»

Googlu bo pri internetu z balonov pomagala francoska vesoljska agencija

Google - Francoska vesoljska agencija (CNES) in Googla sta najavila partnerstvo pri reševanju zagotavljanja internetne povezljivosti v odročnih sveta, kjer ni optičnih, bakrenih ali satelitskih povezav. CNES bo sodeloval v lani napovedanem projektu Loon, s katerim želi Google z baloni v odročne kraje prinesti povezave do interneta.

Lahki poliestrski baloni imajo sončne celice in osnovno elektroniko, ki jim omogoča tako medsebojno komunikacijo kakor tudi prenos podatkov na zemljo. Sprejemniki na tleh z njimi komunicirajo prek posebnih anten...

5 komentarjev

Popular Science objavil svoj 137-letni arhiv

Popular Science

vir: Slashdot
Slashdot - Revija Popular Science je skenirala vse svoje izdaje ter jih brezplačno objavila na svoji spletni strani. Pri iskanju po 137-letnem arhivu so za pomoč prosili Google, ki je najverjetneje opravil tudi večino digitalizacije, saj imajo dosti izkušenj že iz svojega Google Books projekta.

Vsaka izdaja je predstavljena kot originalna publikacija vključno z reklamami iz tistega časa. Je pripomoček, ki združeno predstavlja družbeno fascinacijo nad prihodnostjo, znanostjo ter tehnologijo in izredno potencialen za izboljšanje naših življenj.



Kateri je najbolj zanimiv članek, ki ga najdete?

8 komentarjev

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

Darwinovi zapiski so od zdaj na voljo tudi v spletnem arhivu

Cambridge University - Številni zapiski, risbe in rokopisi, ob katerih je Charles Darwin ustvarjal teorijo o razvoju vrst, so po novem na voljo v spletnem arhivu. Svetovna javnost je tako dobila dostop do ene največjih zbirk dokumentov, ki jih je vplivni znanstvenik ustvarjal celo življenje. O obsežnosti arhiva govori dejstvo, da bi za ogled potrebovali dva meseca - pod pogojem, da bi vsako minuto prebrali eno stran.



Do obsežne zapuščine so imeli desetletja dostop le znanstveniki Univerze v Cambridgeu, 20 tisoč predmetov v 90 tisoč elektronskih dokumentih pa si od zdaj naprej lahko ogleda kdorkoli in to zastonj. Obsežna zbirka vsebuje prvi osnutek teorije o razvoju vrst, zapiske s potovanja z ladjo Beagle in kuharsko knjigo, ki jo je sestavila njegova žena Emma. V arhiv lahko vstopite

3 komentarji

Francija odprla internetno stran z dokumentacijo o NLP

Večer - Francija je postala prva država, ki je svojo dokumentacijo o pojavih neznanih letečih predmetov (NLP) v celoti objavila na internetu.

Internetna stran, ki bo tudi sproti ažurirana, vsebuje zapiske o več, kot 1600 primerov opažanj NLP. V spletnem arhivu lahko uporabniki najdejo zapise od nepomembnih pripovedovanj do natančnih opisov in celo za znanstvenike težko pojasnljivih primerov.

Izmed več kot 1600 datotekami jih skoraj 25 odstotkov spada v razred D, kar pomeni, da primeri vsebujejo, kljub verodostojnim pričam in vsem informacijam, ki so na voljo, še vedno nekaj nepojasnljivega. Približno 10 odstotkov primerov, ki so objavljeni na internetni strani, preiskuje tudi francoska vesoljska agencija CNES.

Internetna povezava, ki je sicer zelo dobro organizirana in vsebuje tudi kopije policijskih zapiskov, se zaradi velikega obiska sesula le nekaj ur po odprtju.


40 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev