»

Ušla Dellova 10-palčna tablica, nared bržkone novembra

vir: Neowin
Neowin - Dasi je Dellov tablični računalnik, ki bo poganjal Microsoftov prihajajoči operacijski sistem Windows 8, šele na poti, so na internet ušle njegove specifikacije. Do njih so se prebili na Neowinu, kjer so nad napravo kar navdušeni.

Nova tablica z imenom Dell Latitude 10 bo imela 10,1-palčni zaslon, ki bo prikazoval 1366 x 768 točk in bo občutljiv na dotik (kapacitivna tehnika). Sicer bo celotna naprava merila 274 x 177 x 13 milimetrov, tehtala pa 740 gramov. Procesor bo dvojedrni Intelov Atom, grafika pa prav tako integrirana Intelova. Pomnilnika bo 2 GB, trdi disk pa bo meril do 128 GB in bo tipa SSD. Za povezljivost bo poskrbljeno prek WLAN-a, Bluetotoha in mobilnih omrežij. Kameri...

30 komentarjev

Acer izdal Ferrarijev prenosnik

ComputerBase - Za vse ljubitelje poskočnega konjička iz Maranella je Acer, sicer tudi uradni sponzor rdeče ekipe, izdal nov model ultra lahkega prenosnika iz serije Ferrari. Model 1200 ima 12,1-palčni zaslon, ki zmore prikazati 1.280 x 800 točk, in del ohišja iz ogljikovih vlaken. Ta ščiti AMD-jev procesor Turion X2 Ultra ZM-80 (2,1 GHz, 2 MB L2-predpomnilnika), ki čepi na veznem naboru AMD M780G. Za izris slike skrbi grafika Mobility Radeon HD 3200, ki lahko prek tehnologije HyperMemory dostopa do dveh gigabajtov sistemskega pomnilnika. Skupaj je v prenosniku do 4 GB pomnilnika DDR2, medtem ko je največja kapaciteta diska 500 GB. DVD-zapisovalnik je...

9 komentarjev

Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

Computerworld - Tako vsaj kaže, glede na sodelovanje Intela in Della, ki bosta mobilnim uporabnikom ponudila dve zelo uporabni tehnologiji.

Prva, Dell Latitude ON, omogoča hiter zagon v sistem, podoben UMPCjem, ki uporablja močno predelano verzijo Linuxa, ponuja pa pregledovanje interneta, elektronske pošte in podobne osnovne funkcije. Kodno ime, BlackTop, je nastalo iz imena BlackBerry in LapTop, namen pa je ponuditi zmogljivost mobilnih telefonov Blackberry z udobnostjo prenosnikove tipkvonice in ekrana. Uporaba sistema naj bi omogočala nekaj dnevno delovanje na bateriji, to pa doseže z nizko-napetostnim ARM procesorjem, nekaj flash pomnilnika za shranjevanje podatkov, SuSE Linux Enterprise Desktop 10, in modificiranim Firefoxom, podpira pa tudi branje Office in Adobe PDF datotek. Poleg hitrega zagona pri Dellu še tudi obljubljajo par dnevno trajanje baterije.
Podobno rešitev je sicer Dell že uporabljal pri določenih prenosnikih (Dell MediaDirect), ki je omogočal takojšenj zagon v preprost...

18 komentarjev

Dell goljufal svoje stranke

Dell

Slo-Tech - Sodišče zvezne države New York je v torek spoznalo Dell za krivega goljufije, lažnega oglaševanja, sumljivih poslovnih potez in neprimerne izterjave dolgov. Dell je svojim strankam zavračal ali močno oteževal tehnično pomoč kljub temu, da so bile do tega upravičene v okviru garancije ali so takšno pomoč kupile. Pogosto je to pomenilo, da so morale stranke izredno dolgo časa čakati na telefonu, njihove povezave pa so bile pogosto preusmerjene ali prekinjene med čakanjem.



Dell tudi ni uspel zagotoviti svojim strankam t.i. "popravila na domu", saj so kljub nakupu takšne storitve morali čakati tudi do dva meseca, preden je tehnik dejansko prišel k njim. Stranke, ki so kupile storitev "pomoč naslednji dan", so bile deležne vse prej kot te - včasih so morali čakati celo leto, preden so dejansko bile deležne kupljene pomoči. Pogosto so tudi pozabili na...

25 komentarjev

Prihaja Dell Latitude XT2 Tablet PC

Daily Tech - Tiste, ki se navdušujete nad tabličnimi prenosniki (in imate hkrati debelo denarnico), bodo zagotovo zanimale informacije o prihajajočem Dellovem tabličnem PCju, poimenovanem Latitude XT2. Na spletni strani Engadget so uspeli izbrskati slike in specifikacije naslednika trenutno dostopnega Latitude XT tabličnega prenosnika. XT2 bo osnovan na Intelovi Centrino 2 platformi, ki bo podpirala januarja splavljene Penryn (45 nm) Core 2 procesorje. Prenosnik bo seveda naphan s standardnimi vmesniki za prenos podatkov, med katerimi bomo poleg Firewire vmesnika našli tudi zunanji SATA vmesnik ( eSATA). Opremljen bo tudi z ExpressCard režo (naslednik PCMCIA kartic) in čitalcem SDHC pomnilniških kartic.


12,1 palčni in okoli 1,6 kg težki prenosnik bo na voljo predvidoma novembra. Glede na to, da cena razpoložljivega modela...

8 komentarjev

ASUS trdi, da je Apple Tablet PC zelo resničen

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je Applov tablični računalnik zelo resničen. Informacijo naj bi potrdili anonimni viri pri Asusu, ki Applu pomaga pri načrtovanju. Predvideva se, da bo tablica temeljila na Intelovi arhitekturi Core, z uporabnikom se bo pogovarjala predelana različica Lepoarda, seveda pa bo imel vse funkcije, ki jih imata iPhone in iPod Touch, torej t.i. multi-touch in CoverFlow.

Bistveno vprašanje pa se glasi: "Ali lahko Apple uspe...

44 komentarjev

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition

engadget - Po napovedih v juliju, je AMD včeraj splavil še svoj zadnji procesor v seriji Athlon X2, zgrajen v 90nm procesu. S tem bo pred prehodom na 65nm proces, ta tudi zadnji te serije. Athlon 64 X2 6400+ "Black Edition", kot so procesor poimenovali, je zasedel najvišje mesto v X2 seriji, saj tiktaka pri 3.2 GHz. Toliko znaša frekvenca pred kratkim izdanega Opteron 2224 in 8224 in 200 MHz več, kot predhodnji X2 top-end model 6000+. Novi procesor za AM2 podnožje ima 2 MB L2 prepomnilnika, vodilo HyperTransport podpira hitrost 2.0Ghz, TDP pa je po pričakovanjih 125W. Cena čez lužo je $239 za tisoč in več kosov. Novi model 6400+ se od predhodnikov...

72 komentarjev

Najmanjši USB pomnilnik iz Kingmax-a

engadget - Dobro znani proizvajalec pomnilnika se tokrat hvali z rekordnim izdelkom - najmanjšo USB pomnilno enoto na svetu. Glede na podatke z Engadgeta je napravica velika 34 mm x 12.4 mm x 2.2 mm (bolj zgovorna je spodnja slika), tehta zgolj en gram in je na voljo s kapacitetami do 4 gigabajte.

Baje se dobro razume tudi z Windows Vista (sklepamo, da imajo v mislih ReadyBoost), tako da vsem, ki svoje dokumente še shranjujete na diskete, priporočamo nakup, če le nimate prevelike dioptrije. Več v izvorni novici.

19 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev