»

Lesk MySpacea počasi bledi

TechCrunch - Na začetku leta smo pisali, da je MySpace v težavah, saj stran nosi izgubo, upada ji obisk, lastniki pa so zaradi tega prisiljeni odpuščati. Statistike za iztekajoče se četrtletje kažejo, da se propad MySpacea pospešuje.

Do konca letošnjega februarja je po meritvah ComScora obisk upadel za 14 odstotkov s 73 na 63 milijonov unikatnih obiskovalcev mesečno. To je polovica manj, kot so jih imeli še pred letom dni. Ko so lani sredi leta stran prenovili, so imeli še 95 milijonov unikatnih obiskovalcev mesečno, a trend je bil celotno leto negativen.

Hkrati je to razlog, da News Corp. intenzivno išče kupca...

15 komentarjev

Facebook popustil nemških zahtevam po varovanju zasebnosti

The New York Times - Nemški zakoni o varovanju zasebnosti so eni najstrožjih na svetu, kar je pred kratkim izkusil veliki Google, ki je moral uporabnikom dopustiti zamegljevanje svojih nepremičnin v projektu Google Street View. Sedaj mu sledi Facebook, saj je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, objavil negativno mnenje o spoštovanju pravice do zasebnosti Facebooka, zato je ta hitro reagiral in popravil očitano. V nasprotnem primeru bi mu namreč lahko grozila globa v višini do 300.000 evrov in obilica slabe publicitete, ki si je res ne želi.

Jabolko spora je Facebookova storitev za iskanje prijateljev Friend Finder. Z njo lahko uporabnik Facebooka poišče svoje...

7 komentarjev

MySpace odpušča polovico zaposlenih

Heise - Uresničile se bodo napovedi z začetka leta, da kani MySpace zaradi finančnih tegob odpustiti zajeten del svojih zaposlenih. Podjetje v lasti News Corporationa, katerega vodi Rupert Murdoch, bo odpustilo 500 zaposlenih. Izvršni direktor MySpacea Mike Jones je včeraj uradno potrdil, da bodo odpuščali tako v ZDA kot tudi v drugih pisarnah po svetu. Recimo v Berlinu ima MySpace 30 zaposlenih, po 50 jih imajo v Londonu in Sydneyju itn.

Jones pojasnjuje, da so odpuščanja nujna, če želi MySpace znova poslovati dobičkonosno. Že leta 2009 so sicer odpustili tretjino od tedanjih 1400 zaposlenih, a to jim ni pomagalo splezati iz rdečih...

7 komentarjev

MySpace v težavah

Mashable - Socialno omrežje MySpace je v finančnih škripcih, zato razmišljajo o odpuščanjih in prodaji podjetja. Da bi se izognili najhujšemu, bodo verjetno odpustili polovico izmed svojih 1100 zaposlenih. Uradnih izjav o tem še ni, a slabo znamenje je že prisilni kolektivni dopust celoten zadnji teden decembra. Lastnik News Corporation razmišlja tudi o prodaji MySpacea.

Oktobra se je MySpace poizkušal vrniti na pota stare slave s temeljito prenovo strani in novim modelom, a jim ni najbolje uspelo. Tudi program Hijack, ki je omogočal aktivno sodelovanje zvezdnikov, ni pretirano pomagal. Pretekli mesec so celo omogočili prijavo v profil iz...

5 komentarjev

MySpace prodaja uporabniške podatke

ReadWriteWeb - Popularna stran za druženje MySpace je napovedala, da bo začela prodajati uporabniške podatke podjetju InfoChimps, ki je znan posrednik pri nakupu osebnih podatkov. Med podatki, ki bodo naprodaj vsakomur, so seznami pesmi, podatki o razpoloženju, fotografije, blog, imena in poštne številke, medtem ko seznamov prijateljev za zdaj niso vključili. Danes sta žezlo najpriljubljenejših tovrstnih storitev sicer prevzela Facebook in Twitter, a MySpace še ni za odmet, saj vsak mesec zbere milijardo novih statusov uporabnikov, na trgu pa se poskuša uveljaviti kot glasbeno središče socialnih omrežij. Naprodaj je 22 setov podatkov, ki stanejo od 10 dolarjev (surovi neobdelani podatki) do 300 dolarjev (lepo strukturirani izvlečki).

Je napočil čas za izbris...

15 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

MySpace prevzel iLike

The Wall Street Journal - MySpace je prevzel spletno stran iLike, s čimer se želi ubraniti pred upadom članstva, ko mlada populacija vedno raje pokuka k Facebooku namesto MySpacu. Sedaj želijo obdržati svojo bazo uporabnikov z usmeritvijo na področje glasbe, videoposnetkov, iger in drugih zabavnih večpredstavnostnih vsebin. Stran iLike sta ustanovila brata Ali in Hadi Partovi z namenom uporabnikom strani za socialno mreženje dati možnost deljenja glasbe. Leta 2006 ustanovljena stran je postala popularna pri uporabnikih Facebooka, Orkuta in hi5, doslej pa naj bi nabrala več kot 55 milijonov uporabnikov. Prevzem je bil vreden 20 milijonov dolarjev.

To ni prva odlična poteza bratov Partovi. Že leta 1998 sta podjetje LinkExchange, ki se je ukvarjalo s spletnim oglaševanjem, uspešno prodala Microsoftu za 265 milijonov dolarjev. Sekira jima je v med padla tudi predlani, ko je Microsoft za Hadijev TellMe Networks Inc. odštel 800 milijonov dolarjev.

4 komentarji

Intervju z avtoriteto na področju spletnega mreženja

Slo-Tech - Odločili smo se za pogovor z najbolj uspešnim slovenskim uporabnikom Facebooka, MySpaca in ostalih družbenih omrežij. Medtem ko se nekateri trudimo zadevo spraviti v okvire koncepta, s katerim bi uporabniku pomagali pri koristni uporabi, naš sogovornik trdi, da smo vsi navadni bleferji in da samo on pozna skrivnost uspešnega mreženja.

Intervju z avtoriteto na podrocju mreženja: "Mreže so za amaterje, razen če imam jaz prste vmes."

33 komentarjev

MySpace v boju z mlini na veter

Slashdot - Spletna stran MySpace, na kateri se družijo in predstavljajo mladi s svojimi profili, je skupaj s 49 ameriškimi zveznimi tožilci predstavila nov načrt partnerstva, s katerim bodo poskušali otroke obvarovati pred spolnimi iztirjenci, ki prežijo nanje tudi na internetu.

Med mnogo ukrepi, ki so jih sprejeli, je tudi vzpostavitev zbirke e-naslovov, kamor bodo starši posredovali elektronske naslove svojih otrok, MySpace pa jim bo onemogočil registracijo. Podobno bodo omejili dostop do vseh profilov uporabnikov, ki so mlajši od 18 let, tako da do njih starejši ne bodo mogli dostopati. V nadaljevanju dodajajo, da bodo zaposlili strokovanjake, ki bodo bdeli nad stranmi in brisali pornografsko vsebino, načrtujejo pa tudi sistem, ki bo preverjal identiteto in starost uporabnikov, tako da v polje leto rojstva ne boste mogli vnesti 1900. Klik!

Slo-Tech razpisuje tekmovanje: Kako hitro lahko ustvarite pet brezplačnih elektronskih naslovov? Rezultate zbiramo v komentarjih. Glavna nagrada je...

25 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Orwelovska Indija

Slo-Tech - Slashdot poroča o še enem koščku zasebnosti, ki ga bo neka vlada v boju zoper terorizem in kriminal odškrnila - tokrat v državi s skoraj največ prebivalci. V Mumbaju nameravajo na vse računalnike v kiberkafejih namestiti programsko opremo, ki bo beležila vse pritiske na tipkovnico in jih posredovala oblastem. Tako bodo lahko pregledali, katere strani so obiskovalci obiskali, razbrali njihova gesla za elektronsko pošto in spletne strani ter vse ostale osebne podatke. Pošto bodo očitno pregledovali le še doma.

10 komentarjev

MySpace bo posredoval podatke o spolnih delikventih

Slashdot - MySpace je po debati o varovanju zasebnosti vendarle popustil pod pritiskom tožilcev iz nekaterih zveznih držav ZDA. Od podjetja zahtevajo podatke o registriranih storilcih, ki so v preteklosti izvajali nelegalna dejanja, povezana s spolnostjo (predvsem na področju pedofilije). MySpace je določene podatke o omenjenih ljudeh v preteklosti že zbiral, a le za lastne potrebe, sedaj pa jih bodo tudi delili z drugimi. Namen vsega skupaj naj bi bil varovanje otrok in mladih, ki uporabljajo storitev. Izvorna novica.

10 komentarjev

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Universal Music toži MySpace

BBC - BBC poroča, da Universal Music Group toži MySpace zaradi "spodbujaja k piratstvu".

Glavna obtožnica pravi, da MySpace dovoljuje uporabnikom nelegalno nalaganje filmčkov, ki so nato dostopni vsem. Med tako oškodovane umetnike naj bi spadali The Killers, Jay-Z, Gwen Stefani in še kdo. MySpace se brani, da oni sami niso kršili zakonov in da njihov sistem za preprečevanje takih zadev deluje več kot dovolj dobro.

Več podrobnosti na BBC News.

5 komentarjev

Rapsodija Microsoft

Reuters - Sveži podatki iz Reutersa pravijo, da sta Microsoft in tožilstvo dosegla nov predlog poravnave. Če obudim spomine, naj bi po prejšnjem predlogu poravnave Microsoft vladi namelil nemalo računalniške opreme, s čimer pa se niso strinjala druga podjetja (oz. v njihovem imenu nekatere zvezne države), zatorej so se pogajalci vrnili za svoje mize. Po tokratnem predlogu naj bi velikan moral spremeniti politiko do svojih distributerjev ter jim dovoliti večjo svobodo pri nameščanju različnih operacijskih sistemov v nova računala.

Trenutno se devet od osemnajstih držav tožnic s predlogom strinjam, ostalih devet pa (še) ne.

0 komentarjev