»

P2P uporabniki so najboljši kupci glasbenih in filmskih vsebin

Douglas C. Merril, nekdanji član uprave Googla in vodja digitalnega oddelka založbe EMI.

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Douglas C. Merill, nekdanji član Googlovega upravnega odbora (CIO, VP of engineering) je leta 2008 zapustil Palo Alto in postal vodja digitalnega oddelka "New Music" pri ameriški glasbeni založbi EMI, najmanjši od "štirih velikih" glasbenih založb. EMI so takrat pestile znatne izgube v klasičnih prodajnih kanalih in se je odločil na veliko staviti na digitalne vsebine, pri čemer je veljalo prepričanje, da je za resen začetek dela treba najprej počistiti z "nesnago na trgu", kot so popularno rekli p2p omrežjem ala LimeWire (letos maja so se poravnali za 105 milijonov dolarjev, jih pa čaka še par tožb).

Merillova prva naloga je bila analiza trga, kjer je ugotovil - kot je nedavno povedal na simpoziju v Sydneyu - da so...

64 komentarjev

Primerjava dveh zvočnih formatov

CNet - Prvi format stiskanja zvočnih datotek, ki jih je spravil na neko normalno velikost za prenos po spletu, je gotovo MP3. Žal je kompresija tudi tu, podobno kot pri JPG-ju za slike, izgubna. V času dostopa na klic in ISDN-povezav smo večidel rabili MP3-je kakovosti 128 kbps, danes pa so jih zamenjali kakovostnejši in požrešnejši 320 kbps, variabilna kompresija in drugi formati. Pa res ločimo razliko med njimi?

CNet piše o zanimivem poskusu, kjer so poslušalcem predvajali iste pesmi, zakodirane v formatih 48 kbps AAC+ in 160 kbps OGG. V tiho sobo so zvlekli nekaj ljudi, jim nadeli vrhunske slušalke za 500 funtov, priključene na najboljšo zvočno kartico, in zavrteli pesmi - na slepo. Rezultati so zanimivi: kar tretjini se je 48 kbps AAC+ zdel boljši od 160 kbps OGG. Vsi posnetki so bili vzorčeni z istega CD-ja. Prav te dve nastavitvi so pri CNet zbrali zato, ker Sky Songs ponuja plačljive pesmi v prvem, Spotify pa v drugem. Poudariti velja, da ne gre za kak posebej podroben test vpliva...

34 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

EMI velikodušno z neokrnjenimi datotekami

Ars Technica - Pred kakšnim mesecem je EMI v sodelovanju z Appleom najavil začetek prodaje glasbenih datotek brez nadležne DRM zaščite, kar je sprožilo veliko odobravanja. Očitno so v založbi s potezo zadovoljni, saj jo nameravajo razvijati še naprej. Po novem so sklenili pogodbi s še dvema podjetjema - PassAlong Networks in 7digital, ki bosta prav tako prodajali svobodno glasbo. Za razliko od Applea sta se novinca med drugim odločila, da bodo datoteke distribuirane v formatu MP3 s kar 320 kbps.

Izvorna novica.

4 komentarji

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

Star Trek stanovanje naprodaj

vir: Gizmodo
Gizmodo - Tony Alleyne, Anglež iz Hinckleya, je pred časom opremil svoje stanovanje v stilu nanizanke Star Trek Voyager. Sam je izdelal kup prepričljivih kulis, poskrbel za zvočne efekte, opremil stanovanje z visokotehnološkimi igračkami (glasovno aktivirana LED osvetlitev in avtomatska drsna vrata) ter v njem nekaj časa tudi živel.

Kakorkoli že, možakar se v stanovanju očitno ne zabava najbolj, ali pa samo rabi denar, saj se je odločil, da ga bo prodal. Če hočete ostati samski do konca življenja, boste morali odšteti slab milijon dolarjev, pravi Gizmodo.

25 komentarjev

Označevanje izdelkov z etiketo: V osnovi zgrešen (DRM)

Slo-Tech - Vedno, ko nanese beseda na kratico DRM oziroma zloglasno upravljanje z digitalnimi pravicami, se ljudstvo na naprednih internetnih skupnostih na stolu vsaj presede in odkašlja. Ta čudovit izum je posledica spoznanja medijskih mogotcev, da je odgovor na stroj, stroj. Ta nam bo povedal, kdaj in koliko bomo lahko brali knjigo, gledali film, … Možje v pisarnah v zadnjem nadstropju tudi vedo, da morajo uporabo DRM-ja kar se da učinkovito skrivati, saj bodo le tako...

16 komentarjev

iTunes-ov DRM na udaru

CNet - Pred kratkim smo poročali o programčku za odstranjevanje Microsoftovega DRM-ja, sedaj pa je tu tudi verzija za Applov iTunes 6.0.5.x. Sliši na ime myTunes in je še v geekovski (beri: razvojni) fazi. Pred predvajanjem je treba datoteke še dodatno obdelati.

Do bolj enostavne uporabe bo potrebno še malce počakati. Povzetek dogajanja si lahko preberete še na izvorni novici: CNet.

Za odstranjevanje nadležnega DRM-ja predlagam tudi bolj uporabno besedo: slačenje. Mi smo za golo glasbo :).

1 komentar

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev