»

Poletje v Kiberpipi

Odprtokodna orodja za uspešen Python projekt - 1. del

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kakor smo najavili že v naši zadnji najavi, bomo tokrat v Kiberpipi aktivni tudi poleti. Vsako sredo med 11h in 19h bodo naša vrata odprta za ustvarjalna srečanja tehnoloških navdušencev. Na voljo bo malce hladu, električni priključki, mize, interneti in kreativni vrstniki. Občasno pa lahko organiziramo kakšno srečanje izven teh časovnih okvirjev.

Prvo srečanje je na sporedu že v petek, 1. julija, ob 18h in sicer gre za Hacks/hackers sniff-up. Dogodek je namenjen združevanju novinarstva in tehnologij.



Naslednjo sredo, 6. julija ob 18h pa vas vabimo v Kiberpipo na Django Meet Ljubljana, kjer bomo govorili o novem znanju s konference DjangCon.eu in EuroPython. Na srečanju bodo...

17 komentarjev

'Izzivamo ideje' za razvoj aplikacij Android in prihodnost internetov z Web2Expo 2010

Pipin odprti termin: Fungi from scratch in Andraž Brodnik

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ob zaključku natečaja Izzivamo ideje bodo v torek v Kiberpipi predstavljeni rezultati prvega razpisa za razvoj aplikacij Android v Sloveniji, katerega namen je spodbuditi razvoj aplikacij za to platformo.

Matija Jekovec se je vkljub vulkanskemu pepelu navkljub odpravil čez lužo na konferenco Web 2.0 Expo, ki je potekala od 3. do 6. maja v San Franciscu. Dogodek se osredotoča na najnovejše spletne poslovne modele, paradigme in smeri razvoja interneta. Na Spletnih uricah bo v sredo predstavil svoje vtise in kakšen bonbonček iz vsebine predavanj priznanih strokovnjakov. Njegov pregled dogajanja na konferenci bo uvod v razpravo o trendih v tehnologiji in poslovnih modelih na spletu.

V...

3 komentarji

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Cafe Babe: Iskanje

Cafe Babe

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Vse ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega ste vabljeni, da se nam pridružijo na CAFE BABE v četrtek, 19.6. ob 19. uri v Kiberpipi, in se naužijejo novega znanja s področja iskanja v Javi. Priložnost boste imeli prisluhniti dvema predavanjema: Uvod v iskanje v javi (Domen Grabec), kjer bo predstavljen odprtokodni java projekt Solr, ter Hibernate + Lucene = Hibernate Search (Marko Štrukelj + Aleš Justin), kjer bo demonstrirana knjižnica Hibernate Search, ki omogoča preprosto integracijo iskalnika Lucene v aplikacije, ki uporabljajo Hibernate za dostop do poslovnih podatkov. Nekaj več si lahko preberete na Kiberpipini...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

Delavnici: spajkanje in Pure Data

Kiberpipa - Se vam je že zgodilo, da bi morali v roke prijeti spajkalnik, pa se vam je izziv zdel pretežak? Če je vas odgovor pritrdilen, vas vabimo na delavnice spajkanja v Kiberpipo, ki bo potekala v tednu med 7. in 11. aprilom. Delavnica se bo odvijala vsak dan razen v sredo. Med 16h in 17.30 bo prvi del, namenjen popolnim začetnikom, kjer si bomo pogledali osnovne principe spajkanja in preizkus tega v praksi. Nato bo ob 18h sledil nadaljevalni del, namenjen tistim, ki so se v spajkanju že preizkusili. Obravnavali bomo delo s postajo na vroč zrak, banjico, spajko brez svinca, spajkanje drobnih nožic čipov in podobno. Na koncu pa bomo spoznali še nekaj trikov, kot na primer spajkanje na aluminij. Na delavnico se je potrebno prijaviti.

Že v naslednjem tednu, od 31.3. do 4.4. od 17h do 21h, pa bo potekala delavnica dela z grafičnim programskim okoljem Pure Data, ki bo potekala v dveh delih, in sicer prvi v začetku aprila, druga, nadaljevalna delavnica, pa bo potekala konec maja. Na...

7 komentarjev

KiberpipaLive

Kiberpipa - Kot vsak teden boste našli tule nekaj informacij o Kiberpipinih dogodkih. Vsi, ki se zaradi različnih razlogov Kiberpipinih predavanj ne morete udeležiti, pa vas obveščamo, da so od sedaj na voljo na ogled tudi v živo prek spleta.

Dolgoletna tradicija sistemskih administratorjev je pisanje malih programčkov, ki pohitrijo ponavljajoča se opravila in omogočajo upravljanje več računalnikov hkrati. Na Pipinem odprtem terminu bo Martin Vuk, asistent na FRI, povedal nekaj o Puppet-u, ki omogoča sistemskim administratorjem razvoj naprednih orodij, ki jih bodo lahko delili z drugimi in tako preprečili odvečno ponavljanja istega dela.

Po dolgem času in kar nekaj konfliktih med akademiki in...

0 komentarjev

Spletni teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Facebook je popularno spletno socialno omrežje z več milijoni uporabnikov, kjer z ne veliko vloženega dela dobite nov kanal za promocijo, spoznavanje ljudi in zapravljanje prostega časa. Na Pipinem odprtem terminu v torek bo govora o razvoju lastnih aplikacij zanj, kjer bo Igor Kolar predstavil praktični primer razvoja aplikacije za Facebook, in sicer koncepte, integracijski api za dostop do uporabnikovih podatkov, pošiljane sporočil in objavo novic, organiziranje dogodkov, skupin in podobnega.



Splet podatkov ("web of data") je danes izraz, ki ga danes slišimo večkrat na dan na vsaki spodobni Web 2.0 konferenci. Zadnji trend tehnologije na tem področju so ekstenzije za XHTML...

11 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Samo za vas ...

Kiberpipa - Zaradi različnih okusov bi težko izpostavili "the" dogodek tega tedna, zato naj vas seznanimo kar s celotnim dogajanjem v Kiberpipi v tem tednu. V torek na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost spoznati WiMAX, kaj pomeni WiMAX tehnologija za končne rezidenčne uporabnike, korenine nastanka, prednosti, zmogljivosti in primerjavo s klasičnimi tehnologijami. V sredo bomo na Spletnih uricah govorili o več kot aktualni temi tega časa pri nas - online predsedniški kampanji, kjer bo Vuk Čosić predstavil zasnovo online dela predsedniške kampanje za enega izmed kandidatov, s poudarkom na danes aktualnih 'social online...

3 komentarji

Kiberpipa ponovno z vami!

Kiberpipa -

Nekateri ste Kiberpipo od 17. septembra naprej že obiskali, z oktobrom pa se odpira tudi programska sezona, zato vas vabimo na klepet, druženje in pijačo v ponedeljek, 1. oktobra 2007 ob 20. uri v Cafe Metropol nad Kiberpipo na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Nova programska sezona bo ponovno prinesla pester nabor dogodkov in projektov, zato nam bo v veliko veselje, če boste vstopili v novo sezono skupaj z nami!

Istočasno bomo otvorili tudi revolucionarni projekt Daniela Turinga, ki ga gostimo v Kiberpipi v času od 1. do 5. oktobra. Gre za interaktivno inštalacijo z na dotik občutljivo površino, na katero je mogoče aplicirati različne vsebine za raznovrstne namene. Več o tem si preberite tukaj. Na http://danielturing.com/...

4 komentarji

Nov teden, novi izzivi... v Kiberpipi

Kiberpipa - Kot smo že pisali, se lahko v ponedeljek ob 19h v Kiberpipi in torek ob 13h na IJS udeležite predavanj prof. dr. Johna Zabolitzkyja o superračunalnikih.

V torek bomo na Pipinem odprtem terminu spoznali odprtokodni CMS sistem Plone in delo z njim, v sredo pa bomo na Spletnih uricah pobliže spoznali ToboAds oglaševanje, prvo slovensko oglaševalsko mrežo, v kateri se oglasi samodejno prilagajajo vsebini.

Četrtkov V.I.P. bo gostil Borisa Kozlevčarja, predsednika uprave v družbi INform, pretok znanja d.o.o. Predavanje "Kako ukrotiti podjetniški dvom" (prijave obvezne) bo govorilo o iskanju poslovnih angelov, največjih pravnih napakah na začetku podjetništva, tekmovanjih za podjetniške ideje in načrte ter o konkretnih poslovnih modelih plačljivih spletnih storitev.

Vsi, ki se še niste prijavili na delavnico OpenOffice.org Calc, pa lahko to še vedno storite, saj je nekaj mest je še prostih.

5 komentarjev

Teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihajajoči teden v Kiberpipi spet pripravljamo polno bero osvežujočih doživetij!

V torek 12. decembra bo gost POTa Jure Pečar, administrator enega največjih poštnih strežnikov v državi - email.si:
Spam poznamo kot nadlogo, ki neusmiljeno napada naš poštni predal in ga ne pusti na miru. Jure Pečar pa nam bo razložil kako se z njim spopadati v večjem merilu in kaj storiti, ko smo vir in ne samo ponor nezaželjene pošte.
Kaj je v obnašanju "spamerjev" drugačnega, da jih lahko enostavno ločimo od ostalih uporabnikov?


V sredo sledi predavanje "Grafično oblikovanje v času digitalne reprodukcije ali zakaj se spletne strani ne oblikuje na A4?", ki se bo odvijalo v Spletnih uricah:
Da spletne strani niso enake tiskani...

19 komentarjev

POT: Ko je en strežnik premalo

Kiberpipa - Zgodi se, da naša spletna storitev postane bolj popularna, kot smo pričakovali. Naš spletni strežnik se začne dušiti pod navalom zahtevkov, uporabniki pa jamrajo in zahtevajo več, bolje in hitreje. Kaj storiti v takem primeru? Na predavanju si bomo ogledali, kje in kako iskati ozka grla v standardni LAMP (linux-apache-mysql-php/perl/python) konfiguraciji, kje lahko uberemo kako bljižnico in kako iztisnemo zadnje milisekunde procesorskega časa iz našega obstoječega strežnika.

Predavanje bo potekalo v torek v Kiberpipi. Tokrat izjemoma ob 20.00, predava Jure Pečar.

9 komentarjev