»

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo...

5 komentarjev

XLAB v sodelovanju z NEC

Super računalniški sistem SX-7

Slo-Tech - Slovensko razvojno podjetje XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznano predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo ISL Online, je z japonskim tehnološkim gigantom NEC (natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija) podpisalo pogodbo o dolgoročnem partnerstvu pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX.

V okviru dolgoročnega partnerstva strokovnjaki iz XLAB-a sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. Pogodba zajema prenos odprtokodnih rešitev na...

18 komentarjev

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Slo-Tech - Maratonska in najuspešnejša sezona Kiberpipe se bliža koncu (a ne še čisto!). Ta teden vas čaka:

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz srede osemdesetih, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim izdelkom iz tovarn Sinclair in Commodore.Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša in preprostejša. V torek ob 19.00.

V sredo pa sledi zaključna zabava...

8 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Agenda in Housing bosta sodelovala

Slo-Tech - Družbi Agenda Open Systems, vodilni ponudnik odprtokodnih sistemskih rešitev v Sloveniji ter ponudnik tehničnih storitev upravljanja in vzdrževanja, in Housing Co., eno največjih izobraževalnih podjetij v Sloveniji, z večletnimi izkušnjami predvsem na področju računalniškega usposabljanja zaposlenih in izobraževanja ter certificiranja informatikov (MCSA/E in RHCE), sta sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju rešitev odprte kode. S tem bosta družbi uporabnikom ponudili celoten komplet storitev -- od načrtovanja in izgradnje do uporabe in izobraževanja na podočju čedalje bolj popularnih odprtokodnih rešitev, kot sta operacijski sistem Linux in pisarniški paket OpenOffice.org. Klik!

1 komentar

Gesla na Slo-Techu

Slo-Tech - V roku nekaj dni (danes oz. jutri) bomo na Slo-Techu zamenjali avtentikacijski sistem. Z novim sistemom bo popravljena tudi stara napaka v načrtovanju. Po novem sistem NE BO več dopuščal gesel krajših od šest (6) znakov. Stvar bomo uvedli takoj, ko bo končana stran "pozabil sem geslo". Kdor se želi izogniti neprijetnosti spreminjanja gesla na tak način, naj ga prosim spremeni čimprej.

25 komentarjev

Poceni vodno hlajenje

vir: HardOCP
HardOCP - Vodno hlajenje je velikokrat lahko kar velik izdatek, še posebej, če vse dele kupujete iz kakšnih on-line trgovin, namesto da bi malo zapregli svoje možgančke in prste. Ok, priznam... načrtovanje in izdelava vodnega hlajenja zahteva ogromno časa in truda in vsakdo pač nima volje, toda stvari se da rešiti tudi drugače. Recimo takole:

9 komentarjev