»

Bo PS3 prehitel in preživel konkurente?

Se bo Sony res zavihtel nazaj na vrh?

vir: HotHardware
HotHardware - Dave Mercer, analitik pri Strategy Analytics Connected Home Devices, nekoliko presenetljivo meni, da bo do konca življenjske dobe trenutne generacije konzol najuspešnejši Sonyjev PlayStation 3, ki bo najverjetneje tudi preživel oba svoja konkurenta, Xbox 360 in Wii.

Mnenje je presenetljivo s stališča dosedanjih prodajnih rezultatov, saj je Sony trdno na zadnjem, tretjem mestu s 33,5 milijona prodanih konzol. Microsoft ima relativno lepo prednost z 39 milijoni prodanih Xbox 360, medtem ko je Nintendov Wii daleč spredaj s 67,45 milijona prodanih konzol. Skupno število prodanih konzol v celotni življenjski dobi naj bi za PS3 po mnenju Mercerja znašalo 127 milijonov, medtem ko naj bi se Wii prodal v le 103...

24 komentarjev

Gran Turismo 5 prihaja 'že' poleti?

Manjka le še predenje motorjev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Gran Turismo 5, najlepša, najobširnejša, najbolj dovršena in ostalo naj- igra iz slavne družine Gran Turismo je brez dvoma eden izmed najbolj pričakovanih naslovov za Sonyjev PlayStation 3, napovedan že daljnega leta 2006. Ustvarjalci, Polyphony Digital, so potencialne kupce na robove stolov spravili že z GT5 Prologue, ki je zgolj smetana na torti v primerjavi s polno izdajo igre. Prologue je na police trgovin na Japonskem prišel skoraj natanko 2 leti nazaj, preostali svet pa se je lahko začel sliniti v februarju in marcu leta 2008. Dve leti kasneje, 31. marca 2010, bo celotna igra, ki bo prišla kar na dveh BluRay ploščkih, izšla na Japonskem, medtem ko avtomobilski navdušenci željno pričakujejo datum izida drugod po svetu. Severnoameriška divizija Sonyja je...

36 komentarjev

Nintendo s 66 % manjšim zaslužkom

Nintendo Wii

vir: engadget
engadget - Vse kaže, da se je vsaj v drugi četrtini letošnjega leta norija okrog Nintendove konzole Wii umirila. Kljub zastarelost v obliki šibkejše strojne opreme v primerjavi s PlayStation 3 in Xbox 360 (ter celo Applovim iPhoneom), se je prodajal odlično in ima po svetu skoraj 50 % tržni delež ob PlayStation 3 in Xbox 360. A količina prodanih Wiijev in Nintendove prenosne konzole DSi je upadla za kar 40 % v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta. Za počasnejšo prodajo DSijev Nintendo deloma krivi Apple in njihov iPhone, za katerega zdaj priznavajo, da je na področju mobilnega igranja iger resen konkurent. Najbolj verjeten razlog za upad prodaje je, poleg recesije, prav velika...

17 komentarjev

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Evforija (trgovcev) pred izidom igre 'Grand Theft Auto IV'

Če še niste vznemirjeni, bi morali biti, trdi GameTap.com

vir: CNN
CNN - Očitno se trgovci v Združenih državah Amerike nadejajo, da bo prihodnji torek ob izidu Grand Theft Auto IV za industrijo iger najbolj pomemben dan v letu.

Kar nekaj trgovskih verig je "cenjenim strankam" sporočilo, da se bodo zaradi posebne priložnosti vrata trgovin odprla že opolnoči, preprodajalec GameStop pa je na spletni strani objavil celo 68-stranski informativni letak, v katerem je navedenih nekaj tisoč lokacij, kjer bodo vneti verniki sveže pakete z GTA IV lahko kupili nekaj trenutkov čez polnoč.

Pričakujejo, da bodo v prvem tednu po izidu prodali 9 in pol milijonov kopij, prihodki prvih nekaj dni pa naj bi znašali kar 400 milijonov ameriških dolarjev. Prodajalci so skoraj gotovi, da bo (v prodajnem smislu) Grand Theft Auto IV najuspešnejša igra...

23 komentarjev

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih...

36 komentarjev

Microsoft z visoko prodajo Viste, Offica in igre Halo 3

Yahoo News - Microsoft je v svojem finančnem poročilu za prvo trimesečje tekočega poslovnega leta, izdanem v četrtek, objavil 23% porast dobička, in sicer iz 3,48 na 4,26 milijarde dolarjev, v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prihodki so v enakem času zrasli za 27%, iz 10,81 milijarde na 13,76 milijarde. S tem so prekosili pričakovanja borznih analitikov, ki so v povprečju za ta kvartal pričakovali okrog 3,72 milijarde dolarjev dobička in za dobro milijardo dolarjev manj prihodkov. Podjetje pripisuje tako uspešno poslovanje dobri prodaji operacijskega sistema Windows Viste (prodanih 85 milijonov kopij od samega izzida v januarju, od tega 25 milijonov od konca julija), novega Office paketa ter igre Halo3. K skupnim prihodkom je tako prodaja Oken prispevala 4,14 milijarde, Office 2007 paketa 4,11 milijarde in Halo3 igre 330 milijonov dolarjev (celotni prihodek Xbox oddelka 1,93 milijarde; v tem četrtletju je bilo prodanih 1,8 milijona Xbox 360 konzol).

Za konec so v Microsoftu dvignili lastne...

59 komentarjev

Microsoft podaljšal garancijo za Xbox 360

Ars Technica - Največja nočna mora vsakega lastnika Microsoftove konzole Xbox 360 je, da se bo njegov priljubljen kos elektronike zbudil z rdečim obročem smrti. Sodeč po novicah na spletu, to sploh ni redek pojav, saj naj bi general failure javila skoraj vsaka tretja konzola. ArsTechnica poroča, da je ravno zato Microsoft podaljšal garancijo v primeru RROD na tri leta. Vse ostale okvare (odpovedi DVD pogona, trdega diska), bodo še vedno krite samo pod enoletno garancijo. Podaljšanje garancije velja za vse prodane Xboxe, za stroške ukrepa pa so pri Microsoftu že rezervirali več kot milijardo dolarjev.

Izvorna novica ter Kotakojev intervju z Microsoftovim predstavnikom Petrom Moorom.

8 komentarjev

PlayStation 3 kmalu dostopnejši

Financial Times - Sony je napovedal znižanje cene svoje najnovejše konzole PlayStation 3, da bi tako spodbudil njeno prodajo. Podatek je v intervjuju za Financial Times razkril vodja podjetja, Howard Stringer, in priznal, da Sony izgublja v boju s konkurenco, Nintendovo konzolo Wii in Microsoftovim Xboxom 360, ki oba beležita boljšo prodajo, saj sta kupcem dostopnejša.

Po mnenju Stringerja se Sony zaveda, da cena PlayStationa 3 ni optimalna in da tržišče zahteva njeno znižanje, zato bodo to težavo do konca leta poskusili rešiti. Prepričan je, da bo konzola tako v času nakupovalne mrzlice pred božično-novoletnimi prazniki nadoknadila izgubo.

Izvorni intervju.

24 komentarjev

Wii še vedno vodilni

The inquirer - Nintendo v boju konzol zadnje generacije zaenkrat še kar prepričljivo vodi. Prejšnji mesec so prodali 259 tisoč primerkov svojega Wii-ja, na drugem mestu se je znašel Microsoft, ki je prodal 199 tisoč konzol, na repu lestvice pa je Sony s številko 130.000. Obenem je zanimiv tudi podatek, da se še vedno najbolje prodaja Playstation 2, ki avtorjem tudi dejansko prinaša zaslužek. Kljub vsemu pa analitiki menijo, da je uspeh Nintenda bolj začasen in da dolgoročno zaradi Wii slabše strojne zmogljivosti ne bo mogel zagotavljati tako dobrih rezultatov. Izvorna novica.

4 komentarji

Prvi hack konzol nove generacije?

XBox - Po mesecih trdega dela se je zgodilo: prvi uspešen hack Microsoftove konzole nove eneracije - Xbox360. TheSpecialistu in njegovi ekipi je uspelo prirediti firmware DVD pogona tako, da ne preverja več mediaflagov ob zagonu datotek. Tako lahko zaženemo vsako datoteko, ki je podpisana ("digital signature") od Microsofta in ustreza regiji, za katero je konzola izdelana, ni pa več pomembno na katerem nosilcu je shranjena. Hack nam torej omogoča poganjanje iger iz DVDR in DVDRW medijev, in ne le Microsoftovih DVDXBOX360 medijev.

Vsaki dobri novici sledi še slaba : shackanega firmwarea TheSpecialist ni objavil javno. Razlog? Avtor hacka in njegova ekipa niso zagovorniki piratstva. Njihov cilj je poganjanje nepodpisanih homebrew programov na konzoli nove generacije.

Za več informacij kliknite sem, za ogled videa, ki prikazuje zagon igre Project Gotham Racing 3 na shackani konzoli pa kliknite sem (embeded flash) oz. sem (download).

V vsaki nesreči je nekaj dobrega. Kljub temu, da hack...

19 komentarjev