»

V Kiberpipi zgolj še ta teden: No-LAN party

Come get some!

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta petek, 24. junija, bomo v Kiberpipi na Kersnikovi 6 sklenili letošnjo jubilejno, že 10. programsko sezono. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prispevali s svojim znanjem in prisotnostjo, ter vas vabimo da se nam spet pridružite pri ustvarjanju naslednje sezone, ki jo začnemo septembra.

Ob taki priložnosti seveda ne sme manjkati dobrega nažiganja! Od 19. ure dalje bo na vrsti že sedmi No-LAN party s starimi računalniškimi igricami. V tekmovalnem delu se bodo igralci lahko pomerili v Dyna Blaster in Duke Nukem 3D. Med turnirji...

11 komentarjev

Android, freeelancing, Girl geek party, Luciolinae

Razvoj projekta Luciolinae, vir: Damian Stewart http://ll.frey.co.nz/

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Telefoni z Android platformo hitro prodirajo tudi na naše tržišče. Z več kot 60000 telefoni prodanimi dnevno je ena hitreje rastočih mobilnih platform. V torek na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi bo Martin Sonc s 3FS, kjer se ukvarja z razvojem za Android platformo, govoril o tem, kaj potrebujemo za razvoj in kako poteka, kje se skrivajo pasti ter kje so prednosti in slabosti platforme.

Freelancing ali redna služba? Vprašanje, ki preganja vsakogar, ki se ukvarjaja s spletom, oblikovanjem, programiranjem, fotografijo in sorodnim, saj ravno med naštetimi poklici najdemo največ t.i. freelancerjev. Zakaj najeti freelancerja? Vprašanje, ki si ga postavlja vse več podjetij, ki v pohodu...

2 komentarja

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

Danes o mikrobloganju

Ethernet RJ45 connector, vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Danes ob 19. uri vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Vuk Ćosić predaval o mikrobloganju v volilni kampanji EU. V zdaj že tradicionalni seriji predavanj o spletnem političnem marketingu bo predstavljen vidik mikrobloganja (Koornk & Twitter), specifičen za tokratne volitve.

V četrtek ob 19. uri
bomo zopet dočakali Filmšteko. Zadnji film sezone bo The Street Fighter (alias Gekitotsu! Satsujin ken), 1974, režija: Shigehiro Ozawa (Film nima nobene veze z istoimensko igro, da ne bo pomote.) Dejstvo, ki ga je treba vedeti: je prvi film, ki je dobil oznako X zaradi nasilja! Tu gredo roke, noge, lobanje, oči,...

2 komentarja

V Kiberpipo

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako razviti zelo kompleksen IS brez vrstice kode? Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Štefan Furlan predstavil paradigmo razvoja kompleksnih informacijskih sistemov s pomočjo t.i. sistemov za upravljanje poslovnih pravil (BRMS, Business Rule Management System). Gre za pristop oblikovanja nivoja poslovne logike informacijskega sistema na ta način, da se vsa poslovna logika zapiše v obliki poslovnih pravil, ki so shranjena v posebnem repozitoriju. Ta sistem zagotavlja poslovnim uporabnikom uporabniški vmesnik, preko katerega lahko vnašajo in urejajo poslovno logiko sistema in funkcionalnosti testiranja poslovne logike. Poleg tega BRMS zagotavlja učinkovito izvajalno okolje za...

7 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi

Novoletka AnimeSlovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu vas vabimo v Kiberpipo na naslednje dogodke:

V torek, 16.12. ob 19:00 Pipin odprti termin: Best. Plone. Ever! Predstavitev Plone 3
Plone je odprtokodni CMS sistem, s katerim lahko razvijamo najrazličnejše spletne portale. Uporabi se ga lahko tudi kot intranetni informacijski sistem za hrambo dokumentov in kontaktov ali kot Project Manager. Plone poganja skriptni programski jezik Python, ki je čedalje bolj prisoten na vseh področjih računalništva. Python je prav tako osnova aplikacijskega strežnika Zope, na katerem Plone...

5 komentarjev

Domače branje: "Heller, Joseph. 1961. Kavelj 22"

Slo-Tech - Vzemimo, da ste vojak in vas poveljnik pošlje na samomorilsko nalogo. Ker veste, da bi bilo ubogati ukaz racionalno gledano popolnoma nesmiselno, se poskusite nalogi izogniti tako, da se naredite norega. Ker je vaše dejanje racionalno (narediti se norega, da ne bi bilo treba iti na samomorilsko nalogo), vas spregledajo, ugotovijo, da ste normalni, in vas pošljejo v pogubo. Edini način, s katerim bi lahko dokazali, da ste zares nori, je ta, da greste v svojo brezumno nalogo – prostovoljno.

To je, na kratko, kavelj 22: trenutek, ko zdrava pamet odpove in se vključi vojaška (ali katera koli) birokratska logika, posameznik pa se znajde pred paradoksalno ne-izbiro, iz katere ni izhoda.

S takimi izbirami se je ukvarjal ameriški pisatelj Joseph Heller, ki je v istoimenskem romanu (Catch-22) opisal vojne prigode stotnika Johna Yossariana, pilota bombnika B-25. Heller je zavezniško izkrcanje na Siciliji proti koncu druge svetovne vojne uporabil za razpletanje številnih absurdnih zgodb,...

15 komentarjev

Kiberpipa gre naprej

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najbolši kibercenter v Evropi, tudi ta teden pripravlja program za vse, ki jih zanimajo naj-tehnologije.

V torek ob 19.00 vabimo vse malce bolj elektrotehniško ali hardwarsko navdahnjene na predavanje o Arduino. Gre za odprto vezje okoli mikrokontrolerja, ki ga lahko izrabimo za kontrolo vseh mogočih elektronskih naprav. Vezje lahko poceni kupimo ali naredimo sami. Predava legendarni Luka Frelih.

V sredo udarimo s predavanjem The Firefox Desktop. Predava Brian King, avtor knjige Creating applications with Mozilla, ki trenutno za Mozilla corporation razvija plugin FotoFox. Predavanje v okviru Spletnih uric bo seveda v angleščini.

V četrtek kulturno. Vabimo na razstavo računalniških...

8 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - Tehnokomuna Kiberpipa še naprej išče in predstavlja teme za sodobne tehnologe, geeke, intra in ekstravertirance. Nekaj informacij, nekaj druženja z ljudmi, ki jih sicer ne bi nikoli srečali.

Redkokdaj imate priložnost od blizu ogledati si mainframe računalnike. V Kiberpipi pa se enega lahko dotaknete in o njem celo nekaj izveste. V torek ob 19.00 bo predavanje o velikanu IBM S/390, ki ga je Kiberpipinemu muzeju podarilo Ministrstvo za javno upravo. Svoj čas...

16 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Spletne urice: Nasveti za pohitritev spletnega strežnika

Slo-Tech - Tretje spletne urice se bodo odvijale v Kiberpipi v sredo, 19. oktobra ob 19.00. Udeleženci bodo deležni nasvetov za pohitritev spletnega strežnika (podnaslov: hrčki na stereoidih). Predava Primož Bratanič, ki se s preobremenjenostjo hrčkov spopada že vrsto let:

Spletni strežnik Apache je v kombinaciji s programskim jezikom PHP in podatkovno bazo močno orodje. Osnovno namestitev lahko brez večjega truda izvede vsakdo. A ne bomo si ogledali, kako se spletni strežnik postavi, temveč načine, kako poskrbeti, da bo naša umetnina pod večjimi obremenitvami preživela tudi kak ogled več.

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Vabljeni!

26 komentarjev