»

OpenMoko v 'save mode'

engadget - OpenMoko, verjetno najbolj znan proizvajalec mobilnega telefona, na katerem je med prvimi tekel Linux, bo močno zmanjšal obseg svoje operacije. Poleg odpusta polovice delovne sile so odpovedali še izid naslednika modela Neo FreeRunner. Celoten OpenMoko projekt je bil precej nišen, saj je bil namenjen predvsem razvoju aplikacij za mobilno verzijo Linuxa in je bil v realnem svetu, roko na srce, neuporaben, saj je stabilno deloval le GSM modul. Pot bo OpenMoko nadaljeval s plan B, strategijo, ki ne vključuje pametnih telefonov (zasnove in izdelave strojnega dela?). Špekulira se, da se bodo posvetili razvoju za Googlov Android, saj je bil le-ta že prikazan delujoč na Neo 1973, govorice o tej potezi pa so krožile že od takrat naprej.

To je poleg Dash Express, osebne navigacijske naprave, že druga odpovedana Linux naprava, ki jo je izdeloval FIC.

5 komentarjev

Prihaja opensource telefon

Openmoko Neo Freerunner

vir: LinuxDevices
LinuxDevices - Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne...

79 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Prve slike iPhone ubijalca iz Nokie

Gizmodo - Na internetu so se pojavile prve slike mobilnika iz Nokie, ki naj bi prevzel velik del trga, katerega sedaj zaseda iPhone. Govorice so po svetovnem spletu krožile že nekaj časa, vendar se je Apple na njih odzval le s posmehom. Slike so bile najbrž posnete na konferenci v Kaliforniji, z druge slike pa je razvidno, da ima Tube - takšno naj bi bilo razvojno ime tega mobilnika - tudi podporo za stylus.

 Nokia Tube iPhone Killer

Nokia Tube iPhone Killer



Po informacijah Symbian Freak-a naj bi novinec, z nekaj čez tri palce velikim zaslonom, prinašal kup tehnologije, ki je v iPhone-u ne najdemo - med drugim tudi quadband, 3G, Bluetooth ter vgrajen GPS sprejemnik. Prav tako naj bi bila vgrajena kamera višjega kakovostnega razreda kot tista ki jo najdemo v iPhone.

 Nokia Tube s stylus-om

Nokia Tube s stylus-om



Če sklepamo po velikosti "gumbov" Options ter Exit, naj uporabniški vmesnik ne bi bil mišljen za delo s prsti, čeprav se bi ju dalo načeloma izbrati tudi s tipkama, ki sta neposredno pod zaslonom. Vsekakor pa velja poudariti,...

90 komentarjev

3G iPhone

iPhone

Bloomberg - V intervjuju za medijsko hišo Bloomberg je direktor telekoma AT&T Randall Stephenson, najavil da bodo prihodnje leto ponudili svojim strankam 3G različico iPhona. Uporaba EDGE komunikacije je namreč bila ena od glavnih pripomb saj je občutno počasnejša od 3G tehnologij. Nad EDGE viha nosove prav tako večina evropejcev, kjer nam je 3G že skoraj sam po sebi umeven. Glavni Applov izgovor za ne podporo 3G omrežij pa je prevelika poraba baterije. [via Macrumors]

21 komentarjev

Povratek Peltierjevih elementov?

The inquirer - Znano je, da je Intel na Intel Developer Forumu predstavil dvojedrne procesorje zasnovane na jedru Montecito, ki naj bi v prihodnosti tekmovali z dvoglavimi AMD-jevimi rešitvami. Prav tako je že precej dobro znano dejstvo, da se Intelovi procesorji zadnje generacije zelo grejejo. Na the Inquirerju tako pišejo, da bodo novi dvojedrni procesorji porabili več kot 150 W električne energije, kar pomeni, da bo tudi hlajenje teh procesorjev, ob upoštevanju dejstva, da gre za strežniške procesorje, poseben izziv. Ampak pri Intelu se ne dajo - v hladilnike za nove procesorje nameravajo vgraditi TEC-e ali po domače Peltierjeve elemente. Slike hladilnih reber za nove procesorje so na voljo tukaj. Kako se bodo ta dejansko obnesla, pa bomo še videli.

11 komentarjev

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji