»

Prenosnik z dvema zaslonoma

Slashdot - Prenosniki vztrajno pridobivajo kvalitete namiznih računalnikov in prišli so že tako daleč, da se marsikdo za domačo uporabo raje odloči za prenosnik kakor za namiznik, čeprav ga nikamor ne jemlje. Na enem področju pa prenosniki niso zmogli konkurirati velikim bratom - niso imeli vgrajenih dveh zaslonov. Do zdaj.

Lenovo je predstavil svoj novi prenosnik ThinkPad W700ds, ki poleg štirijedrnega procesorja Intel Core 2, 960 GB velik trdega diska, osmih gigabajtov pomnilnika, grafične kartice nVidia Quadro in dvoslojnega Blu-rayja nudi dva zaslona. Ob odprtju prenosnika se najprej pokaže samo običajni 17-palčni LCD, ki pa v svojem drobovju skriva dodatni 10,2-palčni LED-zaslon. Slednji se celo nagiba naprej in nazaj, nanj pa lahko pospravimo orodne...

21 komentarjev

Toshibin prenosnik s tremi grafičnimi karticami

Neowin - Časi, ko so bili prenosni računalniki izrazito neprimerni za igranje iger, se poslavljajo, saj so proizvajalci ugotovili, da več grafičnih kartic porabi več energije samo, če so vključene. Tako ni nobene ovire, da ne bi imeli v računalniku močne in skromne kartice hkrati, pri čemer bi prvo uporabljali doma, slednjo pa na poti. Tak sistem ima recimo Applov Macbook Pro, dobila pa ga je tudi Toshiba.

Toshiba Quosmio X305-Q708 je nov prenosni računalnik, ki nezvenečemu imenu navkljub ponuja pravo razkošje. Poleg vgrajenega GeForcea 9400M ima še dve GeForcea 9800M GTS, Intelov Core 2 Extreme QX9300 z 2,56 GHz, 4 GB PC3-8500 DDR3 pomnilnika, 128 GB velik SSD-disk in 320 GB velikega klasičenega. Cena: primite se za...

15 komentarjev

Prenosniki prehiteli namiznike

X-Bit Labs - Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v ZDA prodali več prenosnih računalnikov kot njihovih namiznih bratrancev. IDC je objavil, da je v tretjem četrtletju prodaja prenosnikov zavzela 55,2 % delež, kar znaša več kot 9,5 milijona kosov in je za osemnajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Praktično vsi vodilni proizvajalci so se držali trenda in prodali več prenosnikov; Toshiba denimo prodaja izključno le-te, Sony, Acer in Lenovo pa so z njimi presegli dvotretjinski delež svoje prodaje. Več o tem.

56 komentarjev

Naraščajoč delež prodaje prenosnih računalnikov

Slo-Tech - Kot poročajo na TechWebu, je bila prodaja prenosnih računalnikov v ZDA v maju prvič višja od prodaje namiznih računalnikov. Poročila kažejo, da je prodaja prenosnikov predstavljala 53,3 % celotne prodaje osebnih računalnikov, trenutni trendi pa nič ne kažejo na prepustitev prvega mesta namiznikom.

Po besedah analitikov se proizvajalcem komponent za namizne računalnike ni potrebno bati, saj je v bližnji prihodnosti nerealno pričakovati razmerje 70:30 za prenosnike in bo po njihovih napovedih prodaja ostala veliko bolj v ravnotežju. Do letošnjega maja se je delež prodaje prenosnikov najbolj približal deležu namiznikov lanskega avgusta, ko je bila prodaja prenosnikov le še za 0,4 odstotne točke nižja od prodaje namiznih sistemov.

Lansko zbliževanje prodaje naj bi bilo predvsem posledica intenzivne oglaševalske kampanje podjetja Toshiba. Na letošnje trende gibanja trga osebnih računalnikov v ZDA pa naj bi vplivalo kar nekaj dejavnikov. Velik delež sta s prodajo nizkocenovnih...

0 komentarjev

Poceni prenosniki

X-Bit Labs - Tajvanska VIA pripravlja, če gre verjeti X-Bit Labs, serijo poceni prenosnikov, ki bodo stali okrog 530 evrov. VIA bo uporabila kar lastni procesor, C3, ki bo tiktakal pri 1000 MHz, opremljen pa bo z 128 MB pomnilnika in 20 GB diska ter ostalimi malenkostmi. Pri izdelavi in prodaji bosta sodelovala partnerja indijski VXL in britanski ACi. Žal bodo dostopni samo v Indiji, VIA pa ne daje izjav, če in kdaj bodo naprodaj tudi drugod. Klik!

20 komentarjev

Dothani odloženi

X-Bit Labs - Predstavitev Dothanov, nove generacije Intelovih procesorjev za prenosnike, o katerih smo že poročali, ki naj bi se pojavili na trgu 16. februarja letos, je Intel še malce odložil. Po besedah Paula Otellinija je razlog nedavno odkrit hrošč v načrtih, ki so ga sicer že odpravili, vendar pa bodo Dothani zaradi njega predstavljeni šele v drugem četrtletju letošnjega leta. To je že druga prestavitev predstavitve, ki bi morala prvotno biti na sporedu že sredi leta 2003. Več o tem.

4 komentarji

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

ThermoEngine-ova zver

RipNet - Na Ripnetu so pod drobnogled vzeli pravo malo zverco. Hladilnik AVGS-1050, ki je opremljen z 7500 rpm ventilatorjem. To ni nič posebnega, rečete. Potem pa si poglejte samo debelino le tega, ki znaša celih 38 mm.
Sam hladilnik ima bakreno dno in se je v testu obnesel zelo dobro. Edina zamera, po mojem mnenju, leti na njegovo glasnost, ki znaša več kot 43dB. Članek v celoti si oglejte tu: Hladilnik

8 komentarjev