»

Na Linux gre tudi Vietnam

Slashdot - Ministrstvo za informacije in komunikacije v Vietnamu je izdalo dekret, da bodo odslej vse državne službe uporabljale izključno Linux na svojih računalnikih. Presečni datum so postavili na 30. junij 2009, ko bo moralo 100 odstotkov strežnikov v IT-oddelkih vladnih agencij uporabljati odprtokodno programsko opremo. Prav tako bo moralo 100 odstotkov IT-osebja poznati osnovno uporabo teh izdelkov, polovica pa jih bo morala obvladati. V načrtih do konca letošnjega leta so še nekoliko smelejši, saj nameravajo 70 odstotkov vseh državnih računalnikov opremiti z odprto kodo. Do konca prihodnjega leta se bo moralo tudi vso osebje usposobiti za delo z odprtokodnimi programi.

299 komentarjev

Nemške ambasade gredo na Linux

Slashdot - Pregovorno varčni in pedantni Nemci so izračunali, da je odprtokodno programje cenejše od lastniškega. Medtem ko ostala ministrstva porabijo do 3000 evrov na namizje, je zunanje ministrstvo znesek uspelo oklestiti za trikrat in je tako najvarčnejše, a hočejo še dlje. Doslej so na GNU/Linux prestavili štiri tisoč računalnikov (približno polovica od 230 veleposlaništev in konzulatov), do naslednjega poletja pa nameravajo presedlati na vseh enajst tisoč sistemih, ki jih imajo v uporabi po svetu.

Začetek vpeljave Linuxa sega v leto 2001, ko so se odločili z odprto kodo opremiti vse ključne informacijske sisteme, ki zagotavljajo internetno povezavo in elektronsko pošto. Z uspešnim zaključkom projekta so leta 2004 sprejeli odločitev, Linux razširiti tudi na vsa namizja vseh zaposlenih. Glavna težava, priznavajo, ni bila tehnični, ampak človeški faktor, saj informatiki novega sistema niso poznali. Varčevanje je varčevanje in Nemci so jih odpeljali na tečaj uporabe Linux strežnikov in...

74 komentarjev

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Shuttle predstavil Linux PC za $199

Shuttle PC v modri barvi

Slashdot - Shuttle je predstavil KPC Linux PC za borih $199, kar zadnje čase postaja trend - open source PC-ji. Računalnik poganja Intel Celeron, ki ga podpira Intel 945GC chipset in 512 MB delovnega spomina, medtem ko bo za shranjevanje podatkov poskrbel 60 ali 80 GB trdi disk. Dobavljiv bo v rdeči, modri, beli in črni barvi, vsaka pa bo imela drugačno poslikavo.




Pravtako so napovedali barebone sisteme z možnostjo nadgradnje na Core2Duo in 1 GB delovnega spomin, za skromnih $99. Vse to lahko pričakujemo v proti koncu prvega četrtletja.

S takšnimi ponudbami se bo Linux kmalu začel vse pogosteje pojavljat tudi med navadnimi uporabniki...

Slashdot.org in News.com

67 komentarjev

Dell izdal prilagojeno različico Ubuntu Linuxa

Ars Technica - Da dekleta in fantje pri Dellu z Linuxom mislijo resno, so dokazali včeraj, natanko na šesto obletnico terorističnih napadov na WTC 11. septembra 2001.

Dell je namreč "udaril" s posebej prilagojeno različico Ubuntu Linuxa za računalnika Inspiron 1420 in 530. CD vsebuje vse potrebne gonilnike in popravke za omenjena dva prenosnika (in jih tudi samodejno namesti) ter je na voljo za prenos preko interneta.



Kakšen pretres v IT industriji pa bo imel zadnji Dellov "napad", pa bomo še videli...

7 komentarjev

V Indiji brezplačen internet do 2009

Slashdot - Indijska vlada se je odločila, da izpelje projekt, v okviru katerega bodo do leta 2009 državljanom omogočili neomejeno brezplačno uporabo širokopasovnega interneta (2 Mbps), ponudnika bosta dve državni podjetji. Obenem nameravajo popularizirati tudi VoIP storitve, tako da bodo osnovne telekomunikacije za Indijce čez dve leti popolnoma brezplačne. Kot pravijo na Slashdotu, vse skupaj morda zveni zelo obetavno za uporabnike, a bi znalo uničiti komercialno ponudbo in s tem zaustaviti razvoj.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Francoski oui za Linux

Slashdot - Francoski parlament se je odločil, da bodo izvedli popolno migracijo na Linux v obeh domovih. Trenutno sicer že mnoga ministrstva svoje strežnike zaupajo odprti kodi, sedaj pa bodo to storili še z delovnimi postajami. Vso njihovo osebje bo imelo tako na svojih računalnikih nameščen Linux in OpenOffice, saj Francozi verjamejo, da bodo s tem znižali stroške. Katero distribucijo bodo uporabljali, se še niso odločili. Slashdot.

182 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

ThinkPad-i od sedaj naprej tudi z Linuxom

vir: E-week
E-week - Pri Lenovo, sedanjem lastniku nekdanjih IBM-ovih prenosnikov ThinkPad (in ostalih namiznih računalnikov), so se odločili, da ponudijo svoje prenosnike tudi s prednameščenim SUSE Linux Enterprise Desktop 10. Do sedaj so kupci ThinkPad-ov to morali početi na lastno pest, oziroma so se za večje kupce potrudili tudi sami.



Začetek ponudbe predstavlja model T60, s 14 ali 15 palčnim zaslonom, Intel Core Duo procesorjem in ATi-jevim grafičnim podsistemom. Cena zanj se v ZDA prične pri 1.800 dolarjih.

62 komentarjev

Microsoft opozarja azijske države.

ComputerWorld - Microsoft Corp. je opozoril azijske države, da lahko pričakujejo patentne tožbe ker uporabljajo Linux operacijske sisteme namesto Windows programske opreme - Linux naj bi namreč kršil kar 228 patentov.

Ministrstvo za obrambo iz Singapurja je prešnji mesec namestilo na 20.000 računalnikov odprtokodno programsko opremo namesto Microsoftove. Ostale azijske države prav tako vedno več uporabljajo odprtokodne rešitve. Kitajska, Japonska in Južna Koreja so se celo sporazumele, da bodo skupaj razvijale aplikacije ki tečejo na Linux-u. Kitajska vlada pa tudi trdi, da vidi v povezavi z Microsoftom oz. njegovo opremo potencialno grožnjo. Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko. Celoten članek lahko preberete tukaj: ComputerWorld

Nekomu se pa hlače tresejo[>:D]

43 komentarjev