»

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

AMD napovedal trojedrnike

AMD - Medtem ko so dvojedrniki že precej razširjeni, je delež štirijedrnikov precej nizek. AMD, ki je nedavno predstavil svoje prve štirijedrne Opterone je tako na svoj roadmap poleg dvo- in štirijedrnih prihajajočih Phenom procesorjev dodal tudi trojedrne Phenome, ki naj bi bili kupcem na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za omenjen korak se je AMD odločil predvsem zaradi širitve ponudbe procesorjev, kar kupcem omogoča smotrnejšo izbiro procesorjev. Trojedrnik bo v osnovi enak štirijedrniku, vendar naj bi imel eno izmed jeder izklopljeno. Vsako izmed treh jeder bo imelo po 128 kB prvonivojskega in 512 kB drugonivojskega ter 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Frekvence trojedrnih procesorjev zaenkrat niso znane, njihova cena pa bo po besedah AMD-ja nekje vmes med ceno dvojedrnikov in štirijedrnikov. Microsoft je nad napovedanimi trojedrniki izrazil navdušenje in bo skupaj z AMD-jem poskušal izkoristiti prednosti trojedrnika pri svojih izdelkih.

Več o tem si preberite...

45 komentarjev

Barcelona zagledala luč sveta

Opteron 2350

vir: AnandTech
AMD - Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji....

35 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD z optimizacijami za Linux?

Hartware.net - Hartware poroča, da je AMD objavil, da bo v Dresdnu ustanovil nov razvojni center, ki se bo imenoval OSRC ali Operating System Research Center. Njegova naloga bo optimizacija prihodnjih generacij procesorjev za zahteve modernih sistemov. Zanimivo je, da bo njegov vodja Chris Schläger, ki je bil še do pred kratkim razvojni šef pri Suse Linuxu. Kaj vse to točno pomeni, še ni znano, a po AMD-jevih navedbah bodo tam "razvijali nove referenčne implementacije, temelječe na Linuxu, ki bodo potem na razpolago skupnosti Open Source in izdelovalcem operacijskih sistemov". Prav tako bo OSRC pomagal pri raziskavah na področjih večjedrnosti, procesorske varnosti in porabe električne energije.

15 komentarjev

Turion 64 na poti

The inquirer - AMD je danes uradno predstavil novo linijo mobilnih procesorjev, poimenovano Turion 64. Procesorji so namenjeni neposrednemu boju z Intel Centrino proizvodi, torej jih bomo srečevali v prenosnih računalnikih. Zaenkrat še ni na voljo kaj dosti tehničnih podrobnosti, ve pa se, da bodo procesorji zaenkrat na voljo pri hitrostih 1.6, 1.8 in 2.0 GHz ter da bodo imeli na voljo 1 Mb L2 predpomnilnika. Edina izjema je najšibkejši model, ki bo uporabljal 512 KB predpomnilnika. Poleg novih procesorjev je AMD predstavil tudi novo poimenovanje le teh, s katerim verjetno kaj drugega kot še večje zmede na področju označevanja procesorjev ne bo dosegel. Čipi bi se naj imenovali ML-37, ML-34, ML-32, ML-30, MT-34, MT-32 in MT-30, zaenkrat pa ni na voljo natančnejše razlage, kateri čip se skriva pod katero oznako. Za več podrobnosti odsurfajte sem.

31 komentarjev