»

AMD predstavil Bobcat

X-Bit Labs - Konec prejšnjega tedna je AMD predstavil svoje novo jedro Bobcat, ki ga bodo dokončali do leta 2011. Z njegovim razvojem se v AMD-ju niso osredotočili na hitrost, marveč bolj na varčnost. Vanj bodo vgradili ukaze x86-64, virtualizacijo, SSE, SSE2 in SSE3, ne pa tudi SSE4, SSE5 in AVX. Šlo bo za del platforme Brazos s pospeševalno enoto (APU) Ontario - torej na eni rezini bosta skupaj procesor in grafični procesor. Bobcat bo namenjen ultratankim prenosnikom in netbookom s porabo pod 20 W, zaradi česar bo tudi sam izjemno varčen, saj bo preživel z manj kot vatom. AMD obljublja, da bo ponujal 90 odstotkov današnje hitrosti na pol manjšem prostoru, pri čemer ni povsem jasno, kaj smatrajo za današnji mainstream.

10 komentarjev

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

Intel in AMD razkazujeta štirijedrnike

Hartware.net - Na Leipziškem Games Convention-u sta oba procesorska giganta razkazovala svoje prihajajoče štirijedrnike. Intel je širši javnosti pokazal 45-nanometrski štirijednik s kodnim imenom Yorkfield, ki so ga predstavili med delovanjem na matični plošči z veznim naborom X38 in dvema grafičnima karticama Radeon HD 2900 XT. Za več informacij o tem odklikajte na Hartware.net. Poleg tega je Intel na omenjeni prireditvi predstavil tudi najnovejši proceosr za prenosnike Core 2 Extreme X7900 s frekvenco 2,8 GHz.

Tekom omenjene prireditve ni počival niti Intelov največji konkurent AMD, ki se je očitno dokončno otresel govoric o nizkih frekvencah svojih prihajajočih K10 procesorjev, saj so prikazali sistem, katerega srce je predstavljal štirijedrni Phenom s frekvenco 3 GHz, ki je v navezi z dvema Radeonoma HD 2900 XT poganjal igro Stranglehold. Več o tem si lahko preberete na Hartware.net, kjer obenem potrjujejo, da bo uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih Opteronov desetega septembra.

32 komentarjev

AMD R670 in R680

VR - Zone - Konec letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega leta naj bi AMd predstavil grafično kartico, ki bo temeljila na 55-nanometerskem grafičnem čipu RV670. Kot že samo ime kartice da slutiti, bo Radeon HD 2950 Pro nasledil sedanjega Radeona X1950 Pro. Luč sveta naj bi zagledali dve različici, Gladiator in Revival. Prvi bo opremljen s 512 MB GDDR4 pomnilnikom s frekvenco 1,2 GHz, njegovo jedro pa bo tiktakalo pri 825 MHz. Šibkejša različica Revival bo za razliko od Gladiator-ja opremljena s 256 oziroma 512 MB GDDR3 pomnilnika s frekvenco 900 MHz, njegovo jedro pa bo tiktakalo pri frekvenci 750 MHz. V obeh primerih gre za 256-bitni pomnilnik, samo jedro R670 pa premore 320 Stream procesorjev. Poleg tega bo Radeon HD 2950 Pro podpiral PCI Express 2.0 in novo Crossfire tehnologijo. Cena novih grafičnih kartic naj bi znašala 199 oziroma 249 ameriških dolarjev. Več o tem na VR-Zone.

V začetku prihodnjega leta naj bi luč sveta zagledalo tudi grafično jedro z oznako R680, pri katerem gre...

27 komentarjev

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition

engadget - Po napovedih v juliju, je AMD včeraj splavil še svoj zadnji procesor v seriji Athlon X2, zgrajen v 90nm procesu. S tem bo pred prehodom na 65nm proces, ta tudi zadnji te serije. Athlon 64 X2 6400+ "Black Edition", kot so procesor poimenovali, je zasedel najvišje mesto v X2 seriji, saj tiktaka pri 3.2 GHz. Toliko znaša frekvenca pred kratkim izdanega Opteron 2224 in 8224 in 200 MHz več, kot predhodnji X2 top-end model 6000+. Novi procesor za AM2 podnožje ima 2 MB L2 prepomnilnika, vodilo HyperTransport podpira hitrost 2.0Ghz, TDP pa je po pričakovanjih 125W. Cena čez lužo je $239 za tisoč in več kosov. Novi model 6400+ se od predhodnikov...

72 komentarjev

Znane zmogljivosti Penryn-a

Daily Tech - Intel je dal na dan določene informacije o svojih prihajajočih procesorjih, ki bi znale pritegniti pozornost bralcev, saj gre za številke, ki jih imamo najraje - rezultate testov. Kljub rahlo neprimernim testom (3,3-gigaherčen procesor so primerjali z 2,9-gigaherčnim starejšim modelom) številke kažejo na obetavne performanse Penryn-a, za katere je najbolj odgovoren novi nabor ukazov SSE4 ter višja FSB frekvenca. Več o testih, ki so bili izvedeni na konfiguraciji z dvema gigabajtoma pomnilnika, GeForce-om 8800GTX in 32-bitno Visto, v izvorni novici.

11 komentarjev

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90...

8 komentarjev

SSE2 upočasni Opterone?

The inquirer - Na The Inquirerju so pojavila namigovanja (druga stvar je njih resničnost) o hrošču v novem Opteron procesorju. Japonski novinar naj bi bil namreč ugotovil, da se Opteron procesorji z vključenim SSE2 naborom ukazov ob poganjanju aplikacij, ki te ukaze izkoriščajo, upočasnijo do nerazumne meje. Sprva je opazil, da so Opteroni bistveno počasnejši od Intelovih procesorjev, kar je priposoval Intelovi optimizaciji, nakar je ugotovil, da je Opteron serije 242 počasnejši tudi od običajnega AthlonaXP. Celotno zgodbo si lahko preberete na tem naslovu, o nje resničnost, pa presodite sami.

4 komentarji

Palomino bo podpiral SSE ukaze

Slo-Tech - Ha, pa so se končno potrdile govorice, ki so dolgo časa krožile po internetu. Palomini, oziroma Athloni 4, bodo imeli vdelano podporo Intelovem podaljšanem naboru procesorskih ukazov, SSE. Zanimivo je, da je AMD kaj takšnega vseskozi zanikal, sedaj pa se je kar naenkrat pojavil Inquirerjev članek, ki potrjuje govorice. Kakorkoli, Athloni 4 bodo podpirali nekakšno mešanico med SSE in SSE2 imenovano SSE+. Verjamem, da gre za pravilno potezo, saj bo Intelov Pentium4 tako izgubil zelo močno podporno točko! Thnx, mitja34!

4 komentarji