDirect), ki je omogočal takojšenj zagon v preprost...

18 komentarjev

Poravnava: Seagate lagal!

Slashdot - V starih časih, ko smo zmogljivosti računalnikov merili še v kilohercih in kilobajtih, je kapaciteto najvajal vsak po svoje, kasneje pa je obveljalo, da bodo za količino 210 zlorabili kar predpono kilo, saj razlika med 1000 in 1024 res ne bode v oči. Tako je 1K postalo 1024, 32K pa 32.768.

V moderni dobi diskov, ki presegajo gigabajte, je razlika postala opazna. Operacijski sistemi so za preračun večidel uporabljali faktor 1024, proizvajalci pa 1000, saj so tako lahko disk z 8,59 . 1010 bajti prodali kot 86 GB. Kupcem pa seveda ni bilo jasno, kako je datotečni sistem pojedel 6 GB.

V ZDA se je skupina domnevno opeharjenih kupcev združila in tožila Seagate, saj naj bi diske reklamirali kot večje, kakor so bili v resnici. Čeprav je proces požel veliko skepse, se je Seagate raje odločil za izvensodno poravnavno. Vsi kupci, ki so diske kupili med 22. 3. 2001 in 31. 12. 2006, bodo upravičeni do vračila petih odstotkov kupnine ali dodatne Seagatove programske opreme. Vsi, ki so jih...

72 komentarjev

Tudi Seagate s terabajtnim diskom

TG Daily - Proizvajalec diskov Seagate se je pridružil Hitachiju in Samsungu v elitni konkurenci, ki proizvaja terabajtne trde diske. Glede na število plošč je njihov model 7200.11 ravno v sredini (Hitachijev izdelek piše podatke na pet plošč, Samsungov na tri), pravijo pa, da so po zmogljivosti in glasnosti na vrhu s hitrostjo prenosa, ki dosega kar 105 MB/s. Novi člani družine bodo na voljo v tretji četrtini leta.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Seagate Savvio 15k

Techgage - Seagate, eno od vodilnih podjetij na področju izdelave trdih diskov, je v preteklem tednu napovedalo novega člana v svoji družini diskov, Savvio.

Ti trdi diski so v prvi vrsti namenjeni strežnikom, nov član družine z imenom Savvio 15k, pa postreže na vseh področjih z zelo impresivnimi podatki, vključno s tem da je narejen v velikosti 2,5 palca. Gre namreč za doslej najhitrejši trdi disk. Hitrost vrtenja plošč znaša 15.000 vrtljajev v minuti, dostopni čas pa znaša vsega 2,9 milisekunde. Po primerjavi naj bi bil do 10% hitrejši od 3,5" diskov s 15.000 vrtljaji in kar 35% hitrejši od diskov z 10.000 vrtljaji v minuti.



Zmanjšanje fizične velikosti diska se predvsem pozna na zmanjšanju porabe...

18 komentarjev

Seagate navdušil z gostoto zapisa

The inquirer - Na prireditvi IDEMA Diskcon, ki se je odvila nedavno, je Seagate predstavil tehnologijo, s katero je možno gostoto zapisa na magnetne plošče v trdem disku povečati do te mere, da lahko na en kvadratni palec shranimo 421 Gigabitov, kar v praksi pomeni, da bomo morda nekoč videli 40-gigabajtne diske s premerom enega palca, 275-gigabajtne 1,8-palčneže in pa diske za prenosnike in osebne računalnike z neverjetnimi kapacitetami do 500 GB in 2.5 TB. Slaba novica je žal, da namerava Seagate tehnologijo na prodajne police spraviti šele do leta 2009.

23 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Hlajenje za prenosnike

Overclockedcafe - "Dodaten hladilnik za prenosnike? Sliši se obetavno. Gremo navijat prenosnike ... " No, lepo počasi, saj se nikamor ne mudi. Ta hladilna rešitev, katere opis si lahko ogledate na tej strani (ali pa si samo ogledate slikico, ki je dodana moji novici) gotovo ni namenjena oz. ni bila namenjena strastnim navijačem, ki navijajo vse, kar vsaj malo diši po siliciju. Pa saj tudi prenosniki niso bili nikoli namenjeni strastnim navijalcem, saj bi v tem primeru žrli, že tako preveč dragoceno električno energijo, kot za stavo. Hladilna enota se sicer ne ponaša s kakšnimi hitrimi ventilatorji (3900 RPM), vendar pa jih je dovolj, da zmorejo 52 CFM. Kot gotovo že veste, so se tudi prenosniki iz hladnih kalkulatorjev prelevili v vroče zverine, ki kar prekipevajo od surove računske moči, zato je enota namenjena predvsem tistim, ki jih moti preveč toplo dno prenosnika. Hladilno enoto so testirali na prenosnikih Dell Latitude CPxJ (PIII 750, HD, DVD, ATI Rage Mobility), IBM Thinkpad 600E (PII 366,...

1 komentar

Seagate in rekordi

X-Bit Labs - Seagate je danes objavil, da bo začel razpošiljati svojo novo serijo diskov (serija U). Le ta bo ponujala do 80 Gb podatkov na samo dveh ploščah in 32.6 Gbit podatkov na kvadratni palec. U serija diskov je Seagatov paradni konj. Sama U serija se vrti še hitreje in je z izboljšanjem time-to-ready opcije za 35 %, glede na prejšnjo generacijo, za veliko izboljšala PC boot-up-time.
Še ostali podatki:
- dostopni čas 8.9 ms
- prenosi do 54.5 MB na sekundo
- 2 Mb cache pomnilnika
- Ultra ATA100 vodilo

Seagate nam z svojo razvito "sound barrier technology" (SBT) in z fluid dynamic bearing (FDB) zagotavlja delovanje prijazno našim ušesom. Samo 27 decibelov, kar je najmanj doslej.

6 komentarjev

Logitechov uspeh

Electic Tech - Logitech, eden od, če ne že največji proizvajalec miškonov na svetu, je danes naznanil, da je v enem mesecu od predstavitve modela Cordless Optical Mouse prodal že dvesto tisoč primerkov dotične miši. Priznajmo, Logitech je s to mišjo zadel žebljico na glavico. Kdo bi se sploh branil optične miške z ločljivostjo 800 dpi, ki nima motečega kabla? Razen nekaj malih porodnih napak (lučka sveti vedno, ne glede ali je računalo prižgano ali ne ter pomanjkljivost priklopne postaje za polnenje baterije) je nakup smiseln. Čakamo na odgovor ostalih podjetij...

4 komentarji