»

NSO s Pegasusom vohunil po iPhonih

Slo-Tech - Apple je mesec dni po izidu zadnje verzije iOS-a 9.3.4 objavil novo verzijo 9.3.5, ki odpravlja tri varnostne pomanjkljivosti, ki jih je programska oprema Pegasus izraelskega podjetja NSO Group uporabljala za vohunjenje za podatki uporabnikov iPhone. Programska oprema, ki so jo uporabljali zlasti organi pregona in obveščevalne službe več držav, je pritajeno prestrezala sporočila, klice, imenik, zvok mikrofona, GPS-lokacijo, podatke aplikacij WhatsApp, iMessages itn.

Pegasus je z izkoriščanjem treh ranljivosti, ki Applu do 10. avgusta niso bile znane (zero-day), uspel odkleniti (jailbreak) telefon že z obiskom ene same spletne povezave, kar je zadoščalo...

49 komentarjev

iPhone OS 4 prihaja

vir: engadget
engadget - Apple je pred kratkim najavil novo, zanje nekoliko običajno prireditev, ki se bo zgodila že čez dva dni, v četrtek, 8. aprila. Da gre za iPhone OS 4 dajo misliti besede 'Get a sneak peak into the future of iPhone OS' (Privoščite si kratek vpogled v prihodnost iPhone OS) z velikansko štirico in njeno senco v ozadju. Prireditev se bo dogajala v Applovem Infinite Loop kampusu v Cupertinu s pričetkom ob 10. uri dopoldne po lokalnem času oz. ob 19:00 za nas srednje-Evropejce. Iz statistike uporabe PixelCUBE Studios, podjetja, ki je izdelalo največkrat preneseno brezplačno aplikacijo za iPhone in iPod Touch, The Impossible Test, bode podatek, da se je iPhone OS 4 že pojavil. A ne le v eni različici,...

108 komentarjev

Avtor Rickroll črva dobil službo

bit-tech.net - Ob novici, da je zaposlitev pri razvijalcu aplikacij (avstralski Mogeneration) za iPhone dobil Ashley Towns, avtor prvega črva za iPhone, so se zgrozile nekatere družbe, ki se ukvarjajo z elektronsko varnostjo. Ashley Towns je črva spisal bolj kot dokaz koncepta, nato pa je prerasel v Rickrollanje jailbreakanih iPhonov z nameščenim SSH klientom, ki je imel privzeto geslo. To je nato preraslo celo v zahtevanje odkupnine za odklep naprave ter krajo bančnih podatkov.

Čeprav je v elektronsko-varnostnem svetu običajno, da pisci virusov in črvov ter hekerji dobijo legalno službo prav pri družbah, ki se proti njim borijo (pisci antivirusnih programov in požarnih zidov), so tokrat prav ti hinavci. Pravijo, da je narobe, da je nekdo nagrajen za napačno početje, še posebej glasen pa je bil Graham Cluley, eden izmed članov razvijalske ekipe pri Sophosu, ki se ukvarja z razvojem antivirusnih programov. Povedal je, da je narobe, da Ashley svojih dejanj ne obžaluje (in je zanje celo nagrajen)...

7 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Appli opazno cenejši

Gizmodo - The Inquirer je odkril, da Best Buy ponuja Applove prenosnike za 100 do 150 dolarjev ceneje, kot so priporočene maloprodajne cene. Podobne trike je Best Buy že izvedel z drugimi izdelki, a po drugi strani je Apple znan po tem, da nikoli ne prodaja pod priporočeno prodajno ceno. Ali to pomeni, da tudi Apple pripravlja svoje uradno znižanje, nam ni uspelo izvedeti, govori pa se že tako. Prav tako komentarji na strani kažejo, da ne gre za potegavščino. Seveda, logično bi bilo, da poskušajo rešiti svojo božično prodajno sezono. Kot vedno: vse skupaj velja le za ZDA.

37 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi...

54 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Ko se prestica osvobodi...

The inquirer - Novico bom pričel z lepim citatom:

"We really haven't done everything we could to protect our customers. Our products just aren't engineered for security." -- Brian Valentine, Microsoft

Pričujoči osebek je ti 'zgodovinski' povedi vmikrofonil na .net razvijalski konferenci. Kam pa pes taco moli, verjetno ni znano niti raznim zvezam za varstvo potrošnikov, ki morebiti že razmišljajo o 'sankcijah', kaj šele pravnikom, ki itak poznajo zgolj zakone, napredna semantika pa jim zna biti deveta vas. Erhm, pardon. (<< demanti)

Resno. Po toliko izdanih popravkih za skoraj vse svoje produkte, nemalo spletnih straneh, ki se skorajda preživljajo s poročanjem o Luknjih™ ter slamo zanje, bi bilo zelo zanimivo vedeti malce več o tem, zakaj se je vrlemu predavatelju 'zareklo'. Hmm, javno priznanje, upanje na boljšo voljo tožilcev nemalo zveznih držav (se mi jih ne da šteti več), apel razvijalcem, naj varnost vzamejo v svoje roke...? Zbluz.

O novici nam je dal vedeti vrli CaQkA....

2 komentarja

Windows 2000 SP3 beta

Overclockers.com.au - Microsoft je svojim beta testerjem začel razpošiljati beta različico tretjega paketa popravkov za operacijski sistem Windows 2000. Zaradi sklenjene NDA pogodbe s testerji (NDA = Non-Disclosure Agreement = Sporazum o tajnosti podatkov) je o paketu znanega bolj malo, predvideva pa se, da bo kar obsežen, saj bo zasedel nekaj čez 110 megabajtov. V SP3 bomo poleg nebroja popravkov ugledali še kopico novih zmožnosti, kot so avtomatsko nameščanje popravkov (vsem znano iz Windows XP) ter, bolj zanimivo, možnost skritja privzetih programov. Če se uporabnik odloči, da noče več gledati Internet Explorerja ter da mu je Mozilla bližje duši, lahko po novem skrije ikono Internet Explorerja - vsaj tako sem jaz to razumel. Nova možnost naj bi bila uvedena zaradi antitrustovskih tožb proti Microsoftu. Klik!

2 komentarja