»

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

iGoogle je tu!

Ars Technica - Ne, žal ne gre za v tajnosti pripravljeno kombinacijo mobilnika, mp3 predvajalnika, iskalnika in brivnika, narejenega v okviru partnerstva Appla in Googla. Slednji so se zgolj odločili, da posodobijo svojo storitev, imenovano Google Personalized Homepage, o kateri smo že pisali, ter jo v okviru procesa tudi preimenovali. Glavna novost so t.i. gadgeti, ki so predpripravljeni in jih bodo lahko uporabniki brez posebnega znanja programiranja sami nastavljali ter pošiljali svojim znancem. Med drugim bodo lahko vključevali posnetke z YouTubea, fotografije, opomnike na pomembne datume, možno pa jih bo tudi avtomatsko posodabljati (vsak dan nova erotična slika za vašo drago).

Kljub vsemu pa je izbira imena tokrat malce bolj zanimiva od vsebine, saj gre za očitno provokacijo, poslano v smer Cupertina. Za kakšno drugo podjetje to ne bi predstavljalo posebne ovire, saj tudi Apple rad provocira, a Google je znan po svojem trudu za prijazno delovanje, poleg tega so v preteklosti pogosto...

12 komentarjev

Podjetja se bojijo Google Pekla

Slashdot - Kljub temu, da je njihovo glavno vodilo Ne bodimo zlobni, lahko pri Googlu marsikomu pošteno zagrenijo življenje. Nekatera ameriška podjetja se tako pritožujejo, da so izgubila enormne količine denarja, ker jih je iskalni algoritem zaradi določenih (pogosto neznanih) razlogov poslal v t.i. Google Pekel. To v bistvu pomeni, da je stran rangirana zelo nizko in da uporabniki ne bodo dobili povezav nanjo, četudi bodo vnašali relevantne iskalne termine. Ker ima največji iskalnik na svetu trenutno popolno prevlado in posledično monopol pri posredovanju informacij, je lahko to za podjetja, ki temeljijo na poslovanju preko spleta, nočna mora.

Izvorna novica.

3 komentarji

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev

Nvidia: G84 in G86 februarja

DigiTimes - Kot je znano, je nVidia pred kratkim predstavila grafični kartici najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, temelječi na grafičnem jedru G80. Kot poroča DigiTimes, naj bi grafične kartice GeForce osme generacije za srednji in nižji zmogljivostni razred luč sveta zagledale v prvem četrtletju prihodnjega leta. Temeljile naj bi na grafičnih jedrih G84 in G86, katerih specifikacije za zdaj še niso znane.

Več na DigiTimes.

27 komentarjev

Google se je odločil za AMD

Ars Technica - Ars Technica poroča o Googlovi odločitvi, da bo v svoje nove strežnike namestil AMD-jeve procesorje Opteron. Razlogi za odločitev tičijo v varčnejši uporabi električne energije, ki za Googlov več kot 200.000 strežnikov obsegajoč strežniški park predstavlja strošek, ki postaja primerljiv s ceno samih strežnikov.

Tržna razpoka na trgu strežniških procesorjev in x86 procesorjev v splošnem se tako manjša, predvsem po zaslugi AMD-jevih rešitev, ki na mnogo nivojih prednjačijo pred rešitvami, ki jih ponuja Intel. Tako je Ars Technica že poročala o AMD-jevem preboju 20% tržnega deleža, Intel pa že napoveduje, da bodo njegovi prihodki v prvi četrtini 2006 manjši od predvidenih.

K sreči se Intel ne da kar tako, zato se bo potrudil prehiteti AMD z novimi procesorji Conroe, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2006.

Če konkurenca pomeni, da si bomo naslednje leto že lahko privoščili prenosnike s štirijedrnimi procesorji - a ne bi bilo krasno, če bi lahko tako preprosto zamenjali tudi...

28 komentarjev

Abit bo prestavil polovico proizvodnih kapacitet v ECS

DigiTimes - Abit očitno opravlja čistko v podjetju, do konca leta nameravajo zamenjati upravni odbor, v načrtu pa imajo tudi odplačilo slabih $130 MIO posojil. Za dosego tega cilja bo treba zmanjšati proizvodne stroške, zato so se odločili, da bodo približno polovico proizvodnje (predvsem vstopne modele) preselili v podjetje Elitegroup Computer Systems, znano predvsem po svojih cenejših namiznih rešitvah. Naprednejše matične plošče, namenjene zahtevnim uporabnikom, se bodo še naprej izdelovale na dosedanji lokaciji, v kitajskem mestu Suzhou.

Novico, skupaj z obsežnim pregledom poslovnih rezultatov, je včeraj objavil DigiTimes, o njej pa nas je obvestil bozicek, za kar se mu tudi zahvaljujemo.

23 komentarjev

IBM vs HP/Compaq

Vnunet - Zadnje raziskave IDC-ja so pokazale, da IBM pridobiva na trgu strežniških sistemov kljub manjšanju trga (16,2 %, največji padec v zadnjih petih letih) ter združevanju podjetij HP/Compaq.

Prihodki iz naslova strežniških sistemov so pri IBM-u iz $3 MRD narasli na $3.2 MRD (+5,3 %), obvladuje pa približno četrtino trga. Klik!

0 komentarjev