»

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

OpenOffice.org Online Beta

OpenOffice.org Online

Slashdot - Avtor odgovoren za izzid Mandriva Linux-a, Gael Duval, nam je tokrat ponudil OpenOffice.org Online, popoln pisarniški paket kar v našem internetnem brskalniku.

Na Ars Technica so vzel pod drobnogled beto prihajajočega OO.o Online, pisarniškega paketa v brskalniku, ki ni novost na tržišču, saj poznamo že Google Docs in Microsoft Office Live Workspace, vsekakor pa po prvih testih kaže da ima kopico uporabnih dodatkov, ki jih konkurenci primanjkuje.

OO.o Online zahteva sodoben brskalnik z JavaScript ter Sun Java Runtime Environment version 1.4+ plug-in-om, tako so se na testih pokazali za uporabne Firefox 1.5 (in višji) ter IE6 (in 7), pravtako pa zadeva deluje tudi s Safari-jem, le Ubuntu uporabniki bodo...

21 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Imate Linux? Nimate garancije.

Linux.com - Laura Breeden je v začetku tega leta kupila nov Compaq-ov prenosnik in nanj namestila Ubuntu Edgy. Operacijski sistem je na računalniku deloval brezhibno (kar so ji že ob nakupu zagotovili prodajalci), a pred kratkim se je začela tipkovnica obnašati čudno. Šlo je za popolnoma mehansko težavo, nekatere tipke se včasih niso odzivale, druge so se zatikale, zato se je lastnica odločila, da uveljavi garancijo, ni pa pričakovala, da bo tako ostro zavrnjena. HP-jevi uslužbenci so ji namreč povedali, da ne nudijo garancije za prenosnike z nameščenim Linux-om, čeprav je napaka povsem strojnega tipa, in da bo morala pred popravilom naložiti Okna. Več informacij na Linux.com.

63 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Končno Linux podpora za pisanje na NTFS

OSNews - OSNews poroča da so pred nekaj dnevi razvijalci NTFS-3G projekta slovesno spremenili različico svojega gonilnika za NTFS na 1.0 in jo objavili kot prvo stabilno verzijo. Gonilnik je bil že lep čas v beta fazi in je deloval precej zanesljivo. Izdaja prve stabilne različice tako priča, da je modul zrel za uporabo in ga lahko brez tveganja uporabljamo za branje in pisanje Windowsovih NTFS particij iz Linuxa, MacOSa X, FreeBSDja ter celo BeOSa. Zaenkrat še nimajo namenov vključiti modul v kernel.

NTFS-3G ima sicer še nekaj težav, med katere spadajo večja poraba procesorja, določene težave z nastavitvami dovoljenj, kriptiranimi mapami ter s pisanjem v stisnjene mape.

50 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji