»

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je dovolila uporabo vseh elektronskih naprav v vseh fazah leta, s čimer imajo letalski prevozniki proste roke pri regulaciji uporabe elektronskih naprav svojih potnikov.

Spomnimo, da je EASA že lani dovolila uporabo elektronskih naprav v vseh fazah leta (pred tem je bila dovoljena le med letom na potovalni višini), a je bilo treba naprave nastaviti v način brez povezave (flight mode, offline). Odslej te omejitve ne bodo več veljale, tako da bo mogoče ves čas poleta uporabljati vse naprave (pametne telefone, tablice, prenosne računalnike, e-bralnike, predvajalnike itd.) v normalnem načinu, torej s povezavo. S tem želijo približati letalski prevoz uporabnikov, saj bo končno mogoča neomejena...

6 komentarjev

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Predstavljeno letalo Airbus A380

CNN.com - V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane...

112 komentarjev

Prihodnost nadzora

Slo-Tech - Ker se v zvezi s prestrezanjem interneta v Sloveniji spleta precej mitov, si morda velja pogledati kakšna je tehnološka plat nadzora. Pri tem je potrebno poudariti, da imajo preiskovalni organi na podlagi zakonov in v primeru sodnega naloga pravico prestrezati internetne komunikacije. Nazakonito prisluškovanje pa je kaznivo. Problem pa je kako preprečiti oziroma sploh odkriti zlorabe.

Prestrezanje. Prestrezanje telefonskih komunikacij je mogoče izvesti tako, da se prestreza samo povezavo osumljenca. Pri internetu pa je to malce težje, saj se podatki ne prenašajo po "liniji", pač pa preko paketkov. Prestreči je torej potrebno vsak paketek posebej in pogledati ali je paketek del komunikacije, ki jo želimo prestrezati ali ne. Če je, ga prestrezna naprava shrani, sicer pa zavrže. Z drugimi besedami - v tehničnem smislu se nad paketki izvede filtriranje. Možna zloraba? Možna zloraba je, da se paketkov, ki ne ustrezajo filtru ne zavrže, pač pa da se jih shrani ali pošlje na nadaljno...

22 komentarjev

Nov oddelek: Mobilne tehnologije

Slo-Tech - Mobilniki in tehnologije povezane z njimi so že močan del vsakdanjika. Dejstvo, da se veliko ljudi ne počuti dobro, če slučajno pozabijo svoj mobilni telefon doma ali pa mu zmanjka baterije, odseva tudi naš forum. V zadnjem času smo opazili veliki porast tem v zvezi s tem, za katere se avtorji kar ne morejo odločiti, v kateri del računalniško usmerjenega foruma bi jih postavili. Da te zmede ne bo več in da bomo lahko skupaj začeli ustvarjati novo zakladnico znanja, smo se odločili odpreti nov oddelek -- Mobilne tehnologije, kjer boste lahko diskutirali o mobitelih, dlančnikih, operaterjih mobilne tehnologije in še čem. Vabljeni!

3 komentarji

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev

Mobilna evolucija

Slashdot - Mobilna revolucija je pred kakim letom dni doletela tudi našo državo. Kar na lepem nismo več bili odvisni od telefonskih govorilnic, saj smo lahko telefonirali iz katerega koli kraja (no ja, podzemne jame še vedno ostajajo razred zase ). Vendar pa je mobilna revolucija prinesla tudi nekaj sitnosti, od katerih je najbolj moteče zvonjenje. Saj poznate primere, ko sedite v šolski klopi in se poizkušate skoncentrirati, potem pa od nekje zaslišite zoprno piskanje. Ali pa ko v kinu gledate svoj najljubši film in vam od nekje pripiska trenutna uspešnica, ki jo vrtijo po MTV-ju. Čeprav je zvonjenje mobitela lahko precej zoprna stvar, pa ima tudi nekaj drugih pomanjkljivosti - npr. ste v gruči ljudi, enemu zazvoni telefon in že vidite, kako vsi pogledujejo proti svojim mobilnikom. To pa je največji problem, saj možgani le s težavo ugotovijo izvor zvoka. Ravno zaradi tega (in zaradi zoprnih melodij) se je nek znanstvenik odločil, da uvede nov način zvonjenja. Po novem naj bi se mobilni...

4 komentarji