»

Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
muktware.com - Kot se spomnimo, je bil Samsung avgusta lani spoznan za krivega naklepnega kopiranja več Applovih patentov oz. modelov (dizajna), ter posledično razvrednotenja ajfonove premijske blagovne znamke. Porota jim je naložila plačilo malo več kot milijarde odškodnine. Obe strani sta se seveda pritožili - Samsung zato, ker naj bi bila porota pristranska in je povsem ignorirala vse njihove protizahtevke, Apple pa zato, ker je pričakoval vsaj še milijardo več in vsaj še kako kršitev, ki bi mu omogočala prepoved prodaje svežih telefonov - paradni konj SIII je namreč ostal povsem nedotaknjen, da ne rečemo, posvečen.

Sodnica Kohova je njune predloge obravnavala demembra in zdaj odločila, spet malo...

85 komentarjev

Bodo Dellovi uporabniki pričeli pogosteje uporabljati Linux?

OSNews - Dell je pred kratkim prestavil nov prenosnik Latitude Z600, ki vsebuje tehnologijo "instant-on". Gre za posebno različico operacijskega sistema OpenSuse, ki teče na ARM procesorju in se je sposoben zelo hitro naložiti. Vsebuje podporo za uporabo omrežja ter programje za brskanje po spletu, neposredno sporočanje ter preverjanje koledarja. S tem uporabnikom ni treba nalagati primarnega operacijskega sistema (npr. Windows) in lahko prenosnik za kakšna kratka in nezahtevna opravila hitro uporabijo. Odveč je seveda pripomniti, da je zaradi majhne porabe električne energije "instant-on" okolje lahko aktivno tudi več dni.

Kot poročajo na OSNews, je Dell je med svojimi uporabniki že izvedel krajšo raziskavo in ugotovil, da nekateri uporabniki uporabljajo "instant-on" okolje tudi do 70% časa uporabe računalnika.

Nova priložnost za Linux?

10 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

Computerworld - Tako vsaj kaže, glede na sodelovanje Intela in Della, ki bosta mobilnim uporabnikom ponudila dve zelo uporabni tehnologiji.

Prva, Dell Latitude ON, omogoča hiter zagon v sistem, podoben UMPCjem, ki uporablja močno predelano verzijo Linuxa, ponuja pa pregledovanje interneta, elektronske pošte in podobne osnovne funkcije. Kodno ime, BlackTop, je nastalo iz imena BlackBerry in LapTop, namen pa je ponuditi zmogljivost mobilnih telefonov Blackberry z udobnostjo prenosnikove tipkvonice in ekrana. Uporaba sistema naj bi omogočala nekaj dnevno delovanje na bateriji, to pa doseže z nizko-napetostnim ARM procesorjem, nekaj flash pomnilnika za shranjevanje podatkov, SuSE Linux Enterprise Desktop 10, in modificiranim Firefoxom, podpira pa tudi branje Office in Adobe PDF datotek. Poleg hitrega zagona pri Dellu še tudi obljubljajo par dnevno trajanje baterije.
Podobno rešitev je sicer Dell že uporabljal pri določenih prenosnikih (Dell MediaDirect), ki je omogočal takojšenj zagon v preprost...

18 komentarjev

Dell goljufal svoje stranke

Dell

Slo-Tech - Sodišče zvezne države New York je v torek spoznalo Dell za krivega goljufije, lažnega oglaševanja, sumljivih poslovnih potez in neprimerne izterjave dolgov. Dell je svojim strankam zavračal ali močno oteževal tehnično pomoč kljub temu, da so bile do tega upravičene v okviru garancije ali so takšno pomoč kupile. Pogosto je to pomenilo, da so morale stranke izredno dolgo časa čakati na telefonu, njihove povezave pa so bile pogosto preusmerjene ali prekinjene med čakanjem.



Dell tudi ni uspel zagotoviti svojim strankam t.i. "popravila na domu", saj so kljub nakupu takšne storitve morali čakati tudi do dva meseca, preden je tehnik dejansko prišel k njim. Stranke, ki so kupile storitev "pomoč naslednji dan", so bile deležne vse prej kot te - včasih so morali čakati celo leto, preden so dejansko bile deležne kupljene pomoči. Pogosto so tudi pozabili na...

25 komentarjev

Prihaja Dell Latitude XT2 Tablet PC

Daily Tech - Tiste, ki se navdušujete nad tabličnimi prenosniki (in imate hkrati debelo denarnico), bodo zagotovo zanimale informacije o prihajajočem Dellovem tabličnem PCju, poimenovanem Latitude XT2. Na spletni strani Engadget so uspeli izbrskati slike in specifikacije naslednika trenutno dostopnega Latitude XT tabličnega prenosnika. XT2 bo osnovan na Intelovi Centrino 2 platformi, ki bo podpirala januarja splavljene Penryn (45 nm) Core 2 procesorje. Prenosnik bo seveda naphan s standardnimi vmesniki za prenos podatkov, med katerimi bomo poleg Firewire vmesnika našli tudi zunanji SATA vmesnik ( eSATA). Opremljen bo tudi z ExpressCard režo (naslednik PCMCIA kartic) in čitalcem SDHC pomnilniških kartic.


12,1 palčni in okoli 1,6 kg težki prenosnik bo na voljo predvidoma novembra. Glede na to, da cena razpoložljivega modela...

8 komentarjev

Dell izdal prilagojeno različico Ubuntu Linuxa

Ars Technica - Da dekleta in fantje pri Dellu z Linuxom mislijo resno, so dokazali včeraj, natanko na šesto obletnico terorističnih napadov na WTC 11. septembra 2001.

Dell je namreč "udaril" s posebej prilagojeno različico Ubuntu Linuxa za računalnika Inspiron 1420 in 530. CD vsebuje vse potrebne gonilnike in popravke za omenjena dva prenosnika (in jih tudi samodejno namesti) ter je na voljo za prenos preko interneta.



Kakšen pretres v IT industriji pa bo imel zadnji Dellov "napad", pa bomo še videli...

7 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Compaq in HP

Compaq - Še vedno me vsakič, ko se spomnim, šokira. Vendar pa se je danes ob dvanajstih zgodilo še zadnje dejanje v sagi združevanja Compaqa in Hewlett-Packarda. Da sta od sedaj naprej eno, preverite še na lastne oči na spletni strani "CompaqHP"-ja.

Kdo bo naslednji? IBM in Dell? [:D] AMD in Intel? [>:D]

9 komentarjev

Gateway izgublja, Dell pridobiva

The inquirer - Gateway je v Ameriki kar precej ugledno in znano podjetje, pri nas pa ga ljudje ne poznajo preveč (pretirana neprisotnost na tržišču naredi svoje ). Morda vam bo podjetje postalo malce bolj znano, če omenim, da si lasti pravice do blagovne znamke Amiga. Kljub nekoč precej poznanemu imenu (Amiga) in priljubljenosti, pa je podjetje najavilo izgubo v Q2, ki znaša 20.8 milijonov $. Za primerjavo naj navedem podatek, da je Gateway v enakem obdobju lani imel 118.1 milijonov $ dobička.
Popoln kontrast Gatewaya je Dell, ki je znan po svoji negotovosti do AMD-jevih Athlonov. Podjetje se še vedno ni odločilo ali bi procesorje uporabilo ali ne. Dell je najavil kar obetavne razultate, saj je poslovanje ohranil v črnih številkah. Vendar ali so vodilni pri Dellu res tako sposobni ali pa se jim le obrestuje članstvo v triumviratu D-I-M (Dell-Intel-Microsoft)? Več tukaj.

0 komentarjev