»

Chavez bi obrzdal internet

Reuters - Venezuelskega predsednika Huga Chaveza je ujezil prispevek na forumu na portalu Noticiero Digital, kjer je pisalo, da je bil minister Diosdado Cabello, sicer tesen Chavezov sodelavec, umorjen. Chavez se je ostro odzval in se v nastopu v parlamentu zavzel za strožji nadzor nad internetom. Kot pravi, internet ne more biti odprt prostor, kjer lahko vsakdo počne in govori, kar ga je volja. Dodal je, da spletna stran Noticiero Digital večkrat objavlja vsebine, ki pozivajo k državnemu udaru, česar ne bo več dovoljeval. Nasprotniki režima so že izrazili bojazen, da bo Chavez uvedel cenzuro interneta, kot jo imajo na Kubi, Kitajskem in v Iranu, čeprav Chavez tega ni eksplicitno napovedal.

Portal Noticiero Digital je pojasnil, da prispevkov svojih bralcev na forumu ne cenzurira. Vsak uporabnik je sam odgovoren za vsebino, ki jo objavi, in to je jasno zapisano. Kljub temu so forumi moderirani, tako da so lažna sporočila pobrisali v nekaj urah in pisce izključili s strani. Zato smatrajo...

2 komentarja

Stojedrni procesor iz Tilere

Slashdot - Tilera je včeraj objavila razvoj nove generacije procesorjev, ki bodo imeli do 100 jeder, s čimer želijo na strežniškem trgu konkurirati AMD-ju in Intelu. Šlo bo za serijo čipov Tile-GX, ki bodo specialno namenjeni izvajanju storitev za spletne strani, kot je indeksiranje, spletno iskanje, video iskanje, je povedal Anant Agarwal, soustanovitelj Tilere. Proizvajalci procesorjev so sprva tekmovali v višanju frekvence, ki se je iz prgišča megahercev povzpela v gigaherčni razred, potem pa so se preusmerili na povečevanje števila jeder. Današnji čipi tako serijsko prihajajo s štirimi ali šestimi čipi, prihajajo pa že verzije z osmimi in celo dvanajstimi. Zakaj jih torej ne bi na eno rezino stlačili kakšnih sto?

Napovedani čip Gx100 bo imel bojda sto jeder in porabo 55 vatov, medtem ko naj bi za pogon šestnajstjedrnika zadoščalo borih pet vatov. V Tileri pravijo, da povprečni uporabnik res ne bo tekel v trgovino po nov procesor, zato čipe usmerjajo k specifičnim aplikacijam, ki lahko...

8 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev

Venezuelska vlada bo ponujala računalnike

Ars Technica - Hugo Chavez bo svojim državljanom kmalu začel prodajati poceni računalniške sisteme (od 400 do 1400 dolarjev). V namiznih napravah bodo tiktakali cenejši od 1,5- do 3-gigaherčni Celeroni in Pentiumi 4, medtem ko bodo v prenosnikih bite premetavali dvogigaherčni Core 2 Duo. Operacijski sistem seveda ne bodo zlobna kapitalistična Polkna, temveč bolj levičarsko usmerjeni GNU/Linux, ki ga za podobne namene med drugim uporabljajo tudi druge južnoameriške države, recimo Brazilija.

Vlada obljublja, da se bo trudila nuditi računalnike po nizkih cenah, Chavez je recimo komentiral, da je eden od njihovih sistemov približno 40% cenejši od konkurence, poleg tega pa je njegova prednost tudi v daljšem, triletnem garancijskem obdobju.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Lenoba

engadget - Vrata, ki se sama zaklepajo, so nujno zlo. Brez njih bi bili čisto preveč izpostavljeni stiku s soljudmi, ampak po drugi strani ta mir poplačamo z naporom, ko jih tu in tam vseeno potrebno komu odpreti. Nič več! Alexandre Ferreira Novello je spisal navodila, kako si sestaviti vrata, ki se odpirajo samodejno in na daljavo. Rešitev sledi vsem sodobnim smernicam programske arhitekture in med drugim vključuje jasno delitev na klienta in strežnik (implemenitran kot servis), možnost uporavljanja z vrati preko HTTP protokola ter podroben dnevnik. Kaj lepšega bi si človek še lahko želel?

Verjetno se vsi strinjamo, da hoja nima kaj iskati v 21. stoletju. Žal ima velika večina transportnih...

7 komentarjev

Intel v boju proti kablom

Slo-Tech - Na Intel Developer Forumu, ki ravno poteka, je Intel med drugim najavil, da se skupaj s kopico drugih podjetij (Phillips, Texas Instruments, Microsoft, NEC) trudi z novo specifikacijo za brezžične USB naprave. Specifikacija se bo imenovala WHCI (Wireless Host Controller Interface) in bo po besedah Intela kompatibilna z Ultra-Wideband radio platformo, ki v podobne namene razvija WiMedia Alliance.

Tovrstni brezžični izdelki bi naj omogočali prenose s hitrostjo 110 Mbps na razdaljah do 10 metrov in 480 Mbps, če bo naprava od računalnika (ali druge naprave) oddaljena do tri metre. Intel predvideva, da bo omenjena tehnologija, ki naj bi prišla v uporabo leta 2006, popularizirala podporo za brezžično prenašanje multimedijskih datotek (streamanje) v najrazličnejših zabavno-elektronskih napravah. Za več informacij preberite celotno novico.

Si že predstavljam najrazličnejše pisane dizajne brezžičnih USB ključev

6 komentarjev

XP versus 2000

InfoWorld - Kar neverjetno je, kakšne upočasnitve doživljajo nove izdaje operacijskih sistemov. Navajeni smo že, da vsak OS z izidom napove nove mejnike v hardverski požrešnosti, prinese lepši uporabniški vmesnik, več vgrajenih programov (in s tem potencialno tudi več odvečnega šodra), igric ter gonilnikov. Vas zanima, zakaj vztrajam na Windows 2000 ter nikakor nočem presedlati na Windows XP? Preberite si tale članek na Infoworldu. Primerjali so oba operacijska sistema na štirih platformah: dva sta vsebovala P4 procesor pri 1.5 GHz, eden je tiktakal na 733 megahercih na P3 arhitekturi, četrti je bil gigaherčni Pentium3 v SMP konfiguraciji. Ugotovitve so malodane presunljive. Fantje so testirali s programom Benchmark Studio Professional, kar jim je omogočilo natančne meritve izvajanja raznih programov pod težko obremenitvijo. Razlike so variirale od 11% v korist Win2000 do kar sto odstotne razlike! Niti v eni različici testa se ni dogodilo, da bi Windowsi XP vodili. Si še vedno hočete namestiti...

17 komentarjev