»

Nova pravila FCC-ja: nevtralnost interneta na preizkušnji

Ars Technica - Nov osnutek pravil (PDF) o nevtralnosti interneta, ki ga je pripravila ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), buri duhove. Kot pravi neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), je problematična dikcija, ki od ponudnikov interneta (ISP) ne zahteva omogočanja prenosa nelegalnih vsebin ali nelegalnega prenosa vsebin. Z drugimi besedami: ISP-ji so izvzeti iz zahtevka po nevtralnosti, če trdijo, da določene vsebine blokirajo, upočasnjujejo ali kako drugače pohabljajo zaradi ilegalnosti. Vse skupaj je v pravilih nedvoumno definirano z besedami, da nimajo nobenega namena ščititi nezakonitih dejavnostih v teh pravilih.

Fred von Lohmann, odvetnik...

2 komentarja

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako...

19 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Zaščiteni, a kljub temu nevarni

Alex Ionescu's Blog - Vsaj tisočkrat smo že omenili, kako strogo nadzorovana je sodobna medijska vsebina visoke ločljivosti. Za njeno predvajanje potrebujete posebno opremo, ki jo v primeru osebnega računalnika predstavljata HDCP izhod in Windows Vista, v katero je vgrajenih precej zaščitnih sistemov, ki skušajo preprečiti pobeg predrage umetniške vsebine s holywoodskih ploščkov.

Med drugim nov OS pozna tudi t.i. zaščitene procese, ki imajo znotraj sistema precej priviligiran položaj, drugi procesi (na primer antivirusni program) namreč nimajo dostopa do njihovih sredstev, da ne bi zlobni strici z zlobno kodo ukradli kakršnekoli zaščitene vsebine, ko se ta nahaja v pomnilniku v nekriptirani obliki. Omenjeni status lahko dobi samo določena digitalno podpisana programska oprema, ki je pred tem skrbno pregledana, pa tudi njeno delovanje je omejeno na določeno ožje okolje izvajanja znotraj sistema.

Alex Ionescu na svojem blogu piše o zaskrbljujočem dejstvu, da je kljub vsemu mogoče na precej trivialen...

8 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Vista slaba v UIF testih

OSNews - UIF je kratica za user interface friction, po slovensko trenje (virtualno, seveda), ki ga povzroča uporabniški vmesnik. Omenjena količina sicer ne spada pod okrilje Systeme International, a vseeno predstavlja pomemben podatek o uporabniškem vmesniku. Gre za težavnost opravljanja različnih vsakodnevnih pravil v okviru posameznih vmesnikov, ki ni izmerljiva na absolutni lestvici, jo je pa precej enostavno primerjati med posameznimi operacijskimi sistemi. Med drugim so vključeni podatki, kot je natančnost miškinega kazalca, hitrost odpiranja menija, itd.

OSNews poroča, da so na Pfeiffer Report opravili teste in omenjeno trenje izmerili na Windows Vista, Windows XP ter Mac OS X. Pri tem so prišli do zaključka, da Apple-ov skupek programske kode še vedno vsebuje najbolj gladek uporabniški vmesnik, Vista pa se je, presenetljivo, kljub prenovljenemu in visualno zloščenemu vmesniku obnesla slabše od starejše različice Oken.

77 komentarjev

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju...

49 komentarjev

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Slo-Tech - Alex J. Halderman je na blogu Freedom to Tinker objavil članek z naslovom Kako narediti svoj CD zaščiten pred kopiranjem. Navodila so spisana za uporabnike programa Nero za Windows.

Navodila so zelo preprosta, potrebujete pa dva prazna CD-ja ter seveda (svoje) sklabe, ki jih želite zapeči na CD.

1. Najprej zapečete navaden CD, vendar CD-ja ne smete zaključiti (opcija "Finalize disc" mora ostati izključena).

2. Nato na CD zapečite podatkovno sejo, pri čemer mora biti vključena podpora za več sej (Start Multisession disc vključeno), v zavihku ISO pa pod Data Mode izberite "Mode 2 / XA". Posnamete lahko kakršnekoli podatke, recimo kopijo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

3. S programom CloneCD naredite sliko zapečenega CD-ja (CD "zripajte").

4. Dobili boste tri datoteke s končnicami .CCD, .IMG in .SUB. Datoteko .CCD odprite s programom Notepad in njeno vsebino skopirajte v pripravljeni spletni obrazec, naložite na stran, kjer se pretvori in pretvorjeno vsebino shranite...

23 komentarjev