»

Zaključek spopada optičnih medijev

The inquirer - Že kar nekaj časa se je med dvema velikima združenjema bil bratomorni boj za prihodnje bivališče naših filmov ter ostalih podatkov, mi, uporabniki, pa smo od daleč gledali ter čakali zmagovalca, nevedoč, da smo prihodnost že videli.

Pri The Inquirerju so malo analizirali situacijo in ugotovili, da je prihodnost že tu, sliši pa na ime Piratstvo™. Zapisali so, da se pri vseh problemih z novimi mediji, cenami medijev, in seveda DRM-jem preprosto bolj splača uporabiti filozofijo soležnik-soležniku™. Prav tako so izračunali, da bi, če bi bili uporabniki P2P programov solidarni in plačali globe, ki so jih nekateri posamezniki dobili od RIAA, MPAA ter drugih ustanov, to vsakega stalo kar cel dolar.

Članek vam podrobneje razloži, zakaj se ni pametno ukvarjati z novimi mediji.

78 komentarjev

Multimedijski performans FIJUU v Krškem

Slo-Tech - V petek, 4. novembra, se bo v Multimedijskem centru Posavja, v Krškem, predstavil priznani multimedijski umetnik Julian Oliver s svojim projektom FIJUU.

Umetniška inštalacija, ki jo bo predstavil avtor osebno, na zanimiv način obravnava interakcijo računalniške grafike in zvoka. Obiskovalci lahko s pomočjo domiselno zasnovanega 3D grafičnega vmesnika preko igralnih ploščkov aktivno sodelujejo in upravljajo virtualne inštrumente ter s tem ustvarjajo improvizirano glasbo.

Projekt Fijuu je bil pred tem predstavljen in nagrajen na mnogih festivalih, v Sloveniji pa ga imamo tokrat priložnost videti prvič.


7 komentarjev

Zasebnost na internetu - četrto predavanje

Slo-Tech - Danes se bo ob 18:00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) odvilo zadnje izmed serije majskih predavanj o zasebnosti na internetu. Na predavanju bo predstavljeno brezplačno programje za zaščito zasebnosti (PGP, CleanDisk Security, Personal Tiny Firewall, S-Tools, Ad-aware), Marko Kolar pa bo prikazal kako deluje tempest napad - in sicer na primeru kako lahko računalnik s spreminjanjem slike na ekranu uporabimo kot preprost AM oddajnik.
Vsebina predavanj o zasebnosti je dostopna na spletni strani Kiberpipe (prosojnice), naslednji teden pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Zasebnost na internetu, na podlagi katere je nastala Kiberpipina serija predavanj.

0 komentarjev

Zasebnost na internetu, drugi del

Kiberpipa - Prejšnji četrtek se je v Kiberpipi odvilo prvo predavanje iz serije predvanj o zasebnosti na internetu. Prosojnice v PDF-formatu si lahko ogledate tukaj. Naslednje predavanje bo ta četrtek. Na njem si bomo ogledali, kako poteka nadzor na internetu.

Predstavili bomo nadzorovalne tehnike, ki jih uporabljajo državni organi, marketinška podjetja, ponudniki dostopa do interneta ter hekerji; in sicer: pridobivanje informacij o računalniku, ki je vključen v omrežje, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku dostopa do interneta, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku internetnih storitev in vsebin, povezovanje ter zbiranje razpršenih podatkov, prestrezanje elektronske pošte, vdiranje v sisteme ter prestrezanje podatkov in informacij v okolici sistema. Predavanje bo v Kiberpipi (Ljubljana, Kersnikova 6, poleg sedeža ŠOU, nekdanji lokal Metropol) ob 18.00. Vstop je seveda brezplačen.

2 komentarja

Break 21, spletne umetnosti...

Mladina - Jutri (v soboto) ob 18:00 bo v klubu Metropol (Kersnikova 4, Ljubljana) otvoritev spletnega dela festivala Break 21.
Tam bo tudi Alex Galloway, sicer urednik ene najbolj znanih spletnih strani, ki se ukvarjajo z novimi mediji rhizome.org. Intervju z njim si lahko preberete tukaj. Zanimivo je, da so tipi na začetku hoteli narediti profitno dot.com podjetje, potem pa so ugotovili, da ne bo šlo in so se preprosto preoblikovali v neprofitno organizacijo.

0 komentarjev

Propad dot.com podjetij

Jaz - Tisti, ki spremljate dogajanje na internetu se zavedate vsesplošne recesije, ki je zajela to področje računalništva zadnje čase. Prenaphinjena dot.com podjetja so se začela sesuvati kot hiše iz kart, zadnje med njimi pa je gigantski Yahoo, o čemer pa je bolj podrobno poročala že TinkaPinka. Kakorkoli, na CNNu lahko preberete kratko analizo trenutnega stanja: pogled na trg eno leto nazaj in sedaj...
No, moram priznati da mi je na neki način vse skupaj tudi všeč, saj se bo inet rešil vse nepotrebne in prenaphinjene navlake. Lahko bi rekli, da se vračamo v resničnost. Thnx, Tilen.

6 komentarjev