»

Intel: Celeron bo preživel

Computerworld - Predvčerajšnjim smo povzeli tuje vire, ki so po spletu poročali, da se znamka Celeron ukinja. Intel se je na navedbe, ki jih je prvi objavil tajvanski časnik DigiTimes, odzval z glasnim zanikanjem. Barry Sum, Intelov predstavnik za stike z javnostmi iz Hongkonga, je dejal, "da govorice o ukinitvi znamke Celeron prihodnje leto ne držijo, saj bodo tudi v prihodnosti Celeroni pomembna nizkocenovna rešitev na procesorskem področju." To pomeni, da bomo v prihodnosti še vedno imeli tele znamke: Xeon in Itanium za strežniške procesorje, Atom za procesorje za majhne in cenene prenosnike, Celeron za manj zmogljive procesorje in Pentium za običajne procesorje za računalnike.

25 komentarjev

Dvojedrni Sempron

DigiTimes - Po tem, ko je Intel pred časom predstavil dvojedrne procesorje Celeron se je za podoben korak odločil tudi AMD. Na kitajskem trgu so namreč predstavili dvojedrnega Semprona 2100+. V 65-nanometrski tehnologiji izdelan procesor ima frekvenco 1,8 GHz vsako imed jeder pa premore 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. V navezi s poceni matičnimi ploščami z AMD-jevimi veznimi nabori z integrirano grafiko RS780 oziroma 690G naj bi bil omenjen dvojedrni Sempron pravi prodajni hit na Kitajskem, saj je za sam procesor potrebno odšteti vsega 55 ameriških dolarjev. Zaradi tega so že se pojavile govorice o pocenitvi Intelovega dvojedrnega Celerona.

Več o tem na DIgiTimes.

9 komentarjev

Dvojedrni Celeroni?

X-Bit Labs - Kot vse kaže se bodo dvojedrni procesorji pojavili tudi v najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Intel naj bi namreč v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrnega Celerona z oznako E1200. Njegova frekvenca bo znašala 1,6 GHz, obe jedri pa bosta imeli na razpolago skupen drugonivojski predpomnilnik v velikosti 512 kB. Kasneje namerava Intel kupcem ponuditi še več različic dvojedrnih Celeronov, kar ob upoštevanju njihove dosedanje cene, ki se giblje med 35 in 50 ameriškimi dolarji, pomeni, da si bomo kupci lahko dvojedrnike privoščili za precej majhne denarce. Vsekakor bo Intelova poteza vplivala tudi na konkurenčno podjetje AMD, ki bo prisiljeno v drastično znižanje cen svojih Sempronov in Athlonov LE oziroma predstavitev primernih dvojedrnikov.

Izvorna novica.

26 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Nvidia: G84 in G86 februarja

DigiTimes - Kot je znano, je nVidia pred kratkim predstavila grafični kartici najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, temelječi na grafičnem jedru G80. Kot poroča DigiTimes, naj bi grafične kartice GeForce osme generacije za srednji in nižji zmogljivostni razred luč sveta zagledale v prvem četrtletju prihodnjega leta. Temeljile naj bi na grafičnih jedrih G84 in G86, katerih specifikacije za zdaj še niso znane.

Več na DigiTimes.

27 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

Po Kentsfieldu Yorkfield

Slo-Tech - Intel, ki bo novembra predstavil štirijedrne procesorje s kodnim imenom Kentsfield, naj bi v tretjem četrtletju 2007 predstavil naslednika teh procesorjev, s kodnim imenom Yorkfield, poroča DigiTimes. V nasprotju s svojim predhodnikom naj bi Yorkfield imel skupen drugonivojski predpomnilnik, ki si ga bosta delila oba para jeder, poleg tega pa bo izdelan v 45 nanometrski tehnologiji. Nove procesorje bo podpiral prihajajoči vezni nabor Bearlake , ki bo podpiral 1333 MHz FSB in PCI Express 2.0.

Več na DigiTimes.

15 komentarjev

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta

Hartware.net - O tem, da bo AMD spremenil podnožja za svoje, v tem trenutku izredno priljubljene procesorje, smo že poročali ( prvič in drugič). Sedaj pa na nemški strani Hartware nudijo verjetno zelo točne informacije o prihajajočih produktih.

Po napovedih bodo prvi procesorji na voljo že aprila letos in naj bi do konca druge četrtine tega leta že dosegli 25% vseh proizvedenih primerkov.

Kot vemo, je AMD pričel v družini K8 vgrajevati pomnilniški krmilnik v sam procesor, kar tehnološko pomeni predvsem manj zakasnitev pri pretoku podatkov (po nekaterih špekulacijah naj bi po isti poti šel nekoč tudi Intel). Slaba stran vgrajenega krmilnika pa je, da smo vezani na povsem določen tip pomnilnika. V aktualni družini K8 (Athlon 64, FX,...

50 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev

AMD Sempron 3100+ se odlično navija!!!

X-Bit Labs - Natanko dva meseca in pol po prvih opisih Sempronov, smo le dočakali tudi članek o navijanju najhitrejšega in seveda najzanimivejšega med njimi, modela 3100+. Če na hitro ponovimo gre za 1,8 GHz, Socket 754 Newcastle s polovico od 512 kB L2 predpomnilnika izklopljenega, kar mu omogča stabilno delovanje že pri samo 1,4 V napetosti.

Na X-Bit Labs se zavedajo, da gre za najcenejšega predstavnika K8 arhitekture, zato so ga pretestirali na dveh matičnih ploščah. Prva je bila cenejša na VIA K8T800 veznem čipovju temelječa ABIT KV8-MAX3, druga pa nekoliko dražja na nForce 3 250 veznem čipovju temelječa EPoX EP-8KDA3+. Zaradi omejitve viinega K8T800 čipovja (nima PCI/AGP zaklopa) se je Sempronu 3100+ na ABIT-ki zataknilo že pri 9x230 MHz, tako da je bila končna stabilna frekvenca, res da pri privzeti napetosti, 9x229 MHz oz. 2,06 GHz. Pri tem moram omeniti, da je bil pri navijanju uporabljen navaden (P)ATA trdi disk, saj SATA diski pri poviševanju HTT frekvence na tem čipovju odpovedo...

12 komentarjev

Nintendovi internetni načrti

The inquirer - Konzole so se iz preprostih drkalic razvile v kompleksne igričarske sisteme. Vendar tudi to ni bilo dovolj; človek se tudi na konzoli naveliča neprestanega soliranja ali igranja v dvoje s prijateljem, katerega taktike pozna do potankosti. Tisto pravo je še vedno internet (LAN partyji pri konzolah odpadejo). S povezovanjem konzol v internet se je ukvarjala že Sega s svojim Dreamcastom, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri Nintendu, kjer bodo za svoje Gamecube v začetku leta 2002 ponudili posebne modeme. Prvi Gamecubov modem bo navaden 56 kilobiten modem, ki mu bo kasneje sledila še DSL izvedenka.

3 komentarji

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev