»

Močno izboljšana učinkovitost sodobnih motorjev

Slashdot - Avtomobilistične trgovine pogosto ponujajo razne naprave in pripomočke, s pomočjo katerih naj bi vaši stroški za gorivo magično postali občutno nižji. Takšne napovedi so seveda pogosto preveč senzacionalistične, so pa zato toliko bolj vzpodbudne novice o resničnem napredku na področju učinkovitosti motorjev.



Akademikom iz univerze Temple je namreč uspelo izboljšati učinkovitost motorjev tudi do dvajset odstotkov tako, da so električno naelektrili del cevi pred vbrizgalnikom goriva, kar ustvari električno polje, ki zmanjša viskoznost goriva, s tem pa v motor pridejo manjše kapljice, kar privede do čistejšega vžiga goriva in močno izboljšane učinkovitosti motorja.



Po šestih mesecih testiranj z Merzedes-Benz-ovim avtom z dizelskim motorjem so pri vožnji na avtocesti ugotovili za celih dvajset odstotkov izboljšano učinkovitost, pri mestni vožnji je učinkovitost izboljšana za dvanajst do petnajst odstotkov, pri tovornih vozilih pa se napoveduje med šest in dvanajst odstotno...

55 komentarjev

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.



Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Izrael razvija robota v velikosti sršena

Minority Report - pajki pregledujejo Andertona

Slo-Tech - Pri igri Half-life 2 smo lahko občudovali leteče robote, ki so nam hoteli prerezati vrat (nasilno, kajne?!). Takšna čudesa seveda niso več znanstvena fantastika. Oddelki britanskih specialcev v Afganistanu uporabljajo 6 palcev dolgo letalo, ljubkovalno poimenovano WASP, ki je skoraj neslišno, tako da se lahko neopaženo približa tarči. Zadnja poročila navajajo, da so v teku raziskave nove različice, ki bo lahko nosila eksploziv C-4. To različico bodo uporabljali za napade na ostrostrelce.



Izrael gre še dlje. S pomočjo nanotehnologije razvijajo robota, ki ne bo večji kot sršen, tarčo pa bo zmožen zasledovati, fotografirati in ubiti. Da mora Izraelska vojska razviti drugačne vrste orožje, se je pokazalo v nedavnem napadu na Libanon, saj nima smisla...

51 komentarjev

Robotski stražar z orožjem

Slashdot - NewLaunches poroča, da je Samsung v sodelovanju s korejsko univerzo razvil robota, ki bo stražil demilitarizirano cono med Severno in Južno Korejo.

Robot je opremljen z dnevno in infrardečo kamero za noč in dan. Obe kameri sta sposobni približevati pogled. Sposoben je razlikovati med ljudmi in drevesi, hkrati pa nosi tudi 5,5 mm strojnico. Opremljen je še z zvočnikom, ki morebitne tarče opozori, naj se predajo ali pa dobijo popoln zadetek v glavo. Roboti se bodo začeli prodajati nekje leta 2007 za približno 200.000 dolarjev.

Že vem, kako se bom v naslednjem letu akviziterjev znebil!

129 komentarjev

Razvoj vojaških robotov z umetno inteligenco

Wired News - V razvojnih laboratorijih letalskih sil ZDA se trenutno ukvarjajo z razvojem robotov, namenjenih boju v skupinah. Projekt temelji na delu Stephena Thalerja, ki se že 10 let ukvarja z zanimivimi programskimi projekti. Njegov izdelek, poimenovan Creativity Brainchild, je s pomočjo evolucijskih algoritmov v preteklosti iz podanih idej in podatkov že izpeljal nove (med drugim je uspešno napisal glasbo, ustvaril recept za brezalkoholno pijačo ter osnoval material, ki naj bi bil podobne trdote kot diamant), po novem pa se Stephen s podobnim principom loteva tudi izdelave umetne inteligence za bojne robote.

Mehanični vojaki bodo zmožni samostojnega učenja, kar naj bi bila njihova glavna prednost, do sedaj so v računalniški simulaciji že dosegli obetavne rezultate -- med drugim so pametno žrtvovali enega izmed članov ekipe, da je zamotil stražarja, medtem ko so drugi dosegli željen cilj. Do uporabne in varne implementacije bo vsekakor preteklo še nekaj časa, po besedah ustvarjalcev pa je...

43 komentarjev

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

ORF - Tehnologija magnetnega vlaka Transrapid, ki povzroča minimalen hrup in dosega hitrosti čez 300 km/h, se sicer v Nemčiji, deželi kjer Transrapid nastaja, ne prijemlje. Razlogi za to so velika konkurenca s strani vlakov ICE. Do sedaj je edina komercialna proga med letališčem Shanghai in izstopno postajo, v 30 km oddaljenem postajališču. Omenjeno progo vlak prevozi v pičlih osmih minutah in doseže hitrost 430 km/h. Podjetje, ki s progo upravlja, se sicer pritožuje, da prodaja kart ni zadostna, zato načrtujejo podaljšanje proge do metropolne province Hangzhou, za 160 km.

To ni edina možnost za razvoj Transrapida. Povezovanje s sistemom magnetne železnice načrtuje Katar, obstajajo pa tudi načrti za povezovanje celotnega arabskega polotoka. To območje praktično ne premore železniške infrastrukture, je pa opaziti zanimanje zanjo. Potovanje je mogoče zgolj z avtomobilom ali letalom. Prvotni obseg projekta vsebuje vzpostavitev povezave Katarja in Bahraina prek mostu. Kažejo pa se že...

27 komentarjev

THX odslej tudi v avtomobilih

Overclockers Australia - THX je Lucasov standard za ozvočenje, ki ga največkrat srečamo v kino dvoranah, zadnje čase pa ga vgrajujejo celo v nekatere zvočniške sisteme za računalnike, ki so namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom. Vendar pa se časi spreminjajo in THX se bo čez čas pojavil tudi v avtomobilih. Točneje v avtomobilih ameriškega proizvajalca Lincoln (to so tiste velike škatlaste gare, s katerim se v akcijskih filmih preganjajo mafijci in agenti FBI ). Lincoln hoče s takimi sistemi privabiti kupce, ki dajo nekaj tudi na ozvočenje v avtomobilu (čeprav ne vem, zakaj bi morali vlagati v avto silne denarje, če lahko glasbo udobneje poslušamo v dnevni sobi na naslanjaču ). Obširnejše poročilo najdete tukaj.

1 komentar

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev

Ripley

LinuxDevices - Nekateri ljudje nas kar naprej presenečajo s svojimi idejami. Ena izmed bolj norih idej je tudi prenosni računalnik. Pač nič posebnega, po možnosti kak nezanimiv laptop ali žepni računalnik pravite. No v bistvu pojem "prenosni računalnik" pri Ripleyu velja delno, saj ni niti malo podoben laptopom. Ripleya lahko dobesedno nosimo s seboj - zapnemo si ga okoli pasu, si nataknemo računalniška očala in to je to. Celoten projekt se je začel leta 1999 in je bil zasnovan z namenom, da "nas reši odvisnosti od desktop računalnikov in laptopov." Obstoječi (se pravi bolj normalni) računalniki so bili za razvijalce Ripleya nezadovoljivi. Zakaj? Ko delaš z navadnim računalnikom ponavadi sediš na stolu, vso pozornost pa posvečaš tipkovnici in monitorju. Če hočeš početi kaj drugega, moraš zapustiti delovno mesto. To je Ripleyaše najbolj motilo.
Me prav zanima, kaj si bodo ljudje še izmislili. Če bo šlo tako naprej, bomo čez nekaj deset let imeli računalnike vgrajene že kar vase in bomo bolj...

3 komentarji