»

Na ISSu pekli piškote

BBC - Na Mednarodni vesoljski postaji so v decembru pekli čokoladne piškote, kar je sploh prvi primer peke hrane v breztežnosti. Sodeč po rezultatih poskusa bo priprava takšnega obeda na dolgih vesoljskih ekspedicijah trajala bistveno dlje kot na Zemlji.

Mikrogravitacija ima vpliv na mnoge procese, ki zaradi tega v njej tečejo drugače kot na Zemlji. Na primer na rast kristalov, delovanje celic in - peko. Medtem ko na tleh konvekcija zraka v pečici bistveno pomaga pri prevajanju toplote v hrano, pa v vesolju klasične konvekcije ni. Valjasta vesoljska pečica firme Zero G Kitchen zato hrano okoli in okoli obdaja z grelnimi elementi, podobno kot v toasterju. Naprava je lanskega novembra poletela na ISS s financiranjem hotelske verige DoubleTree in v izvedbi družbe NanoRacks, kar je sicer primer novejše komercializacije vesoljske postaje, pri kateri lahko zasebniki najamejo čas astronavtov.

V DoubleTreeju so pripravili tudi maso za peko, svoje čokoladne piškote, ki so bili tudi med...

19 komentarjev

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto

The Internets - Organizacija Združenih narodov narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je na današnji mednarodni konferenci v Rimu predstavila 200-stransko poročilo o jedljivih žuželkah ("edible insects"). Identificirali so več skupin žuželk (nekatere vrste hroščev, mravelj, čričkov, kobilic), stonog ter pajkovcev (pajkov, škorpijonov), ki naj bi bilo zelo primerni za hrano ljudi.

Kot ugotavljajo, so omenjene žuželke bogat vir beljakovin, maščob, vlaknin, rudnin in mineralov (fosfor, železo, magnezij, mangan, baker, cink) ter tudi nekaterih vitaminov. Obenem so "izjemno energijsko učinkovite" pri pretvorbi krmil v užitno meso, saj porabijo le 2 kilograma krmila za kilogram mesa, v primerjavi z 8 kilogrami krmil in ogromno vode, kot jih rabi domače govedo. Hraniti jih je...

308 komentarjev

EDF obsojen zaradi vdora v Greenpeaceove računalnike

Guardian - Francosko sodišče v Nanterru je razsodilo, da mora francosko državno podjetje EDF (Électricité de France S.A.) plačati 1,5 milijona evrov globe zaradi napada na Greenpeaceove strežnike, ki ga je sodišče spoznalo za primer industrijskega vohunjenja. Dodatno mora Greenpeacueu izplačati pol milijona evrov odškodnine za povzročeno škodo. Poleg tega bodo odgovarjali tudi vodstveni delavci. Vodja EDF-jeve enote za varnost proizvodnje jedrske energije Pascal Durieux je dobil dve leti pogojne kazni (in potencialno tri leta zaporne kazni, če se bo v tem času ponovno prekršil) ter globo v višini 10.000 evrov, medtem ko je njegov namestnik Pierre-Paul François prejel poltretje leto pogojne kazni....

50 komentarjev

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Ars Technica - Do sedaj je veljalo, da so bili predstavniki rodu Homo (človek) edina bitja, ki so uporabljala (koščena) orodja pri prehranjevanju s sesalskim mesom. Najstarejša odkrita predelana kost je bila najdena v regiji Gona v Etiopiji in je bila stara poltretji milijon let. V tistem času so živeli najzgodnejši predstavniki rodu Homo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili približno milijon let starejše orodje iz kosti, ki te trditve ovrača.

V Dikiki v Etiopiji so našli 3,4 milijona let fosilizirano kost povsem zraven okostja avstralopiteka (Australopithecus aferensis). To pomeni, da so tudi človečnjaki (rod Hominida) znali uporabljati primitivna orodja. Paleontologi in antropologi so navdušeni. Craig Stanford z Univerze v Južni...

0 komentarjev

Zaradi napake osemkrat bolj obsevani

CT-posnetek glave

Los Angeles Times - V losangeleškem Cedars-Sinai Medical Centru so po poldrugem letu odkrili, da so bolniki, ki so jih slikali s pomočjo računalniške tomografije (CT), prejeli osemkrat več ionizirajočega sevanja, kot bi ga smeli in morali. Pri slikanju s CT gre v bistvu za zlaganje kopice dvodimenzionalnih rentgenskih slik, posnetih pod različnimi koti, v tridimenzionalno predstavitev osebe. Februarja 2008 so v omenjeni bolnišnici začeli uporabljati nov protokol za posebno vrsto pregleda, ki je namenjena diagnosticiranju kapi, s katero naj bi pridobili več podatkov o motnjah prekrvavitve možganov.

Pri...

13 komentarjev

Nuklearka v žepu

Popular Science - Ideje o jedrskem reaktorju v vsaki hiši so se morda zdele futuristične, a niti približno ne tako futuristične, kot ideja o jedrski bateriji. Prav to je uspelo izdelati raziskovalcem na Univerzi v Misuriju. Pod vodstvom Jaea Kwona iz Oddelka za Električno in Računalniško snovanje so izdelali prototip, ki je velik in debel približno toliko, kot kovanec za en cent ameriškega dolarja. Po besedah glavnega raziskovalca bi z uporabo pravih materialov in razvojem lahko izdelali tudi baterijo, ki bi imela debelino manjšo od človeškega lasu, njihov namen pa bi bil napajati biološke in kemične senzorje oz. mikro/nanoelektromehanične sisteme (M/NEMS). Elektriko baterija proizvaja z jedrskim razpadom radioaktivnih elementov, ki...

45 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Jedrski reaktor za 'domačo' uporabo

Next Energy News - Toshiba je po nekaj letih razvoja končno uspela proizvesti zelo zanesljiv mini jedrski reaktor, ki ga nameravajo komercialno tržiti.

Zaenkrat je sicer znanega bolj malo, saj se bo prodaja začela prihodnje leto na Japonskem (leta 2009 predvidoma tudi v Evropi in ZDA), nekakšne osnovne specifikacije pa so 200kW moči, cca 6mx2m tlorisa in 40 let avtonomnega delovanja. Vse to za le 5 centov (dolarskih, torej cca 0,033EUR) na kWh, kar je občutno ceneje od trenutnih cen energije.

Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas...

169 komentarjev

20. obletnica černobilske katastrofe

vir: BBC
BBC - Danes mineva 20 let od katastrofe v černobilski jedrski elektrarni, največje tovrstne nesreče v zgodovini civilne uporabe jedrske energije. Nesreča, ki jo je povzročila človeška napaka, še danes močno odmeva tako v Ukrajini kot drugod po svetu, za seboj pa je pustila še veliko nerešenih vprašanj in težav. Okolica v krogu 30 km okoli tovarne je še danes zapuščena in pod strogim nadzorom, ravno tako mesto, kjer so prebivali zaposleni v tovarni. Za nesrečo je ostalo tudi pokopališče vozil in strojev, s katerimi so odstranjevali posledice nesreče.

Seveda pa posledice nesreče še zdaleč niso sanirane - trenutno največjo težavo predstavlja zadrževalni sarkofag,...

206 komentarjev

Prihodnost hlajenja procesorjev

Overclockers.com - Z manjšanjem velikosti jeder in višanjem frekvenc ter porabe toka procesorji oddajajo vse več toplote. Kaj kmalu se nam obetajo primerki, ki bodo izžarevali kar 200 W/cm2, kar jih postavi že skoraj ob bok jedrskim reaktorjem. Za nas je pomembnejše dejstvo, da takšna koncentracija toplote predstavlja nepremagljivo oviro za današnje bakrene hladilnike in celo heat-pipe.

Več kot očitno je čas za nove pristope k hlajenju. Inženirji pri HP tako razvijajo hladilni sistem, ki bo uporabljal inkjet glave v povezavi s temperaturnimi senzorji, s katerim bodo brizgali hladilno tekočino neposredno na dele procesorja, ki se v danem trenutku najbolj grejejo. Klik!

A to so le začasne rešitve, pravi odgovor leži v zmanjšanju rabe energije in posledično oddane toplote. Intel predvideva, da bo 100 W omejitev za namizne procesorje in v tem duhu išče nove materiale in tehnologije delovanja procesorjev samih (naprimer hyperthreading), ki bodo omogočili tudi nadaljne pokoravanje Moorovemu zakonu.

10 komentarjev

Računalnik v steni

vir: HardOCP
HardOCP - Jao, računalnike smo že videli v kartonskih škatlah, potovalnih kovčkih, lesenih ohišjih, lego kockah, pribite na križ in tako naprej, toda to je menda prvič, da je nekdo računalnik vgradil v steno svoje sobe. Na žalost je zadeva spisana v enem izmed skandinavskih jezikov, toda slikice so dovolj univerzalne. Me prav zanima kako je z nadgradnjo in prezračevanjem .

11 komentarjev