»

Zmagovalci Seedcampa 2009

Kolaž logotipov zmagovalnih projektov

vir: TechCrunch
TechCrunch - Seedcamp je tekmovanje za mlada podjetja, na katerem zmagovalci dobijo začetni kapital, ki jim omogoča izvedbo osnovne ideje, na kateri je zgrajeno samo pdojetje. Letos je šest zmagovalcev dobilo vložek v višini 50.000 € v zameno za 5-10% delež organizatorjev v vsakem od podjetju. Točen delež, ki variira od podjetja do podjetja, je ostal poslovna skrivnost, medtem ko je bilo mnenje skupnosti, da je bila konkurenca letos dokaj izenačena ter na visokem nivoju, kar kaže napredek pri evropskih start-upih. Našim bralcem bo verjetno najbolj znano domače podjetje Zemanta, ki je na evropskem Seedcampu zmagalo leta 2007.

Od šestih zmagovalcev dva prihajata iz Združenega Kraljestva, po eden pa iz Poljske, Estonije, Romunije in iz arabskega sveta.

Britanski Server Density je močno orodje za sistemske administratorje, saj omogoča oddaljen nadzor nad strežniki, omogoča pregled obremenitve...

1 komentar

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

AMD novičke

Slo-Tech - AMD je danes zanikal, da bi preklical prihod dvojedrnih Phenomov, o čemer smo vam včeraj poročali. Dvojedrni procesorji s kodnim imenom Kuma bodo tako luč sveta zagledali nekje v drugi polovici letošnjega leta.

Poleg tega naj bi v tretjem četrtletju AMD predstavil dva varčna trojedrnika, Phenoma X3 8450e s frekvenco 2,1 GHz ter 8250e s frekvenco 1,9 GHz. Oba naj bi imela porabo 65 W, kar je 30 W manj kot sedanji trojedrniki. Cene novih procesorjev zaenkrat niso znane, vendar glede na sedanjo prakso bodo varčni modeli stali približno deset do dvajset dolarjev več od običajnih trijedrnikov z enako frekvenco.

Vse bližje je tudi 23. junij, ko naj bi AMD uradno prestavil Radeone nove generacije, na spletu pa so se že pojavili nekateri neuradni testi omenjenih grafičnih kartic, najnovejšega najdete tule. V kolikšni meri gre za realne teste bomo izvedeli seveda po objavi prvih uradnih testov novih grafičnih kartic.

Kljub temu, da je nVidia pred časom prevzela Ageio, Intel pa Havok,...

14 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Spet o NV20

več strani - Danes je očitno NV20 dan, saj se na večini hardverskih strani govori prav o tem prihajajočem Nvidiinem produktu. Uradnih specifikacij še ni, toda govorice iz vseh mogočih virov ( verjetno največji je bil Comdex ) so ustvarile že precej natančno sliko o kartulji. Let's see:
  • 300MHz jedro v 0.15 mikronski tehnologiji, ki ga bo proizvajalc TSMC
  • 500MHz pomnilnik, najverjetneje iz Samsunga in Infineona, saj sta to trenutno edini podjetji, ki sta sposobni izdelati tako hiter pomnilnik
  • 50 milijonov tranzistorjev v procesorju, kar je dvakrat več, kot pri GeForcu2 GTS in za 8 milijonov več, kot jih ima Pentium4
  • 4 renderirni cevovodi
  • 3 teksturirne enote po cevovodu, kar je precej podobno ATIjevem Radeonu... Nvidia verjetno pričakuje veliko iger, ki bodo uporabljale tri teksture po pikslu
  • DirectX 8.0 kompatibilen geometrijski koprocesor
  • hardverska podpora zakrivljenim površinam in 3D teksturam
  • HSR ( Hidden Surface Removal ) podpora: v bistvu ena izmed najpomembnejših lastnosti nove kartice, saj bo...

5 komentarjev