»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Creative s Kamnom dobro konkurira Appleu

Guardian - Proizvajalec glasbene račualniške opreme Creative zadnje čase v najnižjem razredu MP3 predvajalnikov meša štrene Applu. Njihovemu iPodu Shufflu so nasproti postavili Zen Stone, ki je po dimenzijah dokaj podoben konkurentu, po funkcionalnosti pa je daleč pred njim. Pesmi lahko nanj nalagate kar z naprednim sistemom povleci in spusti, opremljen je z revolucionarno funkcijo - zaslonom, za nameček pa stane približno polovico cene najmanjšega Jabolčnika. Po novem so Zen Stone posodobili z različico Plus, ki je opremljena z OLED prikazovalnikom, vgrajenim mikrofonom, uro, štoparico in grafičnim izenačevalnikom.

Izvorna novica.

18 komentarjev

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

X-Bit Labs - Trenutno najbolj znani proizvajalec zvočnih kartic se je odločil, da bo začel sodelovati z zunanjimi izdelovalci, sam pa se bo osredotočil predvsem na razvoj dejanskih procesorjev, kot je sedaj navada na primer v svetu grafičnih kartic. Kljub popularnosti Creative obvladuje relativno majhen del tržišča, saj dandanes praktično ni matične plošče, na kateri ne bi bilo integrirane zvočne kartice, kupci pa so s slednjo večinoma popolnoma zadovoljni. S potezo naj bi se tako borili proti tej dominaciji cenenih rešitev in prinesli več konkurenčnosti v svet računalniškega zvoka.

Izvorna novica.

36 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Imate Linux? Nimate garancije.

Linux.com - Laura Breeden je v začetku tega leta kupila nov Compaq-ov prenosnik in nanj namestila Ubuntu Edgy. Operacijski sistem je na računalniku deloval brezhibno (kar so ji že ob nakupu zagotovili prodajalci), a pred kratkim se je začela tipkovnica obnašati čudno. Šlo je za popolnoma mehansko težavo, nekatere tipke se včasih niso odzivale, druge so se zatikale, zato se je lastnica odločila, da uveljavi garancijo, ni pa pričakovala, da bo tako ostro zavrnjena. HP-jevi uslužbenci so ji namreč povedali, da ne nudijo garancije za prenosnike z nameščenim Linux-om, čeprav je napaka povsem strojnega tipa, in da bo morala pred popravilom naložiti Okna. Več informacij na Linux.com.

63 komentarjev

Creative bo predstavil nove zvočne kartice iz družine X-Fi

Slo-Tech - Po rezultatih ankete sodeč, je kar nekaj (34% glasujočih) uporabnikov, ki niso zadovoljni s kvaliteto zvoka iz, na matično ploščo integriranih vezij. Tudi Creative se nadeja, da bo kakovost teh rešitev ostala na enaki ravni, in bo v kratkem ponudil nove zvočne kartice iz družine X-Fi. Ta podatek, uradne objave namreč še ni, so izbrskali na Computerbase, ko so pregledovali police pri Skopuhu. Ponudili bodo tri kartice, z naslednjimi imeni:
- X-Fi Xtreme Audio;
- X-Fi Xtreme Gamer;
- X-Fi Xtreme Fatality Professional Series.



Cene se gibljejo od 39 evrov za popolnoma oskubljeno,namenjeno sestavljavcem računalnikov, X-Fi Xtreme Audio različico, do 121 evrov za X-Fi Xtreme Fatality Pro.

Šlo bi za odlične obete za vse, ki jim je 28 slovenskih tisočakov preveč za vstopni model trenutne Creativove ponudbe, X-Fi XtremeMusic. Če bi se Creative le dovolj potrudil pri...

47 komentarjev

Test Creative X-Fi

Tech Report - Ob običajnem ne-preveč-burnem dogajanju na področju zvočnih kartic za domače uporabnike se je končno nekaj zganilo - Creative je pred nekaj časa prestavil nov zvočni procesor, X-Fi poimenovan. Na Techreportu so pripravili obsežen test tega izdelka, ki se lahko pohvali s precej izboljšavami.

Precej izstopajoča je računska moč procesorja, ki znaša 10.000 MIPS - kar je 24-krat več od serije zvočnih kartic Audigy. Zavidljivo je tudi število pretikal na tem kosu silicija - število le-teh znaša 51 milijonov, kar je 11-krat več od procesorja Audigy, sam čip pa je izdelan v 0,13 mikronski tehnologiji. Tako lahko strojno pospešuje do 128 glasov za 3D zvok in predeluje stereo 16 bit/44.1 kHz avdio v večkanalni 24 bit/96 kHz. Obenem podpira EAX 5.0, za najzahtevnejše uporabnike pa bo na voljo tudi različica z lastnim pomnilnikom X-RAM.

35 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Creative spet pri zvoku

Guru 3D - V zadnjem času se Creative vedno bolj pojavlja na različnih delih računalniškega tržišča. Izdeluje grafične kartice, audio playerje in še vrsto drugih stvari. Medtem ko njegov glavni oddelek, zvočne kartice, kar stagnira.
Ker pa posluje z izgubo, se je odločil, da se bo spet posvetil zvočnim karticam. Tako bo začel z intenzivnim razvojem Sound Blaster Audigy programa zvočnih kartic. Pa tudi novo obliko zvočnikov lahko pričakujemo kar kmalu.
Creative bo kar malo težko konkuriral Nvidii, ki se je odločila poseči na zvočno sceno. Kot veste, bo Nforce imel vgrajen zvok, ki ima zelo impresivne specifikacije! Kako se bo vse to razplatlo, vam bomo še poročali.

0 komentarjev