»

Trijedrni procesor za 135 evrov

ComputerBase - Na internetu krožijo novice, da bodo prvi trojedrni procesorji iz družine Phenom, družbe AMD, dobavljivi za 135 evrov, vsaj pri naših severnih sosedih. Konkretneje, procesor bo tiktakal pri 2,1 GHz, ime 8450 kaže na revizijo jedra B3, TLB bug je torej preteklost. Za 2,2 GHz različico bo treba odšteti 15 evrov več, za najhitrejšo pa 170 evrov. Procesorji naj bi bili dobavljivi v drugi četrtini tega leta.

Zagotovo vredno premisleka za vse, ki posodabljajo ali menjajo sistem.

15 komentarjev

Rekordno navitje AMD procesorja

Nordic Hardware - Kot je verjetno vsem navijalcem znano, se AMD-jevi proceosrji navijajo precej slabše od njihovih konkurentov iz Intelovega tabora. Dosedanji absoluten rekord v navitju AMD procesorja je tako znašal 4,26 GHz. Kljub temu so proceosrji Athlon 64 X2 z oznako Black Edition do določenbe mere omogočili boljše navitje, verjetno pa je svojega lastnika najbolj razveselil procesor Athlon 64 X2 5000+, navijanje katerega se je ustavilo pri rekordnih 4851 MHz. Pri tem je procesor ležal na Abitovi matični plošči AN-M2HD z veznim naborom GeForce 7050.

Več o tem na Nordic Hardware.

20 komentarjev

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

Test Pentiumov E2140 in E2160

TechSpot - V naslovu omenjena najcenejša Intelova dvojedrnika trenutne generacije sta že nekaj časa na voljo v trgovinah, med drugim tudi v naši pernati deželici. Glede na izkušnje uporabnikov s foruma sta izdelka zaradi dobrega razmerja med ceno in kakovostjo odlična izbira za tiste s tanjšimi denarnicami, zato je vredno objaviti sveže teste. Mednje gotovo sodi tudi danes objavljeni TechSpot-ov prispevek.

Da razložim malce manj obveščenim - gre za čipa, praktično identična procesorju E4300, le da ima E2160 polovico manj predpomnilnika (1 namesto 2 MB), E2140 pa še malce nižjo frekvenco (1.6 namesto 1.8 GHz). Oba naj bi imela tudi soliden navijalski potencial, zato se brž informirajte, če nameravate v prihodnje kupiti poceni sistem.

Izvorni test.

28 komentarjev

Intel X38 Express prihaja

Daily Tech - Intel bo v kratkem predstavil novo namizno platformo za najvišji del trga, ki bo nadomestila zastareli 975X Express. Glavni novosti, ki ju prinaša novi chipset, sta podpora PCI-Express 2.0 in DDR3, vsebuje pa tudi nekatere zaenkrat še vizionarske funkcije. Z X38 bodo namreč, če se bo proizvajalec tako odločil, delovali prihajajoči procesorji Penryn ter trojčki ATI-jevih nad fiziko navdušenih grafikulj. Izdelke na novi platformi je napovedalo dosti pomembnejših izdelovalcev matičnih plošč (podrobne specifikacije na spodnji povezavi), za overclockerje najbolj zanimiva bo najverjetneje DFI-jeva, saj bo vključevala (kljub Intelovem...

81 komentarjev

Intel Pentium E2160 in Pentium E2140

Slo-Tech - Intel je z zamenjavo zastarele arhitekture NetBurst, ki ni mogla več dohajati konjičev iz AMD-jevega hleva, ponovno osvojil srca večine izbirčnih kupcev. Danes je pri nakupu zmogljivega procesorja povsem logična odločitev nakup Intelovega procesorja, ki temelji na Core arhitekturi. Kaj pa spodnji segment? Tu, glede na razmerje cena/zmogljivost, kraljuje AMD, ki je svojim dvojedrnim procesorjem zelo spustil cene, najcenejšega se lahko pri nas kupi že za 70 evrov.

Intel, ki seveda želi svoj del kolača tudi na tem trgu, je kot protiudarec pred nekaj dnevi predstavil nova, poceni procesorja, osnovana na Core arhitekturi, Pentium E2160 in Pentium E2140. S tem bo poizkušal na trgu ponovno zmešati karte.



V čem se novi Pentium iz družine E2000 razlikuje od večjih bratov, E4000 in E6000? Najprej seveda po hitrosti....

56 komentarjev

Novi WCPUID plugini

H-Oda - H-Oda je poleg nove verzije WCPUIDja spackal še cel kup različnih pluginov za ta, sedaj že, vsesplošno uporaben programček. Sicer se meni osebno zdi, da bi ti plugini morali biti že del osnovnega programa, toda podarjenemu konju se ne gleda v zobe, kajne? Torej, plugini so naslednji:
  • Real Time Clock Checker (realnočasovno spremljanje frekvence proca)
  • AMD Athlon L2 Cache Speed (hitrost predpomnilnika, uporabno za Athlone prvih dveh generacij)
  • AMD-751/761 Bypass Mode (SuperBypass pomnilniška funkcija AMDjevih čipovij)
  • AMD K6-2+/K6-III+ Multiplier (samoumevno)
  • Intel L2 Cache Latency(latenca predpomnilnika v Intelovih procesorjih)
  • Intel Processor Serial Number(serijska številka Intelovih procesorjev)
Kot vidite, so nekateri plugini nadvse zanimivi in uporabni, tako da kar hitro sem po njih!

0 komentarjev