»

iPhone 5 se umika iz Rusije

vir: NBC
AllThingsD - Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi...

38 komentarjev

Galaxy S III prehitel iPhone

BGR - V tretjem letošnjem četrtletju je Samsung po dolgih letih prehitel Apple, saj je bil najbolj prodajan pametni telefon Galaxy S III in ne več iPhone. Analitiki iz Strategy Analytics ugotavljajo, da je Samsung v teh treh mesecih prodal 18 milijonov galaxyjev, medtem ko je Apple prodal le 16,2 milijona iPhonov 4S, s čimer je zdrsnil na drugo mesto. S tem si je Galaxy S III zagotovil 11-odstotni tržni delež. K njegovi priljubljenosti je pripomogel velik zaslon, intenzivno reklamiranje in velikodušne subvencije operaterjev (ki jih seveda z naročnino krepko odplačamo). Kumulativna prodaja vseh verzij iPhonov sicer še vedno presega Galaxy S III.

Korejsko veselje bo verjetno kratkega veka, saj bo v zadnjem četrtletju Apple pometel s konkurenco s prodajo novega iPhona 5, ki je izšel...

46 komentarjev

Medvedjev želi cenzuro internetnih strani, ki propagirajo droge

vir: Heise
Heise - Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je na srečanju v mestu Irkutsk, kjer se je sestal tudi z otroki in govoril o ukrepih za zajezitev epidemije odvisnosti od drog med ruskimi mladimi, napovedal tudi cenzuro neprimernih spletnih strani kot enega izmed ukrepov. Obstoji več kot deset tisoč strani, ki odkrito propagirajo uporabo nedovoljenih drog, in prav te želi Medvedjev zapreti.

Kritiki oblasti se bojijo, da bo to le še na pripravna možnost za cenzuro protivladnih strani. Z ušesi so zastrigli že pred dvema tednoma, ko je ruska Tajna služba FSB izrazila zaskrbljenost nad dovoljenostjo šifriranja na internetu, a jih je Medvedjev potolažil z zagotovilom, da ne razmišljajo o prepovedi šifriranja. Zdajšnja napoved cenzure...

16 komentarjev

Applova skrivnost polnjenja iPhona razvozlana

Slashdot - Minty Boost je projekt, v sklopu katerega računalniški entuziasti gradijo polnilce elektronskih naprav prek USB-vhoda, ki pa energijo črpajo iz alkalnih baterij in se ne priključijo v računanik. Za večino to deluje odlično, medtem ko so Applovi izdelki nekoliko bolj izbirčni. Apple jih je namreč navadil le na licenčne polnilce, zato ob poizkusu polnjenja prek domačih rešitev protestirajo. V Minty Boost so raziskali, kako so videti licencirani polnilci za iPhone 3 GS in kaj je tisti dodatni bit, zaradi katerega delujejo.

USB-vrata imajo namreč štiri priključke. Ničlo in petvoltnega za elektriko (ta se izkoriščata za polnjene naprav) in dva podatkovna. Mnogo naprav, ki se z...

8 komentarjev

Na Japonskem gre iPhone za med

Ars Technica - Apple počasi dodaja na seznam držav, kjer je moč uradno kupiti iPhone, vedno več držav (Slovenije še vedno ni med njimi), kar se jim je doslej izplačalo. Tako je število uporabnikov iPhonov v ZDA in v vseh ostalih državah skupaj ravno izenačeno, medtem ko je bilo v začetku vsega leta uporabnikov izven ZDA le tretjina, poroča AdMob.

Prodaja v ZDA počasi sicer dosega svoj plato, medtem ko je navdušenje na Japonskem šlo prek vseh meja. Rast prodaje je bila več kot 300-odstotna, s čimer iPhone zavzema polovični delež na trgu pametnih telefonov (ki je v primerjavi s trgom vseh mobilnih telefonov majhen) v deželi vzhajajočega sonca. Na drugem mestu po rasti je Francija s 300-odstotnim prirastom, sledijo pa ji Avstralija (280 odstotkov), Kitajska (230 odstotkov) in Nemčija (220 odstotkov). Veliko zanimanje na Japonskem je presenetilo mnoge analitike, ki...

39 komentarjev

Prodaja iPhonov peša

The Register - Podatki ekskluzivnega prodajalca iPhonov za ZDA kažejo, da zanimanje uporabnikov za tu čudo elektronike počasi jenja. AT&T je v svojih finančnih izkazih za prvo letošnje četrtletje razkril, da je število aktivacij iPhonov upadlo na 1,6 milijona, medtem ko je ta številka v prejšnjih četrtletjih znašala 2,4 in nato 1,9 milijona. Vprašanje je, zakaj.

Prvi upad se je zgodil v drugem četrtletju lanskega leta, ko so to pripisali čakanju kupcev na poleti izšli iPhone 3G. Ko je ta julija ugledal luč sveta, so se prodajne številke domala podvojile. Prodajalci sklepajo, da uporabniki ponovno čakajo na novo različico iPhona, ki jo Apple napoveduje za junij. S čim točno bodo privabili lastnike starejših in nove kupce, še znano, se pa omenjajo videopošta, biometrična varnost, fotoaparat s 3,2 megapiksli, urejanje videa itn. Nekaj teh reči je Apple že patentiral, a to ni nobena garancija, da se bodo dejansko pojavile v končnem izdelku.

Zanimivo pa je še, kako zelo je AT&T odvisen od iPhonov....

85 komentarjev

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev

Apple načrtuje cenejši iPhone

Slashdot - Na internetu se pojavljajo govorice, da Apple načtruje cenejšo verzijo svojega mobilnika z imenom iPhone. Novi mobilnik naj bi bil zgrajen na podlagi iPod Nano predvajalnika, stal pa naj bi okoli 300$. Sam telefon naj bi zaradi znižanja stroškov imel tudi manj funkcij. Apple zaenkrat teh govoric noče komentirati. Več o tem preberite v novici na reuters.com ali v novici na slashdot.org.

17 komentarjev

Prah okrog iPhonea se je polegel

več strani - Ves hrup, ki smo mu bili priča v zadnjih dneh, se počasi umirja. V prvih treh dneh je bilo prodanih kar 525.000 kosov, Apple je očitno dobro poskrbel za zaloge, saj kupci niso v prvih nekaj urah izropali vseh zalog kot pri običajnih podobnih izidih naprav. Zloglasnih iPhoneov je večinoma zmanjkalo le v poslovalnicah njihovega mobilnega partnerja AT&T.

Vse omembe vredne IT publikacije so se že dokopale do svojega primerka in ga pošteno pretestirale. Če ste potencialen kupec ali pa imate samo preveč časa, lahko preberete kar 10 različnih opisov. Tisti kritično nastrojeni bodo bolj zadovoljni, ko se bodo naslajali nad desetimi bistvenimi pomanjkljivostmi in dejstvom, da je napravica vredna pol manj, kot dejansko stane.

Uporabniki na veliko tekmujejo med sabo v hitrosti tipkanja, trenutni rekorder z malce čudaško tehniko dosega kar 35 besed na minuto. Proizvajalci na drugi strani tekmujejo v tem, kdo bo v svoje telefone bolj učinkovito uvedel podobne tehnologije, seveda pa so...

56 komentarjev

Izšel iPhone

več strani - Če niste vikenda prespali v jami, ste verjetno že precej razdraženi, saj od predvčerajšnjega izida iPhonea polovica tehnološko usmerjenih spletnih strani piše samo o njem. Da boste ostali obveščeni, smo pripravili kratek povzetek dogajanja.

Nekateri so ga odpakirali in se slinili nad njim, drugi so ga testirali, tretji žrtvovali Internetu. Nekaj primerkov je že bilo namenoma ali po nesreči uničenih. Kot ob vsakem izidu nove, zaželjene elektronske naprave, je tudi tokrat poplavljen eBay, a cene niso najbolj astronomske, ker telefonček, presenetljivo, ni bil razprodan. Zloglasno aktivacijo se je že uspešno zaobšlo, uporabnike 64-bitnih oken bolj moti nekompatibilnost z njihovo različico OS-a, za konec pa naj omenim še, da se že pojavljajo govorice o evropskem izidu posodobljene različice z UMTS-om.

In še najbolj zabavna povezava v novici - zmagovalka boja za iPhone.

77 komentarjev