»

Počasi se daleč pride (in več naredi)

Stanford - "Multitasking" oziroma opravljanje več opravil naenkrat, ki je močno razširjen med mlajšimi generacijami, kljub odločnemu zatrjevanju nekaterih posameznikov, ki ga redno prakticirajo, da so z opravljanjem večih opravil hkrati bolj produktivni, produktivnost kvečjemu znižuje, ugotavlja najnovejša študija raziskovalcev iz Stanfordske univerze.

V svoji študiji so se Stanfordski raziskovalci na začetku odločili ugotoviti, kaj je tisti čudežni dar, zaradi katerega bi naj določeni ljudje bili sposobni hkrati obdelati več virov informacij.

A bolj kot so iskali, bolj so ugotavljali da dejansko ti ljudje nimajo nobene prednosti pred vrstniki oziroma se v primerjavi z le-temi veliko slabše odnesejo tako na področju pomnenja (prikazovali so jim zaporedja črk in dlje kot je poskus trajal, slabši so bili rezultati), opazovanja razlik (prikazovali so jim modre in rdeče trikotnike, pri čemer so morali ignorirati modre trikotnike in določiti, ali sta se položaja rdečih trikotnikov spremenila) in...

24 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

RSI poškodbe stanejo 600 milijonov dolarjev

Pravilno sedenje na pisarniškem stolu

Slashdot - Najnovejša študija, ki jo je izvedel Microsoft je ugotovila da so RSI poškodbe (poškodbe zaradi ponavljajočega preobremenjevanja; nastajajo zaradi redne uporabe računalniške tipkovnice in miške) v porastu in predstavljajo vedno večji strošek za podjetja. Tako je bilo lani za kar 30 odstotkov več primerov RSI poškodb kot leto poprej, skupno naj bi te poškodbe podjetja stale več kot 600 milijonov ameriških dolarjev zaradi izgubljenih delovnih urah.



Povišanje števila poškodb naj bi bilo predvsem povezano s porastom števila t.i....

16 komentarjev

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Stres povzroča 300 milijard dolarjev stroškov letno

Slashdot - Večina današnjih delavcev ima pri sebi mobilni telefon, prenosnik ali kakšno drugo elektronsko napravo, ki jih večino časa povezuje s službo. A, kot poroča New York Times, prav te elekronske naprave, ki so nam sicer olajšale življenje, povzročijo za 300 milijard dolarjev škode na leto samo v ZDA, zaradi bolezni, povezanih s stresom. Različne srčne bolezni, pomankanje spanja, oslabljen imunski sistem, RSI, če jih naštejem le nekaj, tako povzročijo vse prej kot majhne izdatke zdravstvenim sistemom, ki pa denar prejema od zaposlenih. Smo torej zašli v začarni krog?

Problem pa ni izoliran samo na ZDA, ki s povprečno 1800 delovnimi urami letno vodijo, sledi pa Japonska z le malenkost manj delovnimi urami, vendar se podaljšani delovniki širijo tudi po Evropi. Z mobilnimi telefoni in računalniki pa se začne služba vmešavati tudi v zasebno življenje in prosti čas, ki bi naj bila namenjena počitku od dela in sprostitvi, a se tako spremenita v bolj ali manj stresno obdobje dneva. Kar je...

10 komentarjev

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev

Sketchev članek o barvanju ohišij

Jaz - Z veliko zamudo končno objavljamo prvi sketchev članek, in sicer vodič po barvanju računalniških ohišij. Verjamemo, da je že veliko ljudi naveličanih nad bež barvo in da bi malo spremembe prav prijalo v vedno enakem delovnem okolju. Vse kar rabite, je za okoli 5 KSIT materiala, nekaj prostega časa in seveda sketchev članek.
Za tiste manj nadarjene, a željne posebnih motivov na ohišju, je poleti odprta tudi sketcheva moderska delavnica. Potrebujete le njegov e-mail in zajetno denarnico, njegova dosedanja dela pa vključujejo alien-wjevo in Sergiotovo kišto.

9 komentarjev