»

Norveška vojska uporablja Oculus Rift za vožnjo tankov

Escapist Magazine - Norveška vojska že nekaj časa testira uporabo Oculosovih VR očal za vožnjo tankov. Naprava je koristna predvsem takrat, ko je loputa zaprta, saj se je moral voznik doslej zanašati na navigacijo s pomočjo videoposnetkov s kamer, nameščenih na vseh straneh vozila, ki jih je preklapljal na ne ravno velikem zaslonu v notranjosti vozila. S pomočjo Rifta in nekaj programske opreme, ki zna združiti posnetke s teh kamer, pa dobi 185-stopinjski neovirani pogled v izbrano smer, ob obračanju glave pa seveda tudi neovirani pogled na stran oz. za tankom.

Avtorji sistema pravijo, da lahko voznik na ta način pridobi dobi precej podobno izkušnjo, kot smo je vajeni iz priljubljenih vojaških računalniških iger. Še več, v sistem želijo dodati prikaz nekaterih dodatnih informacij, kot so že na...

58 komentarjev

Predavanje s področja računalniškega vida

Primer učne hierarhije

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V torek 30.11.2010 ob 16h bo v Multimedijski dvorani Fakultete za elektrotehniko na Tržaški 25 v Ljubljani, predstavitev tehnologije za vizualno razpoznavo objektov v realnem času, razvita pod vodstvom profesorja Aleša Leonardisa. Metoda omogoča vrsto aplikacij: razpoznavo ter detekcijo raznovrstnih objektov v slikah ali prizorih, analizo urbanih scen kot so slike pridobljene iz npr. Google maps, iskanje vzorcev po slikovnih in video zbirkah, itd. Poleg tega so razviti hierarhični postopki splošni in bi jih bilo mogoče prilagoditi za uporabo tudi na drugih senzorskih modalnostih, kot sta na primer zvok in govor. Predstavjen bo tudi proces komercializacije raziskav ter možnosti, ki jih...

13 komentarjev

Kalifornija želi oglase na registrskih tablicah

Slo-Tech - Nekako smo morali navaditi na ogromne reklamne panoje, ki se bleščijo ob cestah, zato v Kaliforniji menijo, da je čas za naslednji korak pri oglaševanju v prometu. Trenutno namreč razpravljajo o zakonu, ki bi prezadolženi zvezni državi z 19 milijardami dolarjev dolga pomagal splezati na zeleno vejo. Uvesti želijo elektronske registrske tablice, ki bi med vožnjo prikazovale klasičen videz in pravo registrsko označbo, pri daljših postankih od štirih sekund pa večidel reklame, saj bi bila označba vidna le v majhnem kotu. Zainteresirani oglaševalci bi se pogovarjali neposredno z DMV-jem (angl. Department of Motor Vehicles).

Predlagatelj zakonskega osnutka demokratski senator Curren Price pravi, da bi bili v tem primeru prva država na svetu s tovrstno ureditvijo. Ključen podatek v predlogu...

47 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Slo-Tech - Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar...

394 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Nove pridobitve videonadzornih sistemov v Sloveniji

vir: 24 ur
24 ur - Kot poročajo na 24ur.com bomo v Sloveniji kmalu dobili pametne videonadzorne sisteme, ki bodo s pomočjo razpoznave registrske tablice sposobni izmeriti povprečno hitrost vozila na posameznem odseku avtoceste. Zagovorniki videonadzorne tehnologije se bodo z novo pridobitvijo zagotovo počutili bolj varne, upajmo le, da bo varen tudi nadzorni informacijski sistem...

171 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Videonadzor v slačilnicah Emporiuma

Slo-Tech - Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.

Foto: Matthai, november 2005

Med inšpekcijskim ogledom je bilo ugotovljeno, da je v trgovini nameščenih 18 kamer, ki pokrivajo skoraj 95% celotne površine centra. Video nadzorovane...

177 komentarjev

Napad na 24ur.com

Slo-Tech - Na 24ur.com so se prijazno opravičili za včerajšni izpad njihove spletne strani. Za nedosegljivost so obtožili neznane napadalce in napad prijavili policiji.

Vsekakor edina pravilna poteza, saj vedno obstaja minimalna možnost, da bodo zlikovce odkrili in primerno kaznovali. Vseeno ne bi škodilo, če bi si njihov IT-oddelek prej malo boljše pogledal osnove DNS strežnikov, saj imajo oba na istem delu omrežja. To v praksi pomeni, da lahko napadalec z enim samim napadom na tisti del omrežja onesposobi celotno spletno stran. Kot nasvet za v prihodnje ter tudi drugim administratorjem spletnih strežnikov priporočamo, da imajo vsaj še en DNS strežnik v popolnoma ločenem omrežju. Potem jim ne bo potrebno pisati prijav policiji in bodo lahko še naprej v miru brali Slo-Techov Forum.

21 komentarjev

CDje pečem pri hitrosti:

Slo-Tech - - 8x 21% (217);
- 4x 19% (201);
- 16x 15% (162);
- 12x 14% (150);
- 0x (nimajo pečke) 12% (128);
- 24x 12% (124);
- 2x 3% (29);
- 20x 2% (24);
- 32x 1% (9);
- 1x 1% (7).
Če izračunamo povprečno hitrost pečenja in izvzamemo tiste, ki pekačev ne posedujejo dobimo 11,6x, kar je precej dobro. Če pa upoštevamo še tiste, ki pekačev nimajo dobimo povprečno hitrost 10,2x.

8 komentarjev