»

Štirijedrni Opteroni pred Xeoni vodijo v FP, a ne tudi v INT zmogljivosti

X-Bit Labs - Neodvisna organizacija SPEC, ki nudi objektivne in nepristranske benchmark rezultate, je v ring poslala dva štirijedrna Opterona (1,9 in 2,0 GHz) in serijo petih štirijedrnih Xeonov (od 1,86 do 3,0 GHz). Testni program, ki od procesorja zahteva operiranje s celimi števili ( SPECint), je pokazal bolj ali manj izenačen boj med procesorjema, medtem ko so v programu, ki procesorju nalaga operacije s plavajočo vejico ( SPECfp), Opteroni prekosili Xeone tudi za 26 %.



Izvorna novica in rezultati na spletni strani organizacije SPEC.

13 komentarjev

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev