»

CES 2011 minil rekordno

Vrvež na CES-u 2011.

Slo-Tech - V nedeljo se je zaključil vsakoletni lasvegaški spektakel Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere računalniška smetana in srečnim obiskovalcem pokaže, kaj bo pisalo nove smernice v prihodnosti. Letošnji štiridnevni CES je bil v vseh pogledih uspešnejši od lanskega.

Na njem se je predstavilo 2700 razstavljavcev. Izmed 140.000 obiskovalcev je bilo 30.000 tujih, torej neameriških, kar je lepa številka. Na njem je sodelovalo 22 izvršni direktorjev velikih IT-podjetij in 80 mednarodnih delegacij. Zvrstilo se je 250 predavanj, kjer je nastopalo več kot 900 govorcev.

Na njem smo videli več kot 80 različnih novih tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, TV-tehnologij prihodnosti in pametnih...

1 komentar

Začenja se CES 2011

Tolikšen vrvež je vladal na lanskem CES-u pred vhodom.

Slo-Tech - Novosti in predstavitve s tiskovnih konferenc in drugih dogodkov že cel teden kapljajo na internet, a zares se bo začelo danes. V Los Angelesu se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere vse, kar karkoli pomeni v svetu računalništva in pokaže, kaj bo letos modno.

Na letošnjem CES-u organizatorji pričakujejo več kot 2700 razstavljavcev iz več kot 50 držav, med katerimi pa ne bo slovenskih. Leta 2008 je bilo na CES-u 140.000 obiskovalcev, predlani 110.000, lani pa okrog 120.000. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos to številko še nekoliko izboljšali.

Vse skupaj se bo začelo ob 18.30 po pacifiškem času, kar je danes, 6. 1. 2011, ob pol treh zjutraj po...

5 komentarjev

Jutri se začenja CES 2010

Slo-Tech - Jutri se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), ki poteka v Las Vegasu v Nevadi takoj po novem letu. Vsako leto od ognjenega krsta v letu 1967, včasih tudi dvakrat letno, v zadnjih letih pa le še januarja, se na enem kupu zbere vsa računalniška smetana in predstavi izdelke, ki naj bi v prihodnosti prestavljali mejnike.

Letos pričakujejo 2500 razstavljavcev in 110.000 obiskovalcev, kar je nekako v okvirih preteklega leta. Letošnje ključne besede so mobile (tu ne gre mimo telefonov, ki so v zadnjem času z evolucijo prišli do strašljivih sposobnosti), social (Facebook in Twitter ne potrebujeta dodatnega komentarja) in device-shifting (klasične ločnice med elektronskimi...

0 komentarjev

Dell predstavil nove sisteme Alienware

Aurora in Aurora ALX

TG Daily - Dell je včeraj predstavil pet novih sistemov, ki bodo namenjeni predvsem zahtevnim uporabnikom in igralcem iger. Gre za štiri namizne računalnike serije Alienware in en prenosnik. Aurora in Aurora ALX imata procesor Intel Core i7, ki je v verziji Extreme Edition navit do 3,6 GHz. Vsebujeta lahko po dve gigabajtni grafični kartici ATI Radeon HD 5870, do 24 GB DDR3-pomnilnika pri 1333 MHz (ali 12 GB pri 1600 MHz) in 2 TB trdega diska. Cene se začnejo pri 1300 dolarjih.

Area-51 in Area-51 ALX sta še nekoliko bolj obdarjena. V njiju bije 3,86 GHz-procesor Intel Core i7, grafična kartica Nvidia GeForce GTX 295, do 12 GB DDR3-pomnilnika pri 1333 ali 1600 MHz. Nudita še šest mest za različne diske v RAID-konfiguracijah, vse...

13 komentarjev

Danes se začenja CES 2009

Slo-Tech - CES je okrajšava za The International Consumer Electronics Show, ki se od leta 1967 zgodi vsako leto. Med leti 1978 in 1994 so ga prirejali celo dvakrat letno, tj. januarja v Las Vegasu in junija v Chicagu. Sčasoma je poletni vrhunec razvodenel, tako da so po nekaj neuspešnih menjavah lokacije poletni del leta 1998 kar ukinili.

Pravzaprav že več kot dober mesec poslušamo o tem CES-u in izdelkih, ki jih bodo proizvajalci predstavili na njem, tako da je že bil skrajni čas, da se prireditev res začne. CES bo trajal do nedelje, 11. januarja, prireditelji pa pričakujejo udeležence iz več kot 140 držav. Davnega leta 1967 so našteli 200 razstavljavcev, medtem ko jih pričakujejo več kot 2700 in več kot 130.000 udeležencev. V preteklosti smo na CES-u videli debi mnogo izdelkov, ki so pozneje krojili svet zabavne elektronike, npr. videorekorder leta 1970, DVD leta 1996, plazemski televizor leta 2001 in Blu-Ray leta 2003, o vseh letošnjih novotarijah pa vas bomo pridno obveščali. Letošnji...

4 komentarji

Alienware z zaobljenim zaslonom

Gizmodo - Alienware je na lasvegaškem Consumer Electronics Showu (CES) predstavil zaobljen monitor z ločljivostvo 2880x900 pikslov. Sodeč po treh jasno vidnih črtah na slikah omenjenega monitorja se predvideva, da je le-ta sestavljen iz štirih med seboj povezanih delov.

Po zagotovilih proizvajalca je reakcijski čas monitorja pod 0,02 milisekundama, kupcem pa bo na voljo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta. O morebitni ceni zaenkrat ni informacij.

Več o tem si preberite na Gizmodu

10 komentarjev

Gateway izdal 30 palčni LCD s šestimi različnimi vmesniki

TG Daily - Podjetje Gateway je z izdajo 30 palčnega LCDja ( XHD3000) poskrbelo, da sta 30-palčnika iz Della in Appla dobila konkurenco. Med specifikacijami velikanov ni velikih razlik - vsi podpirajo največjo ločljivost 2560 x 1600, nudijo kvalitetno sliko v primerljivem razponu kotnih stopinj (Gateway 176°, Dell 178° in Apple 170°) in imajo primerljiva kontrastna razmerja (Gateway 1000:1, Dell 1000:1 in Apple 700:1), le pri deklariranih odzivnih časih Gateway nekoliko prednjači pred tekmecema (Gateway 6, Dell 12 in Apple 16 ms). Prav tako ni nobenega presenečenja tudi pri ceni, saj Gateway za svojega prvega 30-palčneža zahteva 1700 $, kar je nekoliko več kot za svojega zahteva Dell (1500 $) in nekoliko manj kot...

24 komentarjev

LCD televizor ogromne ločljivosti

Daily Tech - Da je CES ( Consumer Electronics Show) oder, na katerem se bohotijo najnovejši izdelki svetovnih proizvajalcev, vam je razkril že Matek v nedeljski novici, da pa je temu res tako, med drugim dokazuje tudi podjetje Westinghouse Digital Electronics, ki je na letošnjem CES-u predstavilo svojo novo serijo LCD TVjev, računalniških monitorjev in digitalnih fotografskih okvirjev, med katerimi pa najbolj izstopa prav poseben LCD TV.T.i. Quad HD model z diagonalo 56 palcev odlikuje naravnost ogromna ločljivost, ki znaša 3840 x 2160 točk (več kot 8 megapikslov), kar so dosegli z združitvijo štirih zaslonov ločljivosti 1920 x 1080. Pri Westinghouseu so poskrbeli še za nizek odzivni čas, ki znaša 8 milisekund, kot zelo...

8 komentarjev

CES se je začel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pred kratkim se je v Las Vegasu začel eden od tradicionalnih večjih sejmov z zabavno elektroniko - Consumer Electronics Show. Večina od nas se ga vsako leto veseli, saj se na njem predstavi obilo proizvajalcev, ki za to priložnost vedno pripravijo katerega od impresivnih novih izdelkov, ki razpirajo čeljusti obiskovalcev s svojimi tehničnimi specifikacijami.

Med drugim se je pojavil Sonyjev media center računalnik, imenovan Vaio TP1. Zadevica je izjemno majhna in všečnega dizajna, tako da bi znala konkurirati Applovemu Macu Mini, opremljena pa je tudi z majhno tipkovnico, ki ima vgrajen touchpad. Specifikacije naj bi zadovoljile večino uporabnikov (razen navdušencev nad igrami), več o izdelku v izvorni...

20 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Dell kupil Alienware?

CNet - Po poročanju nekaterih virov, je eden izmed največjih proizvajalcev računalniških sistemov na svetu, Dell, kupil konkurenčno podjetje Aliernware, znano po proizvodnji high end računalniških sistemov. S tem naj bi se Dell še dodatno utrdil na tem trgu. Uradne potrditve nakupa še ni.

Z nakupom Alienware-a bi imel tako Dell (sicer posredno) v svoji ponudbi tudi sisteme opremljene z AMD-jevimi procesorji, saj le-te ponuja Alienware v svoji seriji Aurora.

Več o tem v izvorni novici na CNet.com.

14 komentarjev

Matrox Extio F1400

vir: Matrox
Matrox - V senci ATI-ja in nVidie, ki bijeta ogorčen boj za prestol na področju grafičnih kartic, je Matrox predstavil svojo najnovejšo grafično rešitev, Extio F1400, prvi t.i. Remote Graphics Unit (RGU). Gre za zunanjo enoto, ki poleg funkcije grafične kartice omogoča tudi priklop periferije. Z računalnikom je enota povezana z optičnim kablom (dolžine do 250 metrov) in PCI (ali PCIe 1x) kartico.



Matrox Extio F1400 ima Matroxov grafični čip, 128 MB pomnilnika, štiri DVI izhode, šest USB priključkov (štiri na sprednji, dva na zadnji strani)...

20 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev

"Računalniški vid"

Slashdot - Poleg razvijanja raznih ultrahitrih procesorjev se računalniška industrija ukvarja tudi s pripravami, ki bodo človeku v prihodnosti lahko močno koristile, saj bodo olajšale marsikatero opravilo. Med bolj zanimive projekte spada projekt, ki razvija napravo Nomad, kakor imenuje izdelek podjetje Microvision. Ko si boste ogledali sliko, boste najbrž pomislili, da gre spet za enega izmed neštetih računalnikov, ki za prikazovanje uporabljajo tehnologijo zaslonov LCD. No, če si boste stvar ogledali od blizu in si prebrali dokaj dolg, a poučen tekst, boste izvedeli, da je Nomad čisto posebna naprava. Posebnost tega pripomočka je, da je računalnik v malem, namesto tehnologije LCD pa s posebnim laserjem riše sliko na očesno mrežnico. Po zagotovilih...

0 komentarjev