»

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev

Najdi.si zemljevid

Slo-Tech - Na portalu Najdi.si so po uvedbi iskanja po video ter zvočnih datotekah lansirali novo storitev Najdi.si Zemljevid. Aplikacija omogoča iskanje po krajih, ulicah ter podjetjih. Zemljevid je trenutno v preiskusnem stadiju vendar že sedaj podpira 5.895 krajev, 15.195 ulic, 501.378 naslovov in 173.479 podjetij. Prikaže pa tudi nekaj (2.330) interesnih točk.

Storitev bo v prihodnosti prinesla iskanje po različnih zemljepisnih pojmih, interesnih točkah, računanje razdalj in poti med kraji ipd.

42 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

Kreditni digitalec!

vir: ZDNet
ZDNet - No ja, skoraj. Podjetje Logitech je namreč na trg lansiralo nov izdelek, ki so ga poimenovali "Pocket Digital". Gre za digitalni fotoaparat v velikosti malenkost večje kreditne kartice. Zadevica premore 1.3 milijona pikslov, shrani pa lahko več kot 50 fotografij. Njega mere so 89 x 57 x 10 mm, cenovno pa rangira okoli 130 zelencev. Slika? Spodaj! [:D] Kliken! - upam, da vas ne moti nemščina.

3 komentarji

Seagatove novosti

Electic Tech - Segate je danes objavil sporočilo, v katerem obvešča javnost o dodatku "V" optimizirane kode v predpomnilnik svojih večjih in hitrejših diskov. Tako bodo vsi njihovi diski s 16MB predpomnilnika bolje pripravljeni na zahtevno delo z digitalnimi mediji. "V" koda zmanjšuje ali odpravlja napake, ki se pojavljajo pri branju, shranjevanju in spreminjanju ogromnih nekompresiranih video datotek. To je seveda pomemben dosežek za vse, ki se profesionalno ukvarjajo s takimi zadevami, saj se več ne rabijo bati zastojev v predvajanju, izgub slik in drugih podatkov. "V" kodo bodo dodali v naslednje popularne modele: 73.4GB Cheetah 73, 36GB in 16GB Cheetah 36LP ter nedavno najavljenega 180GB Barracuda 180.

3 komentarji