»

Denarja za iskanje Nezemljanov ni, SETI ustavljen

Slo-Tech - Projekt SETI, ki v aktualni obliki teče od leta 2007, bo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prisilno prekinjen, so objavili v SETI Institutu. SETI pomeni iskanje zunajzemeljske inteligence (search for extraterrestrial intelligence) in v takšni ali drugačni obliki poteka že več kot pol stoletja. Prvi resni znanstveni članek o uporabi elektromagnetnih valov za vzpostavitev stik z zunajzemeljskimi civilizacijami sta leta 1959 v Nature objavila Giuseppe Cocconi in Philip Morrison, v kasnejših letih pa so začeli preiskave neba, poslušanje različnih frekvenc EMV, pošiljanje človeških artefaktov v vesolje in radijskih sporočil.

Leta 1984 so v ZDA ustanovili SETI Institute za raziskovanje obstoja življenja v vesolju. Od takrat redno...

234 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

SETI upihnil 10. svečko

observatorij Arecibo

vir: TG Daily
TG Daily - 17. maja leta 1999 so javno predstavili takrat precej revolucionaren projekt SETI@home, katerega namen je najti inteligentno, izvenzemeljsko življenje, saj so uvedli distributirano računanje, ki se ga danes poslužuje mnogo projektov. Prednost so predvsem lestvice in z njimi povzano tekmovanje, krovna organizacija pa ima prednost brezplačnega preračunavanja velike količine podatkov, saj vodilni na lestvicah uporabljajo nekaj večjedrnih, večprocesorskih sistemov (in zmogljivih grafičnih kartic), da bi pri vrhu tudi ostali. Celoten koncept je v desetih letih močno zrasel, SETIjeva domača univerza, kalifornijski Berkeley, pa je dom tudi projektu BOINC (Berkeley...

20 komentarjev

Našli vodo

Slashdot - Znanstveniki so prvič uspeli dokončno najti vodo na planetu, ki ni del našega Sončevega sistema. Vodo poseduje plinski orjak HD 189733b v ozvezdju Lisice, ki je podoben našemu Jupitru, le da kroži bistveno bliže svoje zvezde. Dokaz so našli med prehodom planeta čez svojo zvezdo z opazovanjem oddane svetlobe v IR-spektru. Kljub temu ne pričakujte življenja, saj vodna para z 1000 K nekako ne sodi v najožji krog favoritov. Klik!

32 komentarjev

Trinajsto nadstropje v živo

Slashdot - Čeprav se ideje o Trinajstem nadstropju ali Protokolu oz. njihovo udejanjenje trenutno zdijo futuristično nemogoče, pa se ameriška vojska z njimi resno spogleduje. Podjetje Simulex zanjo razvija nov program z imenom Sentient World Simulation (SWS), ki bo na superračunalnikih simuliral Zemljo, s tem da bo sinetično zrcalo realnega sveta z avtomatsko neprestano kalibracijo z informacijami iz resničnosti.

Z uporabo znanj psihologije in ekonomije naj bi SWS odgovarjal na vprašanja, kaj bi se zgodilo, če bi v določeni državi uničili vodovodno omrežje, sprožili puč in kako bi se ljudje odzivali na vrsto drugih stresorjev. Trenutno lahko simulirajo 62 držav, tako da osebke združujejo v skupke...

40 komentarjev

Kanadčani bodo gradili megalomanske solarne elektrarne

Slashdot - Ontarijska vlada je odobrila ogromen energetski projekt, imenovan Sarnia, v okviru katerega bodo bodo skoraj 356 hektarov površine prekrili s sončnimi celicami in tako v ugodnih pogojih zagotovili 40 megavatov električne energije. Takšna količina zadostuje povprečni porabi 10.000 - 15.000 gospodinjstev. Celoten projekt naj bi bil izpeljan do leta 2010, trenutne ocene vrednosti pa segajo do številke 300 milijonov ameriških dolarjev. Nad zaenkrat največjim tovrstnim načrtovanim projektom se kritiki sicer pritožujejo, saj je količina proizvedene elektrike kljub vsemu relativno majhna, poleg tega pa tudi precej dražja od standardnih virov, kot so recimo jedrske elektrarne.

Izvorna novica.

Zaved(e)ni ljubitelji narave bodo seveda pripravljeni plačati malce več za elektriko, zaradi katere Zemlja ni trpela. Razen tistih par hektarov.

79 komentarjev

V srbskih rudnikih odkrit Kriptonij

Slashdot - V srbskih rudnikih so odkrili neznan mineral, ki ga niso mogli identificirati, zato so na pomoč poklicali minerologe iz Londonskega muzeja zgodovine. Dr. Chris Stanley je po natančni analizi identificiral mineral, saj je na internetu ugotovil, da zapisi že obstajajo. Bil je presenečen, da se je ta zapis pojavil v zvezi z mineralom, ki ga Lex Luthor ukrade iz muzeja v filmu Superman Returns.

Žal pa le ta ni zelene barve, prav tako pa tudi ne sije. Le če ga osvetlimo z UV svetlobo reagira in zasije v roza-oranžni kombinaciji.

Še link do izvorne novice!

Mogoče pa je Superman pristal v Srbiji in ne v Ameriki [>:D]

33 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Slashdot - 479 članov, 482428 obdelanih paketov in 411.953 let procesorskega časa. Marsikomu ti podatki ne povedo ničesar, nam Slo-Techovcem pa so lahko v ponos, saj kažejo napredek, ki ga je naša SETI ekipa naredila tekom let. Kljub našemu prispevku in prispevku drugih k projektu SETI, pa poleg trume bakterij, ki naj bi naseljevale okoliške planete, še vedno nismo našli inteligentnih nezemeljskih bitij. Po poročanju te strani naj bi le-te odkrili do leta 2020, celotna trditev pa zopet temelji na predvidevanjih - bolj natančno na Drakovi enačbi in Moorovemu zakonu. Seveda pa moramo ta predvidevanja jemati s kar precejšnjo mero rezerve, saj se je človeštvo že tolikokrat opeklo z raznimi predvidevanji o tem, kdaj bo zmanjkalo nafte, pa tudi z malce bolj butastimi, kot je na primer napovedovanje konca sveta. Pa tudi če pridemo v stik s kako nezemeljsko civilizacijo, je vprašanje, koliko časa bo potrebnega, da pošljemo odogovor. Poleg tega nikjer ne piše, da se morebitne nezemeljske...

46 komentarjev

Srečelov kot način privabljanja v Seti

SETI@Home - Pri Seti ekipi Team Seti USA so se odločili, da organizirajo že drugi srečelov, ker jim je že pri privem uspelo nabrati precej novih članov. Nagrade so precej bogate, saj je prva nagrada kar celoten AMD XP1700+ računalnik, druga nagrada je Barton 2500+, tretja pa komplet za vodno hlajenje IceBerg. Ekipa imenu navkljub ne računa samo Seti paketkov, ampak še celo vrsto drugih DC projektov, kot so na primer Folding@Home, RC5-72 in RSAttack576.

V žrebanju lahko sodelujejo tudi srečelovci iz Slovenije, kamor bodo nagrade v primeru dobitka tudi prispele. Več o tem projektu si lahko preberete tukaj

5 komentarjev

Na lovu za vesoljčki in proteini

Slo-Tech - Slo-Techova SETI ekipa je nedavno z dobrimi 306.986 obdelanimi paketki (številka nenehno raste) dosegla pomemben mejnik. Povzpela se je na 200. mesto med vsemi ekipami (in ne samo klubi!) na svetu in se tako znašla na uglednem Top 200 seznamu. 394 aktivnih uporabnikov je doniralo že 320 let procesorskega časa, večina pa jih še naprej išče vesoljčke. Čestitke!

Tudi v svetovnem iskanju stabilnih konformacij proteinov Folding@Home naša ekipa ni od muh. Proteinarji™ zasedajo zavidljivo visoko 64. mesto in še vedno lezejo proti vrhu. 195 aktivnih uporabnikov je tu z 218 procesorji obdelalo že 5562 paketkov in ekipi prineslo 167602 točk, nič pa ne kaže, da se bodo v bližnji prihodnosti ustavili. Pohvale!

12 komentarjev

Opteron in Seti@Home

Amdmb.com - Medtem ko smo danes stopili med prvih 200 pri iskanju vesoljčkov (več boste izvedeli kmalu), bo za še boljši rezultat potrebno pognati še kak sistem. Tak s štrimi Opteroni bi bil kar v redu. Amdmb so pognali Setija na taki mašini in zapisali ugotovitve. Le en 1,8 gigaherčni Opteron se lahko po hitrosti računanja meri s 500 MHz hitrejšim Athlonom XP (2,3 GHz) s Thoroughbred jedrom.

Mislili pa so, da bodo ob vklopu še preostalih treh procesorjev precej zmanjšali končni rezultat posameznega procesorja, a izkazalo se je, da temu ni tako. Čas računanja štirih paketkov pri obremenjenih vseh štirih procesorjevso je bil zelo enak času, ki ga je potreboval en procesor za en paketek. Kaj nam to pove? Tudi če v sistemu tečejo vsi štirje procesorji hkrati, to ne vpliva bistveno na porabo drugih sistemskih virov, kar je velika prednost Opteron sistemov.

33 komentarjev

Nov SETI klient

SETI@Home - Da ne bomo poročali samo o F@H, izšla je tudi nova različica klienta za Seti@Home, natančneje verzija 3.08 in to ne samo v obliki Windows ohranjevalnika zaslona (prej v3.07), ki je, milo rečeno, počasen, temveč tudi v obliki tekstovnega klienta (prej 3.03), ki je precej hitrejši. Nova verzija vključuje varnostne popravke, odpravljen pa je tudi problem "buffer overrun". Več o popravku tukaj, novo verzijo pa lahko dobite tukaj.

Velja omeniti še, da je naša SETI skupinica na 124. mestu izmed 62.538 klubov širom sveta. Lahko smo ponosni.

11 komentarjev

Projekt SETI in Slo-Tech

SETI@Home - Tako, po dobrem mesecu premora je ponovno čas, da si ogledamo našo SETI skupinico. Med vsemi registrirani klubi smo na zavidljivem 160. mestu, medtem ko smo v skupnem seštevku 287., poudariti pa velja, da ekipa napreduje domala vsak dan. Včlanjenih je že 375 članov, ki so skupaj darovali 192 let procesorskega časa in predelali že 164131 paketkov, številka pa raste iz ure v uro. 43 uporabnikov je predelalo že čez tisoč paketkov, za kar jim gredo vse čestitke, 35 pa še niti enega; no, ja, vsaj voljo so pokazali. Če se želite skupini pridružiti, lahko to naredite tukaj, same statistike pa so na voljo tu in tu (podrobnejša verzija).

Samo ne sprašujte ponovno, kaj imamo od tega ... [;)]

18 komentarjev

Slo-Tech in SETI

SETI@Home - Že dolgo nismo poročali o naši SETI skupinici, a to ne pomeni, da je le-ta neslavno propadla, saj še vedno drži zavidljivo 319. mesto med vsemi ekipami sploh ter celo 176. mesto samo med klubi. V Slo-Tech klubu je prijavljenih 353 uporabnikov, ki so skupaj obdelali 145.158 paketkov ter tako prispevali nepredstavljivih 174,30 let procesorskega časa. Poudariti je potrebno tudi, da ima kar 42 uporabnikov obdelanih že več kot tisoč paketkov. Pohvalno. V kolikor se želite včlaniti ali pa samo pregledati statistike, klik!

11 komentarjev

Slo-tech ekipa na Teleinfosu

Slo-Tech - Ker imajo naši kolegi na štantu Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko tako prisrčno kamero, se je ekipa Slo-Techa malce posnela. Na posnetku boste lahko videli naš razstavni prostor ter nas, slo-techerske manekene. Oglejte si .wmv posnetke in se nasmejte!
Tale je v malce boljši kvaliteti (4,4MB) medtem, ko je tale malce slabši (2,1MB). Oglejte si, da nas vidite v polnem elementu in postavi.

15 komentarjev

Matura

Slo-Tech - To ne spada pod računalniške novice, a vseeno: Zaželite večini Slo-Tech ekipe, vključno z mano, uspešno opravljanje poskusne mature iz slovenskega jezika in književnosti. Danes pišemo namreč spis ter slovnični preizkus. Ne pričakujte novic. Žal.

38 komentarjev

Obvestilo

Slo-Tech - Prosim vse, ki so na katerikoli e-naslov na Slo-techu (*@slo-tech.com) poslali kakršnokoli sporočilo preko strežnika mail.siol.net, da svoje sporočilo pošljejo ŠE ENKRAT, PREKO DRUGEGA POŠTNEGA STREŽNIKA, saj je mail.siol.net zaradi napake v konfiguraciji (na SiOLu, ne pri nas) BLOKIRAN. To je tudi pojasnilo zakaj vam večina (vsi) strežnikov z nastavljenimi anti-spam filtri ne dostavlja pošte poslane preko tega strežnika.

6 komentarjev

Novi SETI@Home klient

Jaz - Od danes je uradno na voljo novi grafični SETI@Home klient za Windows in MAC OSje. Nova različica prinaša predvsem velik pospešek v računanju ter nekaj drugih uporabnih malenkosti, tako da se download splača. Dobite ga tukaj! Mimogrede, za hardcore setijaše je še vedno bolj priporočljiva uporaba tekstovne različice, saj paketke predeluje hitreje tudi od nove 3.03 grafične verzije. Če imate kakršnokoli vprašanje glede SETIja pa se z njim kar podajte v naš Forum! Thnx, Rok (in še kopica drugih [;)]).

2 komentarja